Irak skal gi milliarder til amerikanske Saddam-ofre

Iraks parlament bestemte lørdag å betale drøye 2 milliarder kroner i erstatning til amerikanske ofre for Golfkrigen tidlig på nittitallet.

Saddam Hussein i april 1999.

Mange amerikanere ble tatt til fange av Saddam Husseins regime under krigen i 1990, og ble torturert. Lørdag bestemte Iraks parlament å betale 2 milliarder kroner i erstatning til amerikanske ofre under Golfkrigen.

Foto: - / AFP

Mange amerikanere ble tatt til fange av Saddam Husseins regime under krigen i 1990 og ble brukt som menneskelige skjold for å unngå luftangrep. Flere skal ha blitt torturert av Husseins tilhengere.

Lørdag stemte et flertall i Iraks nasjonalforsamling for å innfri erstatningskravet fra USA.

– Denne avgjørelsen er et viktig skritt i vårt forhold til Irak, men også for å sette Saddams forferdelige handlinger bak oss, sa talsmann for den amerikanske ambassaden i Irak, David J. Ranz til nbc.

Irakiske myndigheter håper milliardutbetalingen vil bidra til å beskytte irakiske midler i utlandet, spesielt pengene som befinner seg i FNs utviklingsfond for Irak

Stemte imot

228 personer var representert i nasjonalforsamlingen. Parlamentsmedlemmer som var radikale anti-amerikanske sjiamuslimer stemte imot, og forlot stortinget i sinne da stemmene ble talt opp, ifølge nbc.

Samtidig mener mange irakere at de selv er ofre for Saddams regime og den amerikansk-ledede invasjonen i 2003, og lurer på hvorfor de skal betale penger for urett begått av en styrtet diktator.

Utsatt for falske henrettelser

I amerikanske rettsdokumenter kommer det fram at de amerikanske fangene skal ha blitt utsatt for blant annet dødstrusler, falske henrettelser, sulting, og søvnberøvelse mens de satt i irakisk fangenskap.

Den irakiske regjeringen signerte en avtale med USA om utbetalingene i september i fjor, noe som bidro til at FN i desember løftet sanksjonene som ble innført under Saddam Husseins styre.

Tar fra oljeinntektene

Etter at krigen tok slutt i 1991 beordret FNs sikkerhetsråd Irak til å kompensere land som hadde blitt påført lidelser under Iraks okkupasjon av Kuwait.

Bagdad setter i dag til side 5 prosent av sine oljeinntekter for å innfri kravet. Det meste av utbetalingene går til Kuwait.

President Jalal Talabani må signere loven før den trer i kraft.

SISTE NYTT

Siste nytt

Vår reporter Morten Jentoft må ta dekning når det skytes mot stedet der han intervjuer ukrainske regjeringssoldater.

Må ta dekning under NRK-intervju: – Vi bør ikke være her så mye lenger

Putin vil ha krig, mener en ukrainsk offiser. Hvorfor fikk NRK føle på nært hold langs frontlinjen i Ukraina mandag.