Hopp til innhold

NRK-team anholdt i Nord-Irak

Under en reportasjereise under valgkampen i Nord-Irak ble NRKs team avhørt av kurdiske sikkerhetsstyrker.

På vei ut av poltistasjonen

NRKs team på vei ut av politistasjonen etter at de ble arrestert av kurdiske sikkerhetsstyrker.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Les også:

NORD-IRAK: NRK-teamet er i Irak for å dekke valget.

Nesten hver dag den siste måneden har Adnan Rahman reist inn i byen Mosul, byen som av FN nå regnes som en av Iraks farligste, med daglige skyteepisoder, bombeangrep og vold.

Særlig utsatt er politifolk og politikere.

Rahman hadde sagt at han skulle ta oss med til et sted som ikke var farlig. Men idet vi setter oss i bilen hans virker han usikker.

– Det er egentlig ikke helt trygt dit vi skal, sier Rahman .

– Det er et typisk grenseområde med mye olje og strid mellom ulike etniske grupper, legger han til.

Vi kjører mot Machmour, landsbyen Adnan Rahman flyktet fra for 12 år siden. Nå skal læreren fra Fredrikstad tilbake dit for å drive valgkamp. Gjør han det så godt som han håper, kan han søndag bli valgt inn i det irakiske parlamentet.

– Risikerer livet

Video nsps_upload_2010_3_5_14_6_49_94.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: Adnan Rahman forteller hvordan han reiser til Mosul. (KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE VIDEO).

Machmour ligger midt mellom byene Mosul og Kirkuk.

– Jeg risikerer livet, sier Rahman.

– Jeg risikerer livet hele tiden. Men jeg tror på den nye bevegelsen jeg er en del av. Jeg tror at vi kan skape forandring. At vi kan få bukt med korrupsjonen. Vi må få mer åpenhet om hvor pengene i dette landet blir av. Vi har jo så store oljeressurser og likevel så mye fattigdom, legger han til.

Obama-inspirerte eksil-irakere

Adnan Rahman er bare en av flere irakere bosatt i vesten som nå ofte bruker ordet ”forandring”.

”Forandring”, eller ”Change” , er også navnet på den Obama-inspirerte bevegelsen som ble startet i fjor og som Rahman er kandidat for.

Med en rekke kandidater som til vanlig bor i vesten har Change de siste månedene tatt mange stemmer fra de mer tradisjonelle partiene, særlig i den kurdiske delen av Irak.

Det merkes at bevegelsen virker truende på de som styrer når Change holder gatemøter og åpne arrangementer. Bevegelsen har egne fotografer ute som dokumenterer hvordan soldater fra partier som i dag sitter med makten skyter mot Change-bevegelsens tilhengere.

NETT-TV: Skudd mot Change-bevegelsen

Video nsps_upload_2010_3_5_14_4_7_93.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: Under Changebevegelsens gatemøte skal flere tilhengere ha blitt skadet. (KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE BEVEGELSENS EGNE VIDEOBILDER).

Stoppet av militærpoliti

Når Adnan Rahman reiser rundt forsøker han å vekke minst mulig oppmerksomhet. Kanskje er det derfor han er litt ekstra nervøs nå, med en blond journalist og en kameramann sittende i bilen.

Ved inngangen til Machmour blir vi stoppet ved ett av de mange militære sjekkpunktene i området. Det er blitt flere bevæpnede menn i gatene de siste ukene, med valget bare noen dager unna.

Denne gangen blir vi ikke vinket videre. Soldaten som stopper oss tilhører partiet PUK og ser kameraet som vi ikke har rukket å gjemme.

– Går ut over meg

Adnan Rahman tror også de vet at han er kandidat for den nye bevegelsen og frykter det verste.

– Dette kommer til å gå ut over meg, sier han nervøst.

– Meg og familien min. Dette er ikke bra, legger han til.

Politisoldatene ber oss kjøre til siden. Fotograf Mohammed Alayoubi vipper tapen ut av kameraet og gir den til meg for at ingen skal ta den. Offisielt har vi nå ennå ikke startet å filme.

Beslagla telefoner

Vi får beskjed om å kjøre til sikkerhetspolitiets hovedkvarter. Rundt bygningen står flere vakter i militærklær med gevær. De tar telefonene våre og vi får beskjed om å vente på å få komme inn til sikkerhetssjefen.

– Jeg sier at jeg bare ga dere skyss. Dere er egentlig ikke med meg, sier Adnan Rahman.

Det viser seg etter hvert at de som stoppet bilen ikke har fått med seg hvem Adnan Rahman er. De vet ikke at han er kandidat for opposisjonen.

Ida Dahl Nilssen og Adnan Rahman

NRK-reporter Ida Dahl Nilssen og Andnan Rahman.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Skeptiske til journalister

Det er oss fra NRK de er usikre på. De lurer på hva vi gjør på et sted som Machmour.

– De kommer til å gi dere vakt, sier Adnan Rahman.

– Slik kan de vise dere de få fine tingene de har gjort på dette stedet.

Etterhvert vinker en av soldatene oss inn på kontoret til sikkerhets-sjefen og vi blir satt ned i hver vår stol langs veggen. Det sitter flere andre personer nærmere skrivebordet, men sjefen begynner snart å spørre oss ut. Hvem er vi ? Hva driver vi med her ? Hvem er vi sammen med ?

Etter hvert får vi beskjed om å melde oss for en annen politisjef som sitter i et annet militærkvarter noen minutter unna. Også dette er en godt bevæpnet bygning. Også her må vi levere fra oss mobiltelefonene, slikt kan brukes til å utløse hjemmelagde bomber.

Serverer te

En time senere er stemningen blitt betraktelig lettere. Sikkerhetspolitiet har hørt på fotograf Alayoubis forklaring om at vi gjør opptak litt ”her og der” om valget som kommer.

Og kanskje viktigst: De har hørt at vi allerede har intervjuet representanter for de som styrer. De gir oss te. Og vi takker for at de vil beskytte oss under vårt opphold i deres område.

Det viser seg at vi slipper å jobbe med opp-passer fra sikkerhetspolitiet i Machmour. Med valgplakatene sine gjemt under tepper i bilen kan Adnan Rahman fortsette inn til byen. Og vi kan sette tapen tilbake i kameraet.

SE SAK FRA LØRDAGSREVYEN: Driver valgkamp i Irak

SISTE NYTT

Siste nytt