Hopp til innhold

Trump-rådgiver: – Gå ut og kjøp greiene til Ivanka

Dagen etter at Donald Trump angrep varehuskjeden Nordstrom for å droppe produktene til Ivanka Trump, går rådgiver Kellyanne Conway ut med «gratisreklame» for presidentdatterens merkevare. Det har ført til voldsomme reaksjoner.

Conway oppfordret til å kjøpe Ivanka Trump klær, under et intervju på FOX News.

Donald Trumps rådgiver Kellyanne Conway kan ha brutt etikklovgivningen, ved å gå ut med «gratisreklame» for Ivanka Trumps produkter.

Kellyanne Conway, Donald Trumps nære rådgiver, gikk torsdag ut på Fox News og oppfordret det amerikanske folk om å kjøpe kles- og smykkeproduktene til presidentens datter, Ivanka Trump.

– Gå ut og kjøp Ivankas greier, sier Conway til programmet «Fox & Friends».

– Jeg kommer med gratisreklame her: Gå ut og kjøp det i dag, alle. Du kan finne det på nett, sier Det hvite hus-rådgiveren om presidentdatterens klær og smykker.

Conways uttalelser kan være et brudd på de føderale etikkreglene, som blant annet slår fast at offentlige tjenestepersoner ikke kan bruke stillingen til personlig fortjeneste.

– Galt, galt, galt

Dette innebærer at de ikke kan benytte offentlige taler eller intervjuer til å promotere produkter «fra sin egen familie, presidentens familie, venner, bidragsytere eller andre», sier jurist Richard Painter, som var sjefetiker i administrasjonen til president George W. Bush, til CNN.

Donald og Ivanka Trump

Ivanka Trump er Donald Trumps eldste datter og har satt navnet sitt på en rekke kles- og smykkeprodukter.

Foto: Nicholas Kamm / AFP

– Det var strengt forbudt i Bush-administrasjonen fordi det er ulovlig, sier Painter, som ikke vil konkludere om Conway har brutt loven eller ikke i dette tilfellet.

Det gjør imidlertid Norm Eisen som jobbet med etikk under president Obama.

– Det er et brudd på reglene, enkelt og greit, sier han til ABC News.

Laster Twitter-innhold

– Det Conway gjorde, er galt, galt, galt; åpenbart over streken; uakseptabelt, mener den republikanske kongresspolitikeren Jason Chaffetz.

Han er en av lederne for det som tilsvarer kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget i Norge. Nå vil han samarbeide med demokratene i komiteen for å granske saken, skriver NTB.

Angrep varehuskjede

Uttalelsene kommer i forlengelsen av at varehuskjeden Nordstrom besluttet å fjerne Ivanka Trumps designlinje fra hyllene, noe som i tur inspirerte president Trump til å angripe dem direkte på Twitter.

– Min datter Ivanka har blitt behandlet så urettferdig av Nordstrom. Hun er en flott person som alltid dytter meg i riktig retning. Fryktelig! skrev USAs president på sin «private» Twitter-konto @realDonaldTrump på onsdag.

Meldingen ble senere retwitret av den offisielle presidentkontoen @POTUS.

Laster Twitter-innhold

Meldingen har ført til kraftige reaksjoner fra politikere så vel som etikkeksperter, som beskylder presidenten for å bruke embetet til å tjene familiebedriften.

Oppfordrer til søksmål

Norman Eisen, som var etikkrådgiver for tidligere president Barack Obama, kaller Trumps utbrudd «skandaløst». Han oppfordrer Nordstrom til å saksøke Trump, skriver NTB.

Nordstrom's Criticized By Trump After Dropping Ivanka Trump Fashion Brand

Varehuskjeden Nordstrom sier sviktende salgstall er årsaken til at de faser ut Ivanka Trump-produkter.

Foto: Joe Raedle / AFP

– Trump-familien bruker Det hvite hus på samme måte som Kardashian har brukt reality-TV, for å bygge opp og utvide forretningsvirksomheten, sier Eisen.

Det hvite hus forsvarer presidentens utfall, og hevder Nordstrom handlet politisk da de besluttet å fjerne Ivanka Trumps produkter.

– Han har all rett til å forsvare familien og applaudere deres forretningsvirksomhet og suksess, sa pressetalsmann Sean Spicer på onsdagens pressebrifing.

Nordstrom nekter for at avgjørelsen var politisk og sier den var basert på sviktende salgstall.

Det hvite hus ønsket torsdag ikke å kommentere Kellyanne Conways «gratisreklame», utover at hun har fått «rådgivning» om emnet.

Conway havnet også i forrige uke i hardt vær, da hun beskyldte innvandrere for å stå bak «Bowling Green-massakren» – en hendelse som aldri fant sted.

Etter 14 dager med Donald Trump som USAs president kan vi konstatere at det går unna i svingene. Har du allerede falt av lasset? Her er en oppsummering av de siste to ukenes mest omtalte Trump-nyheter.

SISTE NYTT

Siste nytt