Hopp til innhold

Massivt luftangrep ved Gazastripen i natt

Det er kraftige eksplosjoner på Gazastripen natt til lørdag, og telefon og internett er nede.

Natt til lørdag pågår det intense israelske luftangrep mot det nordlige Gaza

Natt til lørdag pågår det intense israelske luftangrep mot det nordlige Gaza.

  • En høytstående Hamas-leder skal være drept i flyangrep natt til lørdag
  • Hamas sier det pågår kamper mellom dem og de israelske bakkestyrkene på Gaza.
  • IDF sier de utvider bakkeinvasjonen av Gaza fredag kveld. Rådgiveren til Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier Hamas vil kjenne deres vrede.
  • Hamas sier de er klare for Israels bakkeinvasjon.
  • Det pågår intense israelske luftangrep mot det nordlige Gaza, ifølge AFP.
  • Hamas sier at de skjøt en rekke raketter mot Israel sent fredag, ifølge AFP.
  • Internettilgangen skal være borte over store deler av Gazastripen, ifølge NetBlocks. Mobilselskapet Jawwal melder på Facebook at deres dekning og internettilgang har kollapset.
  • Det er ikke mulig å ringe ambulanse på Gazastripen, ifølge Røde Halvmåne/Røde Kors. Både organisasjonen, Unicef, Verdens helseorganisasjon, Leger uten grenser og flere mindre organisasjoner har mistet kontakt med sine kollegaer på Gaza.
  • Israel kritiserer FN-resolusjon.

Hamas: – Pågår kamper på Gaza

På direktebilder fra området høres det nærmest kontinuerlig drønn fra bomber og raketter som treffer mål på Gazastripen.

Den mørke nattehimmelen lyses jevnlig opp av raketter. Av og til kan man også høre ulene fra ambulanser i enklaven.

Hamas' væpnede fløy sier at det pågår bakkekamper i Gaza, skriver Al Jazeera.

– Vi konfronterer en israelsk bakkeinvasjon i Beit Hanoun og i den østlige delen av Bureij. Der finner det sted «voldelige sammenstøt» på bakken, står det i en uttalelse fra Ezzedine al-Qassam-brigadene.

Al Jazeera melder at angrepet har truffet i nærheten av det indonesiske sykehuset og al-Shifa-sykehuset, i tillegg til i nærheten av flyktningleiren Bureij.

En høytstående Hamas-leder skal være blant de drepte i et flyangrep natt til lørdag.

Asem Abu Rakaba skal blant annet ha vært ansvarlig for droner og planleggingen av angrepet mot Israel 7. oktober, skriver det israelske militæret (IDF) på X lørdag morgen.

Meldingen er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Ifølge AFP hevder Israel at de har truffet 150 mål under bakken natt til lørdag, deriblant tunneler.

Uten nettforbindelse

Fredag kveld meldte Al Jazeera at store deler av Gazastripen har mistet muligheten til å kommunisere med omverdenen. Kanalen har bare sporadisk kontakt med sine korrespondenter.

Internasjonale organisasjoner som Verdens helseorganisasjon, Unicef og Leger uten grenser sier de har mistet kontakten med sine ansatte på bakken.

Tjenesten NetBlocks melder om en kollaps i nettverkstilkoblingen på Gazastripen. Mobilselskapet Jawwal melder på Facebook at deres kunder ikke lenger har dekning eller internettilgang på grunn av luftangrep.

Menneskerettighetsorganisasjonen frykter at uten internett og telefonforbindelser vil kunne føre til at grusomheter ikke blir gjort kjent.

– Denne mørkleggingen av informasjon kan føre til at store grusomheter blir dekket over og bidra til at ansvarlige for brudd på menneskerettigheter går fri, sier analytiker Deborah Brown i organisasjonen Human Rights Watch (HRW).

Utvider bakkeaktivitet

Det israelske forsvaret IDF sa fredag kveld at de vil utvide bakkeaktiviteten på Gaza.

Talsperson Daniel Hagari sa at det skulle komme i tillegg til økte angrep fra lufta.

IDF har de siste dagene gjennomført enkelte begrensede bakkeoperasjoner på Gazastripen, angivelig rettet mot Hamas-mål.

Israel Palestinians

Palestinere graver opp døde etter et luftangrep i flyktningleiren Bureij på Gazastripen forrige uke. Nå skal det ifølge Hamas pågå kamper i dette området.

Foto: Hatem Moussa / AP

Det er foreløpig uklart hva en utvidelse av bakkestyrkenes operasjon betyr. Talsperson Peter Lerner sier at det er snakk om en «begrenset invasjon» til ABC News.

Ifølge Lerner vil israelske styrker på Gazastripen «rydde» grenseområdene på Gaza for antitankssystemer, observasjonsposter og annet for å skape «optimale forhold» på bakken.

– Vi vil ødelegge deres muligheter og myndigheter, og sørge for at de andre kan bruke Gazastripen mot vårt folk igjen, sier Lerner.

Kritiserer FN-resolusjon

Fredag møttes FNs hovedforsamling til en såkalt nødsesjon. Der vedtok de en ikke-bindende resolusjon om Gaza, etter forslag fra Jordan.

120 land støttet forslaget, inkludert Norge. 14 land stemte mot og 45 land valgte å ikke stemme. Resolusjonen trengte støtte fra to tredeler av FN-medlemmene som var til stede i salen.

Resolusjonen oppfordrer til en umiddelbar stans i kamphandlingene. Det avviser Israel, som begrunner angrepene mot Gaza med at de ønsker å utrydde Hamas.

– Vi avviser blankt FNs generalforsamlings avskyelige krav om en våpenhvile. Det eneste stedet denne resolusjonen hører hjemme, er i historiens «søppelbøtte», sa Israels FN-ambassadør Gilad Erdan.

Israels utenriksminister Eli Cohen omtaler resolusjonen som «skammelig» og at Israel vil fortsette å jobbe for å ødelegge Hamas.

Slik «verden ødela nazistene og terrororganisasjonen IS», skriver Cohen på X.

IDF: «Begrenset invasjon»

Hamas sa fredag kveld at de er klare for Israels bakkeinvasjon, ifølge AFP.

– Hvis Netanyahu bestemmer seg for å gå inn i Gaza i kveld, er motstanden klar. Restene av soldatene hans vil bli slukt av Gaza.

Det sa Ezzat al-Rishaq, et høytstående medlem av Hamas politiske byrå, på det sosiale mediet Telegram.

Fra israelsk side har det også kommet kraftige uttalelser:

– Hamas vil kjenne vår vrede i kveld. Vi øker presset på Hamas og våre militære operasjoner er i gang. Når dette er over, vil Gaza se veldig annerledes ut, sier Mark Regev, en rådgiver av Israels statsminister Benjamin Netanyahu, ifølge Reuters.

IDF sier de er forberedt til å opprettholde Israels sikkerhet på alle fronter, og på å hente ut alle gislene Hamas tok da de invaderte Israel 7. oktober.

De ber også om at innbyggerne på Gazastripen evakuerer sørover.

Ekspert: Utvidelse, ikke bakkeinvasjon

Siden Hamas angrep Israel 7. oktober, har eksperter ventet på at Israel skal iverksette en bakkeinvasjon av Gazastripen.

Hanne Eggen Røislien, spesialrådgiver i Forsvarsstaben, sier det er en viss utålmodighet blant folk knyttet til at en bakkeinvasjon av Gazastripen snart må komme.

Hanne Eggen Røislien

Hanne Eggen Røislien har blant annet en doktorgrad om det israelske forsvaret.

Foto: Privat

Hun tror ikke meldingene fredag kveld nødvendigvis betyr at Israel skal gå storstilt inn i Gaza nå, sier hun til NRK.

– En militær operasjon av denne størrelsen er gradvis, de må gjøre det trinnvis. Derfor er dette en utvidelse, og ikke en begynnelse på bakkeinvasjonen, tror Røislien.

Hun sier Israel utfører flere operasjoner i det skjulte, særlig med tanke på å finne og hente ut gisler.

– Skal de få ut gislene, er ikke det en oppgave for 300.00 reservister som vanligvis ikke er i forsvaret. Sjansene for å få dem ut i live minsker det øyeblikket man går inn med infanterister, dersom man gjør det, sier Røislien.

Samtidig tror hun at Israel, på et tidspunkt, uansett vil gå inn på Gazastripen.

– Militær logikk tilsier at Israel ikke ønsker en krig i Israel, og da er det bedre å ta den i Gaza. Det beste er selvfølgelig ingen konflikt, men den har de hatt i mange år.

Les også Israelsk journalist vil ha slutt på bombingen av Gaza

Gideon Levy

– For tidlig å si

Oberstløytnant Gunnar Gabrielsen fra Forsvaret tror at dette kan være en innledende fase av en større bakkeinvasjon.

– Men at det er en storskalainvasjon, tror jeg er for tidlig å si, sier han til NRK.

– En eventuell bakkeoperasjon har jo vært ventet i flere uker nå. IDF har jo vært inne med patruljer i det som kan synes å være oppklaring, altså at de rekognoserer og tester reaksjonene fra Hamas, sier Gabrielsen.

At det også har vært en del luftangrep mot Gaza i dag tyder på at dette kan være en koordinert operasjon, mener Gabrielsen.

Les også Norsk ektepar kommer seg ikke ut av Gaza: – Vet ikke hvor lenge vi kan holde ut

Zaki Kahil

– Akkurat nå er det ikke tydelig hvor store bakkestyrker Israel går inn med, men det kan være en innledende fase av en større bakkeoperasjon, sier han.

Han påpeker også at krigføring i urbane miljøer er noe av det vanskeligste man kan drive med av militære operasjoner.

Selv om Israel har et velutviklet forsvar, er det aldri lett å bli god på bykrigføring mener Gabrielsen.

– Det er grunn til å tro at IDF vil ha en forsiktig tilnærming, fordi det er veldig krevende å krige i et bylandskap, som til dels nå også er ganske redusert etter luftangrepene. I tillegg må de forholde seg til Hamas' tunnelnettverk, som er vanskelig å oppdage, sier han.

Les også Røde Kors: Får ikke kontakt med ambulanse­tjeneste i Gaza

Palestinere inspiserer skadene på ødelagte bygninger etter israelske luftangrep på Gaza by fredag. Nå er det hjelp fra Røde Kors på vei.

Luftangrep fra begge sider

I tillegg til de israelske angrepene på Gaza skal Hamas ha skutt raketter mot Israel fredag kveld, ifølge AFP.

Ifølge den israelske avisen Haaretz skal bombealarmen ha gått i det sørlige og sentrale Israel. En person ble rapportert moderat såret i byen Rishon LeZion. Det er også meldt om skadde i Tel Aviv.

Israel anklager Hamas for å krige fra sykehus

Torsdag og fredag anklaget den israelske hæren Hamas for å ha etablert kommandosentre i og under sykehus på Gazastripen.

Den israelske hærens (IDF) talsmann Daniel Hagari. Her fra en pressekonferanse den 18. oktober 2023.

Den israelske hærens (IDF) talsmann Daniel Hagari. Her fra en pressekonferanse den 18. oktober 2023.

Foto: AFP

– Hamas har omgjort sykehus til kommando- og kontrollsentre og skjulesteder for terrorister og deres ledere, sa IDF-talsmann Daniel Hagari.

Les også Israelsk bakkeåtak på Gaza: – Testa Hamas sitt forsvar

Målet skal ha vært å angripe Hamas' posisjoner i den beleirede enklaven, ifølge det israelske forsvaret.

Under en pressekonferanse fredag viste Hagari fram bevis som angivelig skulle underbygge anklagen om at Hamas særlig benytter seg av Shifa-sykehuset i Gaza by.

Den israelske hærens anklager lar seg ikke verifisere.

Al-Shifa sykehus i Gaza by.

Det har vært travelt på Shifa sykehuset i Gaza by de siste ukene.

Foto: AFP

Israel har både i denne og tidligere kriger fått internasjonal kritikk for å angripe sykehus og skoler på Gazastripen, og påstanden om at de benyttes av Hamas er av gammel dato.

En talsmann for Hamas-bevegelsens politiske ledelse, Ezzat El-Reshiq, avviser anklagen.

– Det talsmannen for fiendens hær påstår, er uten rot i virkeligheten, skriver han på Telegram.

Talsmannen anklager videre Israel for å spre løgner for å forberede «en ny massakre mot vårt folk».

Les også Hva betyr krigen for Europa?

0FeqldHRT0A

Under en pressekonferanse på Shifa-sykehuset fredag kveld avviste også lederen for Hamas-regjeringens pressekontor i Gaza anklagen fra Israel.

– Israel benytter teknologi for å fabrikkere lydopptak, sa Salama Marouf.

Ifølge Marouf foreligger det ingen beviser for at Hamas har laget tunneler og etablert kommandosentre under sykehuset der tusenvis av palestinere har søkt tilflukt.

SISTE NYTT

Siste nytt

Spain Fire

Kraftig brann i høyblokk i Spania – minst fire døde

Minst fire mennesker omkom i brannen i en 14-etasjers boligblokk i Valencia. Fortsatt er opp mot 15 personer ikke gjort rede for.