NRK Meny
Normal

Italia vurderer angrep på menneskesmuglere

Italiensk politi har pågrepet 24 menn de mistenker står bak menneskesmugling til Europa via Sicilia. De vurderer et målrettet angrep mot menneskesmuglernes base i Libya.

Gå til forsiden

Redningsaksjon i Middelhavet

En mann redder en overlevende

Redningsaksjon i Middelhavet

9 bilder

  – Det kan være mulig med målrettede aksjoner for å ødelegge det kriminelle og dødelige nettverket. Vi vurderer et angrep mot slavehandlerne, sa statsminister Matteo Renzi under en pressekonferanse mandag.

  De mener den ustabile situasjonen i Libya er kjernen til båtflyktningproblemet. Kaoset som har oppstått etter at Muammar Gaddafi ble styrtet gjør det mulig for menneskesmuglerne å operere uten risiko for å bli tatt.

  Etterlyser to navngitte ringledere

  Joseh Muscat og Matteo Renzi

  Italias statsminister, Matteo Renzi, sier de siste dagenes tragedier er bevis på at menneskesmuglernes aktiviteter øker og at Europa må ta opp kampen sammen.

  Foto: Maurizio Brambatti / Ap

  I løpet av de siste åra har italiensk politi arrestert mer enn tusen menneskesmuglere.

  De nylig arresterte blir av påtalemyndigheten i Palermo omtalt som kun «fotsoldater». To navngitte ledere fra Eritrea og Etiopia anses for å være lederne av smuglernettverket, og på frifot.

  De er tidligere etterlyst i forbindelse med en hendelse i 2013 der 366 flyktninger døde da deres overfylte båt begynte å brenne og til slutt sank utenfor den italienske øya Lampedusa.

  Etterlates på åpent hav

  Ifølge italienske myndigheter har nettverket organisert minst 15 turer med mennesker fra Eritrea, Somalia og Sudan siden mai i fjor. Flyktningene måtte ifølge nyhetsbyrået AFP betale mellom 1500 og 2000 doller for reisen.

  Menneskesmuglerne kommer i kontakt med migrantene og asylsøkerne i leire i Libya. Derfra fyller de så mange som mulig på hvilken som helst båt de klarer å få tak i.

  Kun i sjeldne tilfeller føres flyktningene til fast jord, viser undersøkelsene politiet har gjort.

  I de fleste tilfellene forlater menneskesmuglerne flyktningene på åpent hav. Før de selv stikker av i mindre motorbåter, sender de ut nødsignaler og satser på at den italienske kystvakten eller handelsskip skal komme flyktningene til unnsetning.

  – De døde som mus i ei felle

  Opp mot 900 personer kan ha omkommet i det som omtales som tidendes verste tragedie i Middelhavet i helga.

  En overlevende forteller om barn og kvinner som var låst inne i lasterommet på båten, og som ikke hadde noen sjanse da den overfylte båten sank.

  – De døde som mus i ei felle, forteller den overlevende til italienske medier.

  Den italienske kystvakten venter over 100.000 flyktninger i 2015. Seinest mandag kom nok et nødsignal med over 300 mennesker om bord.

  Laster innhold, vennligst vent..
  Laster innhold, vennligst vent..

  SISTE NYTT

  Siste nytt