Hopp til innhold

Canadas statsminister: – Har etterretning som tyder på at flyet ble skutt ned

Stadig flere kilder melder at etterretning tyder på at passasjerflyet med 176 om bord, ble skutt ned av Iran ved en feiltakelse. Canadas statsminister Justin Trudeau sier han har informasjon som bekrefter dette.

SE VIDEO: Denne videoen viser ifølge den amerikanske avisen The New York Times øyeblikket hvor passasjerflyet fra Ukraine Air International blir truffet av en rakett.

OPPDATERT: I en tidligere versjon av denne artikkelen var tittelen «Canadas statsminister: – Flyet ble skutt ned». Det er ikke riktig. Statsminister Trudeau opplyste om at han hadde etteretning som tyder på at flyet ble skutt ned, slik det også går fram videre i artikkelen.

Boeing-flyet som var på vei fra Teheran til Kiev i Ukraina styrtet bare få timer etter at Iran avfyrte raketter mot amerikanske militærbaser i Irak. Dette har ført til spekulasjoner om flyet kan ha blitt truffet av en eller flere raketter.

Flere amerikanske medier, deriblant CNN, Reuters og Associated Press, melder at flyet kan ha blitt skutt ned av Iran ved en feiltakelse. De har ingen åpne kilder, men henviser til høytstående representanter fra amerikanske etterretningsmyndigheter.

Også ukrainske og britiske myndigheter sier at mye tyder på at flyet er blitt skutt ned.

Iran avviser opplysningene som «ubegrunnede rykter», og ber om å få se bevisene.

Canada sier de har etterretning

– Vi har etterretning fra flere kilder som indikerer at flyet ble skutt ned, sa Canadas statsminister Justin Trudeau på en pressekonferanse.

– Vi vet at dette kan ha vært utilsiktet, sa han videre.

Etterretningsinformasjonen skal komme fra Canadas egen og alliertes etterretningstjenester, og blant annet bygge på satelittbilder, radarinformasjon og elektroniske data.

Trudeau ville ikke gå nærmere inn på hvilke bevis han er blitt forelagt, men sier det trolig dreier seg om bruk av en bakke-til-luft-rakett, som del av et iransk luftvernsystem.

Canadas statsminister, Justin Trudeau, sa på en pressekonferanse torsdag at de har bevis for at flyet som styrtet i Teheran onsdag, ble skutt ned.

Canadas statsminister, Justin Trudeau, sa på en pressekonferanse torsdag at de har bevis for at flyet som styrtet i Teheran onsdag, ble skutt ned.

Russisk rakettsystem

Ifølge amerikanske forsvarskilder skal flyet angivelig ha blitt truffet av en rakett skutt ut fra et russiskprodusert luftvernsystem kalt Tor M-1, i Nato kjent som Gauntlet.

To Pentagon-kilder sier til det amerikanske magasinet Newsweek at det som trolig har skjedd, er at det iranske rakettforsvarssystemet sannsynligvis var aktivert etter det iranske angrepet på de to militærbasene i Irak.

På spørsmål om USA har ansvar for at det ukrainske passasjerflyet kan ha blitt skutt ned, gitt amerikanernes likvidering av den høytstående generalen Qasem Soleimani, unngikk den canadiske statsministeren å svare direkte.

Han bare gjentok at det vesentlige er å finne ut hva som har skjedd, og bad om at etterforskningen må foregå så åpent og ærlig som mulig.

Trudeau sa det er for tidlig å trekke bastante konklusjoner og fordele skyld og ansvar.

Trump tror ikke på teknisk feil

USAs president Donald Trump sier han har hatt en «forferdelig følelse» når det gjelder flyulykken.

– Jeg har mine mistanker. Flyet fløy over et urolig område og noe fælt skjedde. Noen kan ha gjort en feil.

Noen sier det var en teknisk feil. Det tror jeg ikke noe på, sier Trump.

USAs president Donald Trump sier han har mistanker om at flyet ikke styrtet på grunn av teknisk svikt.

Britene vil også undersøke

Britiske myndigheter har også besluttet å undersøke påstandene om at det ukrainske passasjerflyet ble skutt ned, melder Sky News.

Statsminister Boris Johnson ser med «stor bekymring» på saken og krever en «fullstendig, troverdig og åpen» etterforskning for å finne ut hvorfor flyet styrtet.

Uttalelsen kom etter at han hadde snakket med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på telefon. Også den britiske statsministeren sier passasjerflyet mest sannsynlig ble truffet ved et uhell.

Iran avviser opplysningene

Iranske luftfartsmyndigheter mener det er vitenskapelig umulig at flyet kan ha blitt rammet av landets luftvernskyts.

– Et slikt missilangrep på det ukrainske flyet er vitenskapelig umulig og ulogisk. Det er fullstendig koordinering mellom militær og sivil sektor i Iran. På samme tid var det flere innenlandske og utenlandske fly i iransk luftrom på samme høyde, heter det i en melding som det iranske nyhetsbyrået Fars har publisert på Twitter.

Det iranske utenriksdepartementet ber Canada og de andre landene om å dele all etterretningsinformasjon de sitter på med de iranske etterforskerne.

En barnesko ligger på bakken blant vrakrestene etter det styrtede passasjerflyet i Iran.

En barnesko ligger på bakken i området der passasjerflyet styrtet i Iran.

Foto: BORNA GHASSEMI / ISNA / AFP

Seks minutter etter avgang

I en foreløpig rapport skriver iranske luftfartsmyndigheter at passasjerflyet styrtet etter at det snudde for å vende tilbake til flyplassen i Teheran. Da hadde flyet fått problemer i luften, mener de iranske granskerne.

Flyet var av typen Boeing 737–800 og var tre og et halvt år gammelt. Det tilhørte selskapet Ukraine Air International.

Klokken 06.12 lokal tid onsdag tok flyet av fra rullebanen i Teheran, med kurs mot den ukrainske hovedstaden Kiev.

Så styrtet det seks minutter etter avgang.

De iranske luftfartsmyndighetene mener passasjerflyet fikk problemer i luften like etter at det tok av. Da var flyet på vei vestover, ut fra flyplassen i Teheran. Så svingte det til høyre og forsøkte så å vende tilbake, skriver nyhetsbyrået AFP.

Flyet forsvant fra radaren da det var 8000 fot over bakken.

Flygerne tok aldri kontakt med flygeledelsen på bakken for å be om hjelp, ifølge granskerne.

Vrakrestene ble funnet like ved byen Sabashahr, som ligger rundt 20 kilometer nord for flyplassen i Teheran.

Flyet brant i luften

Vitner om bord i et passasjerfly i nærheten sier til granskerne at flyet sto i brann før det styrtet. Dette stemmer overens med det andre vitner på bakken har fortalt.

En mobilvideo viser også et brennende objekt på himmelen og en kraftig eksplosjon når det treffer bakken, som man antar er flyet, uten at dette er endelig bekreftet.

Granskerne mener flyet eksploderte kraftig fordi det hadde mye drivstoff om bord i tankene for flygingen til Kiev.

Kort tid etter styrten sa en talsmann for det iranske samferdselsdepartementet til nyhetsbyrået AP at det hadde oppstått en brann i en av flymotorene, og at flygerne mistet kontroll over flyet.

Sikkerhetspersonell jobber på stedet der passasjerflyet styrtet natt til onsdag.

Sikkerhetspersonell undersøker området etter at flyet styrtet.

Foto: Ebrahim Noroozi / AP

Gir tilgang til de svarte boksene

Frem til nå er det kun iranske myndigheter som har gransket åstedet for flystyrten.

I dag kom 45 etterforskere fra Ukraina til landet. Den iranske presidenten har lovet sin ukrainske kollega at etterforskerne skal få tilgang til alle opplysninger og åstedet.

De «svarte boksene» med ferdskriver og taleregistrator er funnet, men noe av innholdet skal være tapt på grunn av skader.

Ifølge den canadiske statsministeren vil Iran beholde de «svarte boksene», men sier at de ukrainske etterforskerne er lovet tilgang til dem.

Også Sverige sender eksperter fra den svenske flyhavarikommisjonen, for å delta i etterforskningen.

Iran skal også ha sendt en invitasjon gjennom Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart (ICAO) til den amerikanske havarikommisjonen (NTSB), slik at amerikanske representanter kan delta i etterforskningen. Det opplyser anonyme kilder til The New York Times.

Også representanter for den amerikanske flyprodusenten Boeing er velkommen til å delta i etterforskningen, ifølge det iranske utenriksdepartementet.

De øvrige landene hvor passasjerene kom fra, skal bli holdt løpende orientert.

Roser Irans åpne holdning

Alle de 176 personene som var om bord, omkom i flystyrten. De fleste var statsborgere i Iran (82) og Canada (63). I tillegg var flere av de omkomne fra Sverige (10) samt Ukraina (11), Storbritannia (3), Tyskland (3) og Afghanistan (4).

Canada har i likhet med USA ingen diplomatiske forbindelser med Iran, men ifølge statsminister Justin Trudeau har de iranske lederne gitt signaler om at canadiske diplomater er velkomne inn i landet, for at etterlatte etter ulykken skal få best mulig hjelp.

Den canadiske utenriksministeren sier at svarene han har fått fra sin iranske kollega så langt har vært åpne og lovende.

Blomster og lys. Slektninger av de ansatte som jobbet om bord på flyet som styrtet i Iran, sørger ved flyplassen i Kiev.

Slektninger til de ansatte som jobbet på flyet, sørger på flyplassen i Kiev.

Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt