Israel kaster ut 120 aktivister

Bare fire av de 120 aktivistene som fløy inn til Israel i protest i går, får bli. Resten blir utvist etter et par netter i israelske fengsler.

Pro-palestinsk demonstrant fjernes fra Ben Gurion-flyplassen

En av demonstrantene fjernes fra Ben Gurion-flyplassen med makt.

Foto: MENAHEM KAHANA / Afp

Det er sabbat i Israel på lørdager, og derfor ikke mange fly ut av landet.

- Så fort vi finner plasser på passende fly ut av Israel, blir de 120 utvist. Men det kan ta litt tid, sier immigrasjonstalskvinne Sabine Hadad.

LES OGSÅ: Aktivister nektes inn til Israel

Tilbudt avtaler

Fire av aktivistene får imidlertid lov til å bli, etter å ha undertegnet avtaler om at de ikke skal "provosere til uorden" og å unngå steder med konfrontasjoner mellom israelere og palestinere. De fire er fra Tyskland og Nederland.

Ifølge myndighetene i Israel vil alle som holdes i varetekt, få mulighet til å undertegne den samme avtalen. Aktivistene sitter i to fengsler, og alle i det ene fengslet har alt avvist å undertegne.

De fleste pro-palestinske aktivistene som tok seg inn til Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv i løpet av gårsdagen, kom fra Europa. De fleste er fra Frankrike, de andre fra Belgia, Bulgaria, Nederland og Spania, i tillegg til noen fra USA.

- De får den samme, korrekte behandlingen som alle andre fanger, sier talskvinne for fengselsmyndighetene, Sivan Weizman.

Israelske sikkerhetsstyrker fjerner en demonstrant på Vestbredden

Flere internasjonale pro-palestinske aktivister klarte å ta seg inn fra flyplassen og til Vestbredden. Her blir en av dem fjernet i Nabi Saleh lørdag.

Foto: Oren Ziv / Ap

Aktivistene deltok i kampanjen kalt "Velkommen til Palestina", der rundt 800 aktivister skulle fly til Israel for å gjennomføre en fredelig demonstrasjon og besøke palestinske familier på Vestbredden. Aksjonen var også en protest mot at skipskonvoien fra Hellas ikke fikk seile til Gazastripen.

LES OGSÅ: Gaza-kaptein arrestert i Hellas

Mange aktivister stanset

Men fordi israelske myndigheter hadde advart utenlandske flyselskap om at aktivistene ikke fikk slippe inn og måtte tas med tilbake, ble de fleste demonstrantene stanset på europeiske flyplasser.

Rundt 50 av aktivistene skal ha kommet seg gjennom sikkerhetssjekken på Ben Gurion-flyplassen og tatt seg inn til Vestbredden, en halvtimes biltur fra Tel Aviv fredag. Tidligere lørdag protesterte rundt 150 palestinere og europeiske aktivister ved Qalandiya-grenseovergangen mellom Jerusalem og Vestbredden.

Demonstrantene ble spredd med tåregass-granater fra israelske militære, og grenseovergangen ble midlertidig stengt.

Ingen palestinere får lov å fly til eller fra Ben Gurion Internasjonale Lufthavn, som for over 60 år siden var Palestinas internasjonale flyplass.

En pro-palestinsk aktivist ved Qalandiya-overgangen lørdag

En pro-palestinsk aktivist demonstrerer ved Qalandiya-overgangen lørdag.

Foto: MOHAMAD TOROKMAN / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt