Hopp til innhold

– Israel vil presse palestinerne vekk fra forhandlingsbordet

De israelske planene om å bygge nye bosettinger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem er et taktisk utspill for å få palestinerne til å fremstå som den store stygge ulven, mener Midtøsten-ekspert.

En jødisk mann danser sammen med israelske soldater ved grensen til Gaza

Den 8 dager lange krigen på Gazastripen ble også trukket frem som et viktig ledd i høyrepartienes valgkampstrategi.

Foto: NIR ELIAS / Reuters

Cecilie Hellestveit ekspert folkerett og Midtøsten

Cecilie Hellestveit er ekspert folkerett og Midtøsten. Hun leser de siste ukers handlinger inn i en israelsk innenrikspolitisk kontekst.

Foto: Privat

– De nye utspillene fra Netanyahu må også ses som et taktisk utspill. Der regjeringspartiene vet at det utenlandske presset mot dem kommer til å øke, og at de før eller siden kommer til å bli presset til forhandlingsbordet, sier forsker Cecilie Hellestveit ved ILPI (International Law and Policy Institute) til NRK.no.

Alt handler nemlig nå om det israelske valget den 22. januar. Og kampen om folkets støtte.

Skjegget i postkassa

– Regjeringspartiene på ytre høyre ønsker ikke forhandlinger, og ønsker seg et bredest mulig mandat for en ikke-forhandlingspolitikk etter valget. Samtidig kan slike utspill være med på å stikke kjepper i hjulene til palestinerne. Slik at de sitter igjen med skjegget i postkassen og blir holdt ansvarlige for at det ikke blir noen forhandlinger, sier Hellestveit.

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, står nemlig steilt på sitt og vil ikke gå tilbake på sine planer om å utvide de jødiske bosettingene. Selv om deres beste venner i vesten ber dem vurdere dette på nytt.

Israles statsminister Netanyahu og Barack Obama

Israels statsminister Netanyahu legger seg nå ut med sin venn Barack Obama. Spørsmålet blir nå for hvor lenge.

Foto: SAUL LOEB / Afp

– Dette kan også ses som et stikk mot USA og et signal til israelske velgerne om at denne regjeringen ikke kommer til å bøye av for amerikanske press, sier Hellestveit.

For i USA sa pressetalsmann i Det hvite hus Jay Carney mandag at planene «vil virke mot sin hensikt» og gjøre det vanskeligere å få i stand nye direkte forhandlinger mellom Israel og palestinerne. Derfor bør israelerne vurdere å endre kurs, framholdt han.

– Vi retter en sterk oppfordring til Israels ledere om å revurdere disse ensidige beslutningene, som vil gjøre det vanskeligere å få på plass en tostatsløsning, sa Carney på en pressekonferanse i Washington.

– Marerittet har blitt virkelighet

I Israel er aviskommentatorer i sjokk etter den diplomatiske tsunamien som feide over Europa etter at det ble kjent at Israel fortsetter utbyggingen av jødiske bosettinger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

– Noen ganger blir marerittet virkelighet. Verden som bare for en uke siden ga Palestina observatør stat-rolle i FN, skyr Israel som ilden, skriver den anerkjente kommentatoren Shalom Yerushalmi i Maariv Daily.

– Dette er ikke noen tredje verdens land vi snakker om, nei dette er de viktigste samarbeidslandene og Israels støttespillere, fortsetter han.

– Nå har Europa tatt av seg silkehanskene, sier en anonym diplomatisk kilde til Israels største avis Yediot Aharonot.

Og ifølge avisen er ikke kilden i tvil om at USA støtter sine europeiske brødre.

– Israel opplever nå en ny virkelighet. Europa er i ferd med å sette en prislapp på Israels handlinger på de palestinske områdene, skriver Yediots kommentator Shimon Shiffer.

SISTE NYTT

Siste nytt