Hopp til innhold

Israel vil ikke love Vanunu utreisetillatelse

Israelsk UD kan ikke si at den israelske atomvarsleren Mordechai Vanunu får komme til Norge, til tross for at Vanunu har fått innvilget familiegjenforening med sin norske kone.

Mordechai Vanunu viser V-tegnet i retten i 2009.

HOLDES TILBAKE: Mordechai Vanunu viser V-tegnet i retten i 2009. Selv om han er løslatt fra fengsel, får han fortsatt ikke forlate Israel.

Foto: GALI TIBBON / AFP

Fredag kom vedtaket fra Utlendingsdirektoratet om at de har innvilget familiegjenforening for den israelske atomvarsleren Mordechai Vanunu og den norske ektefellen Kristin Joachimsen.

Men Vanunu har ikke fått reise fra Israel etter dommen for spionasje. Han slapp ut fra fengsel i 2004.

I et skriftlig svar til NRK legger det israelske utenriksdepartementet vekt på den strenge dommen.

«Mordechai Vanunu ble dømt for de meget alvorlige anklagene om spionasje og for å ha skadet Israels sikkerhet. Han tjente en lang fengselsstraff, og på grunn av faren som han satte staten i, ble han løslatt med restriksjoner på bevegelsesfrihet, som omfattet et forbud mot reise utenfor Israel. Alle disse tiltakene ble gjort med godkjenning av relevante rettsmyndigheter. Appellene fra Vanunu ble nektet.»

– Sikkerhetsfare

Selv om Norge nå har gitt Vanunu oppholdstillatelse, kan ikke Israel garantere at Vanunu får reise.

«Staten Israel vil fortsette å gjennomgå oppdateringer av situasjonen for å fastslå hensiktsmessige begrensninger i samsvar med sikkerhetsfaren Vanunu utgjør,» er alt Israel vil si om den nye situasjonen.

Dømt i 1986

Vanunu ble i 1986 dømt til 18 års fengsel etter å ha avslørt hemmeligheter om det israelske atomvåpenprogrammet til Sunday Times.

I 2015 giftet han seg med norske Kristin Joachimsen, en teologiprofessor ved Menighetsfakultetet i Oslo.

Det var på denne bakgrunn han søkte om familiegjenforening, noe som nå er innvilget.

Joachimsen har vært redd for at Israel vil holde Vanunu tilbake.

– Jeg er jo veldig glad for den positive nyheten jeg har fått. Men familiegjenforening er ikke nok for at Mordechai kan komme til Norge. Det er fortsatt en hindring igjen i det at han ikke får reise ut av Israel, sa Joachimsen til NRK på fredag.

På spørsmål om hvor sannsynlig hun trodde det var at han får reise ut, svarte hun:

– Vi har håpet lenge at saken skal avsluttes i Israel og det håper vi fortsatt på.