Hopp til innhold

Palestinerne fikk ja i FN – takker Norge for støtten

I kveld fikk palestinerne oppgradert status i FN. Statsminister Salam Fayyad takker Norge for sin årelange støtte.

Palestinere feirer

En palestinsk gutt feirer i Ramallah etter FN-avstemningen torsdag kveld som ga palestinerne oppgradert status.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Jon Gelius, USA

138 land stemte for at palestinerne får en oppgradert status i FN som observatørstat uten stemmerett. Ni land stemte mot, mens 41 valgte å ikke stemme.

(Se hva alle landene stemte på bildet nederst i artikkelen)

Norge stemme ja i FN

Her trykker Norges ambassadør Geir O. Pedersen til FN på knappen og stemmer ja til å gi palestinerne økt status i FN.

Foto: Ragnhild H. Simenstad, Den norske FN-delegasjonen

Tyskland, Storbritannia og Australia var blant landene som unnlot å stemme.

USA og Canada stemte i likhet med Israel mot, mens de nordiske landene støttet Palestina.

På Vestbredden brøt jubelen løs da vedtaket var et faktum, og folk skjøt i lufta for å feire FN-avstemningen. Lykkelige palestinere klemte hverandre og ropte «Gud er stor!»

Allerede flere timer før vedtaket hadde feststemte mennesker samlet seg på Yasser Arafat-plassen i Ramallah. Plassen var nærmest dekket av palestinske flagg, og mange hadde på seg det karakteristiske Palestina-skjerfet.

Også på Gazastripen ble begivenheten markert, blant annet med en demonstrasjon ved det lokale FN-hovedkvarteret.

USA: – Et hinder mot fred

Palestinernes president Mahmoud Abbas oppfordret FN til å utstede en «fødselsattest» til en palestinsk stat da han åpnet debatten i Hovedforsamlingen før avstemningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mahmoud Abbas

Palestinernes president Mahmoud Abbas jubler over resultatet i FN.

Foto: Kathy Willens / Ap

Israels FN-ambassadør Ron Prosor sa i debatten at resolusjonen er ensidig og at den setter fredsprosessen i Midtøsten tilbake.

Også USA er kritiske.

– Dagens uheldige og lite hensiktsmessige resultat, medfører ytterligere hindre på veien mot fred. Det er grunnen til at USA stemte mot, uttalte USAs FN-ambassadør Susan Rice.

USAs utenriksminister Hillary Clinton kritiserte vedtaket i FN umiddelbart etter avstemningen.

– Vi har vært tydelige på at det kun er gjennom direkte forhandlinger at palestinerne og Israel kan oppnå den freden de begge fortjener, sa Clinton.

Frankrike stemte som Norge for palestinerne.

– Direkte dialog er den eneste veien mot en endelig slutt på konflikten. Frankrike er klar til å bidra som en venn, både av Israel og Palestina, uttaler president François Hollande etter avstemningen.

Utenriksminister Eide: – En milepæl

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kaller oppgraderingen av palestinernes status i FN for en milepæl.

Espen Barth Eide hos NRK på Marienlyst, Oslo

En klar støtte til en fremtidig palestinsk stat, mener utenriksminister Espen Barth Eide etter torsdagens store flertall for palestinernes oppgraderte FN-status.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Jeg ønsker velkommen den overveldende støtten palestinerne har fått for status som observatørstat i FNs generalforsamling, sier statsråden.

Han er svært fornøyd med at alle de nordiske landene og et flertall av medlemslandene i EU stemte for resolusjonen.

– Avstemningen torsdag er en milepæl og demonstrerer det internasjonale samfunnets klare støtte til det palestinske statsbyggingsprosjektet og en fremtidig palestinsk stat, sier utenriksminister Eide.

Han mener at palestinerne la fram en balansert og konstruktiv resolusjonstekst som samlet bred støtte og at de på den måten viste at de slutter fullt ut opp om en fredelig forhandlet løsning på konflikten med Israel.

– Med økte rettigheter følger også forpliktelser for palestinerne. Resolusjonen understreker betydningen av gjenopptakelse av forhandlingene mellom partene. Det er viktig at partene kommer i gang med dette så snart som mulig. Kun en forhandlet løsning mellom partene vil skape varig fred, sier Eide.

– Norge har betydd mye

Salam Fayyad

Palestinernes statsminister Salam Fayyad sammen med Norges FN-ambassadør Geir O. Pedersen.

Foto: Jon Gelius

– Jeg er blitt svært glad i Norge. Dere har betydd mye for den palestinske saken, helt siden Oslo-avtalen, sier statsminister Salam Fayyad i et eksklusivt intervju.

NRK treffer ham noen timer før selve avstemningen på hans suite på et hotell i nærheten av FNs hovedkvarter her i New York.

Norges FN-ambassadør Geir O. Pedersen er invitert for å drøfte gjennom palestineres posisjon for å søke om oppgradert status i FN.

Skuffet over stillstand

Overfor NRKs korrespondent gjør den palestinske statsministeren det klart at det er skuffelsen over år med stillstand for å få dannet en egen palestinsk stat, som gjør at man nå tyr til FNs hovedforsamling.

– Det er viktig for å oss å få oppmerksomhet igjen om vår sak, situasjonen kan ikke fortsette slik den nå er. Vi har bak oss mange år hvor ingenting har skjedd for å sikre oss vår egen stat, sier Fayyad.

Han mener anmodningen om en oppgradert FN-status har gitt palestinerne positiv oppmerksomhet.

– Vårt ønske er at konstruktive grep kan bli tatt for å få fremgang i den politiske prosessen. En FN-søknad er levert for å få bred oppmerksomhet, og det føler jeg at vi har oppnådd, sier den palestinske statsministeren til NRK.

Nei fra USA

Ban Ki Moon

FNs generalsekretær Ban Ki Moon.

Foto: Jon Gelius/NRK

Han vil ikke kritisere USA for å si nei til deres FN-fremstøt.

– USA ønsker at rammeverket skal være fredssamtaler. Det er vi ikke uenige i, men vi mener vi i tillegg må prøve de muligheter vi har til å fremme vår sak. FN er det internasjonale forum vi har og de juridiske rettigheter som følger av dette, understreker Salam Fayyad.

USA står last og brast med Israel og stemmer nei til oppgraderingen. I EU er det splittelse.

Norge og de øvrige nordiske landene støtter palestinernes ønske om å oppgradere statusen til observatørstat uten stemmerett i FN. En posisjon bare Vatikanet i dag har i FN.

Mahmoud Abbas i FN

Palestinernes president Mahmoud Abbas og bak ham statsminister Salam Fayyd som hilser på FNs generalsekretær Ban Ki Moon.

Foto: Jon Gelius/NRK
FN-avstemning

Dette viser hvordan medlemslandene stemte. Landene markert med ring stemte mot, mens de gule ikke avga stemme. Resten stemte for at palestinerne får oppgradert status i FN.

Foto: Ragnhild H. Simenstad, Den norske FN-delegasjonen/Twitter

SISTE NYTT

Siste nytt