NRK Meny
Normal

Islands statsminister går av

REYKJAVIK/OSLO (NRK): Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson går av etter at han ble knyttet til skandalene rundt avsløringene i Panama Papers.

Sigmundur David Gunnlaugsson

Det var stor oppmerksomhet rundt statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson da han snakket med reportere utenfor presidentboligen tidligere i dag.

Foto: SIGTRYGGUR JOHANNSSON / Reuters

Bjarni Benediktsson

Bjarni Benediktsson, leder av Selvstendighetspartiet, skapte mandag tvil om partiet ville fortsette i regjering under Gunnlaugsson.

Foto: SIGTRYGGUR JOHANNSSON / Reuters

Beslutningen om at Gunnlaugsson skal trekke seg ble tatt på et møte i hans parti Fremskrittspartiet, skriver Morgunbladir.

Tidligere i dag ba statsminister Gunnlaugsson presidenten på Island om å oppløse Alltinget og skrive ut nyvalg, men fikk nei på anmodningen.

Avgangen til Sigmundur David Gunnlaugsson kommer etter problemer i forholdet til Bjarni Benediktsson, som leder det andre partiet i koalisjonen, Selvstendighetspartiet.

Benediktsson, som er finansminister i regjeringen, kom i et intervju med uttalelser som skapte tvil om partiets hans fortsatt støtter regjeringen.

I går var det også store demonstrasjoner i Reykjavik der tusener krevde statsministerens avgang.

I dag ble forholdet enda vanskeligere da statsministeren angivelig informerte sin regjeringspartner om planene om nyvalg via Facebook.

Panama-papirene

Striden rundt statsminister Gunnlaugsson kommer etter at han ble knyttet til skandalene rundt avsløringene i Panama Papers, som Aftenposten har dekket bredt i Norge.

Søndag kveld ble det avslørt at han og kona var eiere av selskapet Wintris, registrert i skatteparadiset De britiske Jomfruøyene.

Da de tre store islandske bankene Landsbanki, Glitnir og Kaupthing gikk over ende, viste det se at Wintris var en av kreditorene som hadde millionkrav mot dem.

Dette opplyste Gunnlaugsson aldri om, verken før eller etter at han ble valgt til statsminister 2013.

Nestlederen foreslått som statsminister

De to regjeringspartiene Fremskrittspartiet og Selvstendighetspartiet, vil forsøke å fortsette som regjering, melder NTB.

Nestlederen i Gunnlaugssons parti Fremskrittspartiet, Sigurdur Ingi Johansson, er foreslått som ny statsminister.

Arni Pall Arnason

Arni Pall Arnason, leder for sosialdemokratene, sier det ikke er nok at statsministeren trekker seg.

Foto: Martin Herman Wiedswang Zondag / NRK

– Konklusjonen som statsministeren ga til partiet på møtet, er at han vil gå av som statsminister, mens jeg vil ta over og fortsette som leder av partiet, sier Johansson etter dagens partimøte.

De to partiene har til sammen 38 av de 63 plassene i Alltinget.

Opposisjonen krever nyvalg

Lederen av Sosialdemokratene, et av de største opposisjonspartiene, krever at hele regjeringen går av.

– Dette er en alt for sen reaksjon på krisen fra regjeringen. Det er ikke mulig å gjenopprette tillit på denne måten, sier partileder Arni Pall Arnason til NRK.

Han mener at det ikke er holder at Gunnlaugsson avsettes og at hele regjeringen må gå, fordi også finansministeren har mye å svare for.

– Det bør bli et nyvalg. Det skal i så fall komme innen 55 dager etter et mistillitsvotum, altså i mai. Det er fortsatt en mulighet, sier han til NRK.

Også lederen for opposisjonspartiet Bright Future, Ottar Proppe mener nyvvalg er veien å gå.

– De etiske problemene denne regjeringen har gjelder ikke bare statsministeren. Det hjelper ikke å pynte på regjeringen med en ny «kaptein», sier han til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt