Blodig åpning på Iraks valg

Valgdagen i Irak startet voldelig i Bagdad. To granatangrep mot bolighus drepte minst 16 mennesker. Minst 24 mennesker var drept før valglokalene hadde vært åpne i tre timer.

I kø for å stemme i Ramadi, Irak

Velgere blir sikkerhetssjekket i køen i Ramadi.

Foto: K. Mohammed / Scanpix/AP

Iraks nye nasjonalforsamling velges i dag.

LES OGSÅ: Disse kjemper om makten i Irak

Bomber og granater

Flere raketter, granater og bomber rammet også Bagdads såkalt grønne sone i formiddag. De to bolighusene som ble rammet, ble totalt ødelagt. Det er ikke kjent hvorfor disse husene var mål for granatangrepene.

Over 60 mennesker er såret i angrepene.

Også i andre deler av landet har det vært angrep. Men sikkerheten er høy, og det er ikke drept om drepte utenfor Bagdad foreløpig.

Nærmere 19 millioner irakere har stemmerett i valget på ny nasjonalforsamling, som blir imøtesett med stor spenning.

Rundt 6200 kandidater og et vell av partier og valgallianser kjemper om de 325 plassene. Mange frykter at valget skal få den religiøst motiverte volden i landet til å blusse opp igjen.

LES OGSÅ: Ville ikke blitt noen Irak-invasjon

Al-Qaida vil sabotere

Al-Qaida har truet med å sabotere valget, men har begrenset støtte blant sunnimuslimene.

En stor del av den sunniarabiske minoriteten, som bokottet forrige valg, ventes denne gangen å delta, selv om hundrevis av sunnikandidater ble nektet å stille til valg som følge av bånd til Saddam Husseins gamle regime.

Valgkampen har vært preget av voldshandlinger, og lørdag ble fire mennesker drept og over 50 såret av en bilbombe i Najaf.

LES OGSÅ: Bilbombe i Irak dagen før valget

SISTE NYTT

Siste nytt