Hopp til innhold

– Norsk islamist i terrorvideo fra ISIL

I en video som angivelig er fra ISIL forteller 24-årigen fra Skien hvordan han og andre opprørere skal ha drept irakiske soldater i kampen om en grensestasjon.

Propagandavideo fra Irak

I videoen viser 24-åringen fram en forlatt grensestasjon, og sier at ISIL skal kjempe for en felles islamsk stat uten landegrenser.

Telemarksavisa skriver at videoen ble publisert på nettstedet LiveLeak søndag kveld.

Ifølge avisen er hovedpersonen i videoen en 24 år gammel mann fra Skien. Han er opprinnelig fra Sør-Amerika, men er oppvokst i Telemark. I videoen forteller han hvordan islamistgruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) angivelig angrep irakiske styrker ved en grensestasjon.

– Vi drepte de fleste som var her, noen stakk av og resten har vi tatt som krigsfanger, sier mannen.

Jevner politistasjon med jorden

I videoen tar den smilende 24-åringen med seerne rundt i den forlatte grensestasjonen. Han peker på et kart som viser grensen mellom Syria og Irak, og lover at ISIL skal kjempe for at alle grenser forsvinner. Deres mål er en samlet, islamsk, stat i området.

Han plukker også opp jakkemerker som irakiske soldater angivelig rev av klærne sine for å framstå som sivilister da de flyktet.

– De er feiginger. De bare sprang vekk. Det er ingen irakisk hær, sier han på gebrokkent engelsk i videoen.

Videoen viser også bilder av 10-20 menn som ifølge skiensmannen er tatt til fange av ISIL.

– De er sjia-muslimer. De er idioter, sier nordmannen mens kameraet zoomer inn på de fortvilte ansiktene til fangene.

Deretter viser han det som ifølge propagandavideoen er en forlatt politistasjon. Ifølge mannen er ISILs plan å sprenge alle offentlige bygg i området. Opprørere i amerikanske uniformer legger ut eksplosiver i et bygg. Deretter kommer nordmannen tilbake i fokus, og utløser bomben som tilsynelatende jevner bygningen med jorden.

Informasjonssjef PST, Martin Bernsen, sier til NRK at de er kjent med videoen, men de ønsker ikke å kommentere saken utover det.

Tiltalt for trusler

Dette er ikke først gang en video fra skiensmannen vekker PSTs oppmerksomhet.

25-åringen er tidligere tiltalt for å ha fremsatt trusler mot det norske kongehuset og tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i en egenprodusert video.

Youtube-videoen, som NRK først omtalte i januar 2012, viste bilder av kronprinsen og statsministeren med teksten «måtte de lide en smertefull hevn».

Bilder av lidende afghanske barn og bevæpnede norske soldater ble akkompagnert av dramatisk musikk. Under et bilde av daværende statsminister Jens Stoltenberg sto det: «Å Allah ødelegg dem».

Se videoen her. Artikkelen fortsetter:

Video Trusselvideo mot regjeringen og kongehuset

HAT: Denne videoen glorifiserer drap på norske soldater og hevn mot regjeringen og kongehuset. Vi har redigert den slik at den delen som viser bilder av kister med falne norsk soldater ikke er med.

PST startet etterforskning, og både 25-åringen fra Skien og den kjente islamisten Mohyeldeen Mohammad ble arrestert, og senere løslatt, vinteren 2012.

Begge har vært sentrale i den ekstreme, islamistiske organisasjonen Profetens ummah.

I fjor vår ble rettssaken utsatt på ubestemt tid fordi politiet ikke klarte å finne 24-åringen. PST uttalte den gang at de trodde han befant seg i Syria.

Da 24-åringen ikke møtte opp til sin egen rettssak, ble han etterlyst internasjonalt for forkynning av tiltale. Mannens advokat, John Christian Elden, sier til NRK at tiltalen kan forkynnes gjennom lokale myndigheter hvis nordmannen blir funnet i et annet land.

– Utover det er dette ingen norsk sak, så langt jeg er underrettet om fra PST, skriver Elden i en tekstmelding til NRK.

– Over 50 nordmenn kriger i Syria

Nordmenn som reiser til Syria og andre land for å kjempe med islamistiske opprørere vekker stor bekymring hos norske myndigheter.

Ifølge E-tjenesten og PST representerer de rundt 40–50 nordmennene som har dratt til Syria de siste årene den desidert største terrortrusselen mot Norge.

Islamister fra Vesten har blitt tatt imot med åpne armer av opprørerne i Syria. Nå tyder mye på at de også kjemper med ISIL i Irak. Ifølge forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Thomas Hegghammer, er krigere fra Vesten nyttige når ISIL skal spre sin propaganda.

– Det gir inntrykk av å være en multinasjonal organisasjon som har støtte i hele verden. Så vet de også at når en utlending blir drept i krigssonen, så kan det inspirere kamerater eller andre i hjemlandet, som ser at den som dem har reist ned og blitt martyr, sa terrorforskeren til NRK tidligere denne måneden.

SISTE NYTT

Siste nytt