Hopp til innhold

Italia bekrefter: Vil be om at mulla Krekar utleveres

Det italienske justisdepartementet bekrefter overfor NRK at Italia «i løpet av de kommende dagene» kommer til å be om at mulla Krekar utleveres fra Norge.

Mulla Krekar blir intervjuet i Oslo tingrett

TERRORDOM: Mulla Krekar ble mandag denne uken funnet skyldig i terrorplanlegging av en rett i Italia. Krekar anker dommen, men blir likevel begjært utlevert til Italia.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

I en e-post til NRK skriver pressevakten i Italias justisdepartement:

«Justisminister Alfonso Bonafede kommer i løpet av de kommende dagene til å signere utleveringsbegjæringene. Straks all dokumentasjonen som skal vedlegges, er oversatt, blir alt sendt. Det skjer uansett innen fristen som er satt av den europeiske utleveringskonvensjonen, som er innen 40 dager etter arrestasjonen.»

Mulla Krekar ble mandag funnet skyldig i terrorplanlegging og dømt til tolv års fengsel av retten i den italienske byen Bolzano.

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling har kritisert den italienske dommen kraftig og betegnet den som «tull, fjas og bare oppspinn», og han har gjort det klart at Krekar vil motsette seg utlevering.

Både Meling og Krekars italienske advokat Enrica Franzini har sagt at dommen blir anket, og den er dermed ikke rettskraftig.

– Krekar er pågrepet for å utleveres

Krekar ble pågrepet av PST samme kveld som dommen falt i Italia, etter at norsk politi hadde mottatt en arrestordre fra Italia.

Pågripelsen skjedde i påvente av en utleveringsbegjæring fra italienske myndigheter.

Både det norske Justisdepartementet og Utenriksdepartementet opplyste til NRK i dag at de foreløpig ikke hadde mottatt noen slik begjæring fra Italia.

Nå bekrefter altså italienske myndigheter at det jobbes med å ferdigstille begjæringen.

Statsminister Erna Solberg sa til VG i dag at formålet bak pågripelsen av mulla Krekar, er å sende ham ut av landet.

– Italienske myndigheter har begjært Krekar pågrepet med henblikk på utlevering til Italia, sa Solberg.

Hun la også til at Krekar kan begjæres utlevert til Italia uten at den italienske dommen er rettskraftig.

Andre terrordømte ikke pågrepet

I rettssaken i Italia ble mulla Krekar dømt sammen med fem andre, hvorav to av dem også bor i Norge. En mann i 40-årene, bosatt i Østfold, ble dømt til ni års fengsel, mens en mann i 40-årene, bosatt i Buskerud, ble dømt til sju år og seks måneder i fengsel.

PST har opplyst at det ikke er grunn til å pågripe de to mennene. Årsaken er at de, i motsetning til mulla Krekar, er norske statsborgere og er dermed i henhold til Utleveringsloven beskyttet mot utlevering.

Borgarting lagmannsrett har derimot tidligere slått fast at mulla Krekar, som ikke er norsk statsborger, kan utleveres, og Høyesterett har opprettholdt den kjennelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt