Fransk politi arresterte 19 islamister i fire byer

Fransk politi har i dag pågrepet 19 islamister i en storstilt aksjon i fire byer. Arrestasjonene kommer i kjølvannet av massedrapene i Toulouse.

Video 19 islamister pågrepet i Frankrike

NETT-TV: 19 islamister pågrepet i Frankrike etter storstilt aksjon

Fransk politi arresterte 19 personer mistenkte for å være ytterliggående islamister i en politiaksjon i byene Toulouse, Le Mans, Nantes og Paris fredag morgen.

– De fleste islamistene ble pågrepet i byen Toulouse, hvor massedrapsmannen Mohamed Merah tok livet av syv mennesker forrige uke, melder AFP.

– En rekke våpen, blant annet flere kalasjnikov-automatgevær, har blitt beslaglagt i aksjonen, sa Frankrikes president Nicolas Sarkozy på en pressekonferanse etter pågripelsene.

Sarkozy lover flere arrestasjoner

Etter drapet av Merah forrige uke ba president Sarkozy politiet om å utføre full evaluering av de radikale islamistiske miljøer i landet, og personer med tilknyting til disse.

«Vi skal sjekke i detalj alle personer som kan oppfattes som en trussel mot landets sikkerhet», sa presidenten for noen dager siden.

– Vi vet ikke om dette er terroristnettverk. Vi har spørsmål å stille, veldig konkrete spørsmål til en rekke mennesker, var Sarkozys svar angående pågripelsene i dag.

Ifølge AFP karakteriserer Sarkozy Toulouse-drapene som en vekker for Frankrike, på lik linje som 11. september var for USA. Etter massearrestasjonene i dag ga Sarkozy et løfte om å fortsette med arrestasjoner av mistenkte islamister.

– Det som skjedde i morges vil fortsette. Det vil komme andre aksjoner som vil tillate oss å kaste ut mennesker hvems plass overhodet ikke er i dette landet. Det er vår plikt å garantere sikkerheten til det franske folk.

Arrestasjonene kommer under en måned før presidentvalget i Frankrike.

Leter fortsatt

Etter at Merah ble drept av fransk politi den 22. mars, har påtalemyndighetene i Paris uttalt at de fremdeles leter etter medsammensvorne til massedrapsmannen.

Les også: Bror til massedrapsmann fengsla i Toulouse
Les også:– Jakter tredjemann etter Toulouse-skyting

Mohamed Merah

I kjølvannet av drapene i Toulouse, som den selverklærte islamisten Mohamed Merah er mistenkt for å stå bak, har politiet i Frankrike i dag pågrepet 20 islamister.

Foto: HANDOUT / Reuters

Frankrike ble rystet da tre jødiske barn, en rabbi og tre soldater ble drept på under en uke. Etterforskningen av drapene ledet politiet til 23 år gamle Mohamed Merah, som selv kalte seg islamist og skal ha vært inspirert av terrornettverket al-Qaida.

Begravet til store protester

Merah forskanset seg i en leilighet i 32 timer før politiet gikk til aksjon. Han døde da han hoppet ut av et vindu mens han fortsatte å skyte mot politiet. Merah ble truffet av over 20 skudd. Han innrømmet å ha skutt og drept sju personer i den franske byen før han ble drept.

Han ble i går begravet i Toulouse til store protester fra hele Frankrike, etter at Algerie nektet å la ham begraves innenfor sine grenser.

Les også: Politiet mener broren skjøv Toulouse-morderen mot jihadisme

SISTE NYTT

Siste nytt