Hopp til innhold

Flykter fra et kaotisk Libya

Libya er i kaos fire år etter at blant andre Norge var med å kaste Gaddafis diktatur, og kaoset er grunnen til den eksplosive økningen av båtflyktninger til Europa.

Libya er i kaos. To regjeringer og flere militære styrker kjemper om makten, i tillegg gjør IS fremkskritt. Byen Benghazi er nå en krigssone.

Byen Benghazi er blitt en krigssone. Her kjemper den libyske hæren mot ekstremistgrupper fra gate til gate og fra hus til hus.

Revolusjonen startet her for fire år siden og folket feiret sin nye frihet. Nå er det krig, og ekstreme islamistgrupper har snikskyttere overalt.

– Tar de oss, bruker de oss som leketøy. De kutter av hoder og hender. Utrolig! De er slaktere, sier Walid Al Shiagi til nederlandsk TV.

Han er frivillig soldat i den libyske hæren. Husene er forlatt. Ingen kan bo i sentrum lengre. I gatene er det lagt ut veibomber.

Militær aksjon

Og det er fra Libya de fleste flyktningene reiser fra på sin hasardiøse ferd over Middelhavet på vei til et bedre liv i Europa.

Flyktninger

Bare et titalls mennesker overlevde flukten fra Libya søndag.

Foto: Lino Azzopardi / Ap

Søndag forliste et skip med flyktninger og opptil 900 mennesker mistet livet. Kaoset i Libya gjør at menneskesmuglere fra hele Nord-Afrika, og Midtøsten kan operere fritt. Folk kommer fra Somalia, Eritrea, Sudan, men også fra Syria.

Å få Libya på fote igjen blir derfor sett på som en nøkkelfaktor i forsøket på å løse flyktningkrisen.

Italia tar nå til orde for «begrensede militære operasjoner» som skal rette seg mot menneskesmuglerorganisasjoner i Libya.

Italia

Italia statsminister Matteo Renzi åpner for militær aksjon i Libya.

Foto: VINCENZO PINTO / Afp

– En militær intervensjon i Libya er ikke aktuelt, men det som er en mulighet er å slå hardere ned på menneskesmuglerne, sier Italia statsminister Matteo Renzi på en pressekonferanse mandag.

Omstridt

Fra før har Italia sagt at de godt kan være med å lede en internasjonal fredsbevarende styrke i sin gamle koloni, men bare under et FN-mandat og etter en våpenhvile.

Men en militær aksjon vil være omstridt bare få år etter at blant andre Norge bidro med seks F-16 kampfly i en USA ledet kampanje for å styrte Gaddafi-regimet.

– Vi skylder oss selv å gjøre mer, sier statsminister Angela Merkel i Tyskland, og la til at lovløsheten i Libya gjør situasjonen ekstra vanskelig.

– EU må først gjøre noe med menneskesmuglingen før vi kan gjøre noe med hovedårsakene til at folk flykter, fortsatte Merkel.

Benghazi

Den libyske hæren kjemper mot IS og opprørsgrupper i Benghazi.

Foto: STRINGER / Reuters

IS

Terroristene er ikke interessert i lov og orden, det er i alle fall helt sikker, ifølge soldaten Al Shiagi i Libya.

Soldatene med ham føler de gjør drittjobben for vesten. Hvis terroristene vinner i Libya, så sprer det seg til Italia, Frankrike og Malta, er mantraet her.

– Jeg ofrer meg for folket, så hvordan kan jeg da bli diktator, sier general Khalifa Haftar, som leder hæren, som står på den ene siden i borgerkrigen i Libya.

SISTE NYTT

Siste nytt