NRK Meny
Normal

Kanskje første lønn siden november til palestinske offentlige ansatte

Palestinske selvstyremyndigheter kan kanskje få utbetalt lønn til sine ansatte igjen. Israel vil nå overføre 100 millioner dollar i toll og skatt som de har holdt tilbake.

Palestinsk politimann får lønn i 2006

JUBLET: Her jubler en palestinsk politimann da han fikk lønn etter en lignende periode med pengeproblemer for myndighetene i 2006. Offentlig ansatte fikk ikke lønn i desember i fjor, og bare halv lønn i november.

Foto: SAMUEL ARANDA / AFP

Israel har holdt tilbake store summer innsamlet i toll- og skatteinntekter tilhørende de palestinske selvstyremyndighetene.

Tilbakeholdingen av penger startet som en markering fra Israel etter at Palestina søkte og fikk oppgradert sin status til observatørstat i FN.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Foto: Ariel Schalit / Ap

Onsdag kunngjør israelske myndigheter at de vil gjennomføre en engangsoverføring av 100 millioner dollar, noe som tilsvarer 552 millioner kroner.

Israel overfører pengene for å løse en akutt økonomisk krise hos de palestinske myndighetene, men gjør det klart at de ikke har avsluttet sanksjonene med dette.

– Avgjørelsen om å overføre penger ble tatt av statsminister Benjamin Netanyahu på grunn av den svært vanskelige økonomiske situasjonen for palestinske myndigheter, sier en talsmann for statsministeren til AFP.

Les: Vurderer å kalle hjem ambassadører

Pengene som overføres tilsvarer det Israel har holdt tilbake på én måned. Netanyahu er dog klar på at overføringen er en midlertidig ordning.

– Statsministeren har ikke forpliktet seg til å starte overføringene igjen, sier talsmannen hans.

Store problemer

At de palestinske pengene er holdt tilbake, har skapt store økonomiske problemer for de palestinske selvstyremyndighetene og utløst skarp internasjonal kritikk mot Israel.

Pengene stammer blant annet fra tollavgifter på varer som passerer grensepasseringer mellom Israel, de palestinske områdene og ut i verden over israelske havner. Det er snakk om mange millioner hver måned, og pengene skal overføres til palestinerne etter en avtale fra 1994.

Palestinske myndigheter har fått svært store problemer når pengene holdes tilbake. Blant annet har offentlige arbeidsplasser slitt med å kunne betale ut lpønninger til de som jobber der.

Nyhetsbyrået AFP skriver at de offentlige ansatte ikke fikk lønn i det hele tatt i desember, og at de bare fikk halv lønn i november.

Palestinerne har bedt arabiske land om et sikkerhetsnett tilsvarende pengene som holdes tilbake av Israel hver måned. Det er enn så lenge ikke kommet på plass og problemer med å utbetale lønninger gjentar seg.

Les: – Israel vil presse palestinerne vekk fra forhandlingsbordet

FNs generalforsamling før avstemning om palestinernes status

FNs generalforsamling før avstemning om palestinernes status.

Foto: Ragnhild H. Simenstad / Den norske FN-delegasjonen

Straff for ny FN-status

At Israel holder tilbake penger de er forpliktet til å overføre når palestinerne selger sine varer har historisk skjedd flere ganger. Pengene brukes som et politisk pressmiddel når regjeringen i Israel er misfornøyd med noe i de palestinske områdene eller i diplomatiet rundt konflikten.

Denne gangen kom sanksjonene etter at palestinerne fikk styrket status i FN – Palestina som obersvatørstat i FN.

Les: Palestinerne fikk ja i FN – takker Norge for støtten

Torsdag overfører likevel Israel nå noe penger.

Beslutningen kommer en uke etter at Netanyahu led et overraskende tilbakeslag ved valget. Selv om han beholder makten, var det først og fremst mer moderate partier som hadde framgang og som nå kan bli koalisjonspartnere for Netanyahu.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt