Ukrainas utenriksminister: – Ti svensker omkom i flystyrten

Et ukrainsk fly med minst 170 mennesker om bord har styrtet i Iran, og alle antas omkommet. Minst ti svensker omkom i flystyrten, ifølge Ukrainas utenriksminister. Årsaken til styrten er foreløpig ukjent.

Her styrter UAI-flyet kort tid etter avgang fra Teheran.

– Det er en helt forferdelig ting som har skjedd. Det er mange svenske liv som har gått tapt, og vi kan ikke gå ut med hvor mange på nåværende tidspunkt. Vi må identifisere de omkomne og informere de pårørende, sier Sveriges utenriksminister Ann Linde (S) til norsk presse utenfor Stortinget.

Flyet fra Ukraine Air International med minst 170 personer om bord styrtet kort tid etter avgang fra Imam Khomeini internasjonale lufthavn i Irans hovedstad Teheran.

Flyet skal være av typen Boeing 737-800, og var på vei til den ukrainske hovedstaden Kiev.

Sveriges utenriksminister sier den svenske ambassaden i Iran jobber med identifisering av ofrene i ulykken.

Sveriges utenriksminister sier den svenske ambassaden i Iran jobber med identifisering av ofrene i ulykken.

Kriseberedskap

Linde befinner seg for tiden i Oslo der hun har hatt møter med utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

– Jeg har uttrykt mine kondolanser til de pårørende og hatt kontakt med Ukrainas utenriksminister. Jeg har også fått støtte fra min norske kollega, som har uttrykt sine kondolanser, sier hun.

Hun forteller videre at årsaken til ulykken foreløpig er ukjent, og at de svenske utenriksdepartementet er satt i kriseberedskap.

– Vi har også opprettet en telefon som pårørende og urolige kan ringe for å få informasjon. Vi har oppfordret seg alle svenske statsborgere som befinner seg i området om å kontakte pårørende og sette seg på det som kalles «svensklistan» slik at vi skal kunne ha kontroll på hvem som er i sikkerhet, sier Linde og legger til at det nå er den svenske ambassaden i Teheran som arbeider med å identifisere de svenske omkomne.

Svt sender nå de siste nyhetene om ulykken fortløpende. Du kan følge utviklingen i vårt naboland om de ti svenskene som er omkommet på denne streamen.

– Ti svensker om bord på flyet

Utenriksminister Vadym Prystaiko i Ukraina skrev tidligere i dag at det var ti svensker om bord. Han skrev videre at det var 82 iranere, 63 canadiere, 11 ukrainere, fire afghanere, tre tyskere og tre briter.

Det verserer også høyere tall på antall svensker. Ifølge Aftonbladet jobber både politiet og svenske UD med å verifisere tallene.

– Ukraina har opplyst oss om at det dreier seg om ti personer, men det kan være flere, sa utenriksminister Ann Linde til svenske TT tidligere i dag.

Svenske UD opplyser til SVT Nyheter at de kjenner til opplysningene om at ti svensker var om bord, men de kan heller ikke bekrefte dem ennå.

– Vi undersøker disse opplysningene for fullt, men kan på det nåværende tidspunkt ikke bekrefte dem. Vår ambassade i Teheran søker mer informasjon om hendelsen, sier Diana Kudhaib, pressemedarbeider i Utenriksdepartementet til SVT Nyheter.

Utenrikstjenesten her hjemme arbeider med å få klarhet i om nordmenn er rammet i forbindelse med flystyrten i Iran. Så langt har de ingen indikasjon på at nordmenn er blant de rammede.

Flystyrt i Iran

Et Boeing 737–800 styrtet like etter avgang fra flyplassen i Teheran.

Motstridende om årsaken

Ifølge Flighradar24 skulle flyet, med flightnummer PS752, ha tatt av fra Teheran klokka 05.15, men det tok ikke av før klokka 06.12.

Ifølge lokale medier kan tekniske problemer være en ulykkesårsak. Flyet styrtet etter få minutter nær forstaden Parand rett vest for Teheran.

Ukrainas ambassade i Iran meldte i morges at flystyrten ikke skyldes terrorisme, men en teknisk feil på motoren.

Senere har ambassaden gått ut med en ny uttalelse der de sier at man foreløpig ikke vet årsaken til ulykken, og at tidligere uttalelser ikke er offisielle.

Den ukrainske ambassaden i Iran undersøker nå også omstendighetene rundt flyulykken.

Utenriksminister Vadym Prystaiko sier han har pratet med sin iranske motpart Javad Zarif, og at de har blitt enige om å koordinere etterforskningen og samarbeide tett.

Da Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ble spurt på en pressekonferanse onsdag ettermiddag om flyet kan ha blitt skutt ned, oppfordret han folk til å «avstå fra spekulasjoner før årsaken til styrten er avklart og offisiell».

Et Boeing-fly styrtet utenfor Teheran

Flyet som styrtet utenfor Teheran hadde minst 170 passasjerer om bord. Her er redningsmannskapene i ferd med å lete igjennom vrakrestene.

Foto: ROUHOLLAH VAHDATI / NTB Scanpix

Svarte bokser funnet

Redningspersonell som ble sendt til ulykkesstedet kunne ikke utføre redningsoppdrag på grunn av kraftig brann. Like etter klokken 11 norsk tid kom det en melding om at de hadde funnet de «svarte boksene» fra det ukrainske flyet.

De to boksene, ferdskriveren og taleregistratoren, bringer etterforskerne et skritt nærmere å finne årsaken til at flyet styrtet.

Men talsmann i det iranske luftfartstilsynet, Reza Jafarzadeh, sier også at Iran ikke vil gi de boksene fra det styrtede ukrainske Boeing-flyet til den amerikanske flyprodusenten Boeing.

– Vi vil ikke gi de svarte boksene til produsenten og amerikanerne, sier han.

Han sier også at det er uklart hvilket land de svarte boksene kommer til å bli sendt til for å bli undersøkt, og legger til at det er landet der flystyrten skjedde, som i henhold til internasjonale regler har rett til å stå for etterforskningen.

– Denne ulykken vil bli etterforsket av Irans luftfartsmyndigheter, men ukrainerne kan også være til stede under etterforskningen, sier han.

Flightradar 25 - viser flyruta til AUI752 før det styrtet ved Teheran i Iran

AUI 752: Flyets bane fra avgang fra flyplassen i Teheran og vestover i retning Kiev. Sporingen av flyet stanser over forstaden Parand.

Foto: Flightradar / NRK skjermdump

– Flyet står i brann

Dette skal være en video av flystyrten lagt ut av nyhetsbyrået BNO News. Det blir bekreftet at det snakkes persisk på denne videoen. Det som blir sagt er at flyet brenner og hvor dette skjer. En stemme sier:

– Gud velsigne dem. Jeg ringer for å tilkalle brannvesenet.

Laster Twitter-innhold

Motorene har hatt problemer

Motorene i flyet var av typen CFM56-7B. Det har vært to alvorlige hendelser med denne motoren i den samme type maskin som styrtet i Iran.

Hendelsene skjedde i 2016 og 2018, og kostet en passasjer livet. Da løsnet en del fra motoren, og førte til at flykabinen ble gjennomhullet.

I november i fjor bestemte de amerikanske luftfartsmyndighetene at alle Boeing 737–800 skulle modifiseres for å unngå at dette skulle skje igjen. Det er uklart om flyet som styrtet i natt hadde fått denne modifiseringen.

Et fly styrtet like etter avgang fra flyplassen i Teheran.

Flyet styrtet like etter avgang fra flyplassen i Teheran. Røde Halvmåne Iran kom til stedet en stund etterpå og ble møtt av dette synet.

Ukraina ble hardt rammet da det malaysiske passasjerflyet, med flightnummer MH17, ble skutt ned over Øst-Ukraina i 2014. Etterforskningen viste at flyet ble truffet av raketter avfyrt fra et område kontrollert av prorussiske separatister. 298 mennesker mistet livet.

Amerikansk flyforbud

Amerikanske luftfartsmyndigheter FAA innførte i natt forbud for amerikanske sivile fly å ferdes over Irak, Iran, Persiabukta og Omanbukta, etter angrepene på to amerikanske baser i Irak.

Grunnen var at feilberegninger og misforståelser ville øke faren for uønskede hendelser.

Flytrafikken over Midtøsten er nå sterkt redusert.

Også president Zelenskyj opplyser at Ukraina har innført forbud for ukrainske fly ferdes over Iran fra og med 9. januar.

Laster Twitter-innhold

Rammet av ulykker

Boeing 737–800 er et vanlig jetfly som brukes til korte eller mellomlange flyvninger.

Tusener av fly blir brukt av flyselskap rundt i verden og flytypen ble introdusert seint på 1990-tallet.

Flere 737–800 fly har vært involvert i dødelige ulykker gjennom årene.

Det er viktig å poengtere at denne flytypen flys ofte og det er mange fly i bruk. Derfor ligger 737-800 høyt på lista over trygge fly i kommersiell luftfart.

SISTE NYTT

Siste nytt

Derek Chauvin funnet skyldig i drapet på George Floyd

Derek Chauvin funnet skyldig i drapet på George Floyd.