Hopp til innhold

Irak gjennomførte sitt andre valg

Valget på nasjonalforsamling i Irak er over. Valglokalene stengte klokken 15, norsk tid. I Bagdad tok en rekke angrep på valgdagen 38 menneskeliv.

Irakisk velger

Også eksil-irakere stemte i dag: I Tyskland viser denne mannen at han har avgitt stemme.

Foto: B. Stadler / Scanpix/AFP

LES: Disse kjemper om makten i Irak

En mann forsegler en boks med stemmer i Irak

Et medlem av valgstyret i Basra forsegler en urne med stemmesedler etter at valgdagen er avsluttet.

Foto: Atef Hassan / Scanpix/Reuters

LES: NRK-team anholdt i Nord-Irak

Men Al-Qaida klarte ikke å stå ved løftet om å sabotere Iraks andre valg. Hvor stor valgdeltakelsen var, hadde det ikke kommet tall på søndag ettermiddag. Men etter køene utenfor valglokalene å dømme var den stor både i Bagdad og i resten av landet.

– Vinneren er Iraks folk

– Dagen er historisk. Vinneren er Iraks folk: Kurdere, arabere og alle andre minoriteter, sa Iraks president Jalal Talabani.

Også i sunnidominerte deler av landet, der mange boikottet valget i 2005, ble det meldt om stor oppslutning. I følge FN-talsmenn kan de ta minst tre dager før resultatene blir kjent.

Mange drept

Det ble en blodig valgdag , og det ble meldt om en rekke angrep, til tross for det store sikkerhetsoppbudet. Verst gikk det utover Bagdad. 25 personer ble drept da et bolighus ble truffet av en katyusharakett i morgentimene.

Fire personer ble drept i forskjellige granatangrep, mens fire andre mistet livet i bombeeksplosjoner. De 200.000 sikkerhetsvaktene som er utplassert bare i Bagdad har ikke klart å stanse angrepene.

Også i Falluja, Baquba og Samarra ble folk drept i ulike angrep. Til sammen ble 38 personer drept og minst 60 såret.

Valgkampen har også vært preget av voldshandlinger, og lørdag ble fire mennesker drept og over 50 såret av en bilbombe i Najaf.

Video nsps_upload_2010_3_7_16_27_34_190.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Slagmark

Sikkerhetstalsmann i Bagdad, generalmajor Qassim al-Moussawi, sier de fleste angrepene har kommet fra sunnidominerte bydeler. Vi er i en krigssituasjon. Vi opererer på en slagmark, og våre krigere frykter det verste, sier al-Mousawi.
Statsminister Nuri al-Maliki ser ikke på angrepene på samme måte.

Angriperne forsøker bare å lage støy for å imponere, men irakere er mennesker som elsker utfordringer, og derfor vil ikke dette være ødeleggende for moralen, sa al-Maliki da han avla stemme i den såkalte grønne sonen, et tungt bevoktet område i Bagdad.

SISTE NYTT

Siste nytt