Normal

Israelske skolebarn lærer å stoppe cyberangrep

I Israel er det et nasjonalt oppdrag å lære barn om hacking. På enkelte israelske skoler blir fjerdeklassinger opplært i dataprogrammering, og de dyktigste 10.-klassingene blir opplært til å stoppe cyberangrep.

10. klassing i Israel lærer hvordan å etterforske datanettverk som har blitt hacket i Beit Shemesh

Her lærer en 10.-klassing i Israel hvordan man etterforsker et datanettverk som har blitt hacket.

Foto: Daniel Estrin / AP

Israel har lenge promotert seg selv som en «cybernasjon». Myndighetene i landet sier de likevel mangler cybereksperter for å kunne holde tritt med landets forsvarsbehov i «cyberspace».

For å kunne fortsette veksten innenfor landets cyberforsvar har landets skoler i flere år drevet med opplæring av dataprogrammering, koding, kryptering og hvordan man skal stoppe «ondsinnet» hacking, skriver nyhetsbyrået AP.

Landet har også to nye barnehager som lærer elevene datakunnskaper og robotikk.

«Cybernasjon»

Israels statsminister Benjamin Netanyahu snakker under Cybersikkerhetkonferanse i Tel Aviv

Truslene fra «cyberspace» skal minske gjennom å rekruttere unge israelske talenter, mener Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Under en konferanse om cybersikkerhet denne uken annonserte Israel et nasjonalt senter for cyberutdanning, som skal føre til enda flere unge talenter for den militære etterretningen.

– Dere studenter trenger å styrke oss gjennom deres nysgjerrighet, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu under konferansen denne uken.

Flere av deltagerne på konferansen var videregåendeelever som er del av et treningsprogram i regi av landets forsvarsetater.

– Årene dere vil tilbringe i sikkerhetstjenestene vil være «gullårene» for Israelsk sikkerhet, sa Netanyahu.

ISRAEL-POLITICS/ Israeli PM Netanyahu speaks to students involved in high-tech related programmes during a Cyber Security Conference in Tel Aviv

Under cybersikkerhet-konferansen i Tel Aviv denne uken snakket Netanyahu direkte til elever som er en del av programmene som skal sikre landets sikkerhet i «cyberspace»

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Lærer koding til 10-åringer

For å nå målet om enda flere talenter innenfor cybersikkerhet starter Israel tidlig.

– I første klasse lærer elevene bokstavene, så hvordan å lese og skrive. Vi bygger så videre til et nytt nivå, hvordan å kode, sier Sagy Bar fra Rashi stiftelsen.

Sammen med det israelske forsvaret skal stiftelsen overvåke utdanningsprogrammer som har blitt lansert de siste årene.

Blant annet Gvahim som er implementert ved 70 ulike skoler. Programmet er for fjerdeklassinger og skal gjøre elevene kjent med dataprogrammering.

Et annet pilotprogram, kalt Magshimim, lærer de dyktigste 10.-klassingene fra underprivilegerte områder koding, kryptering, og hvordan å stoppe «ondsinnet» hacking.

Kunnskapen de lærer er på universitetsnivå.

Israelske studenter ved en "CyberGym" skole i Hadera.

Ved en såkalt «CyberGym»-skole i Hadera lærer israelske elever avansert datateknologi.

Foto: Dan Balilty / Ap

Bemanner israelsk etterretning

De to treningsprogrammene forer Israels militære etterretningstjeneste Unit 8200. Denne delen av den israelske etterretningstjenesten avskjærer digital kommunikasjon og samler etterretning på Israels finder i Midtøsten, og tilsvarer USAs National Security Agency (NSA).

Flere medlemmer av Unit 8200 har gått videre til israelske teknologiselskap eller jobber med cybersikkerhet. Flere av landets mest suksessfulle teknologiselskaper har blitt opprettet av tidligere medlemmer fra cyber-gruppen i israelsk etterretningstjeneste.

Militærtjeneste er obligatorisk for de fleste jøder som går ut av videregående skole i Israel. Dette gir etterretningstjenesten i landet muligheten til å hente de dyktigste elevene fra befolkningen.

– Unge, talentfulle, israelske talenter kommer uansett til hæren, sier nestlederen for Unit 8200 til Ap. Obersten kan av sikkerhetsgrunner ikke navngis.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt