NRK Meny
Normal

EUs nye krisemedlem har 20 prosent arbeidsledighet

20.000 mennesker feiret EU-medlemskapet i Zagreb i natt, men den økonomiske krisen i Kroatia begrenser entusiasmen.

I morgen vert Kroatia medlemsland nummer 28 i EU.
Dermed får Unionen nok eit land i krise. Industrien i Kroatia slit med nedgang.

EU får et nytt medlemsland som er i økonomisk krise.

Kroatia ble ved midnatt EUs 28. medlemsland. Det er det første landet som blir EU-medlem siden Bulgaria og Romania ble tatt opp i unionen i 2007.

– Velkommen til Den europeiske union, sa EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso ved midnatt til folkemengden som var samlet på den største plassen i hovedstaden Zagreb.

Kroatenes inntog er en påminnelse om EUs misjon, sa EU-president Herman van Rompuy, som også var til stede i Zagreb:

– Å leve sammen i fred, å leve sammen i velstand. Dere har alltid vært europeere. Nå er dere fullt medlem av EU. Dette innebærer nye muligheter, men også nytt ansvar, sa Rompuy.

Selv om det ble feiret med fyrverkeri og mange hadde samlet seg i gatene, var stemningen ikke bare begeistret i Zagreb i natt.

– Det var ingen folkefest. Folk var ikke på gatene, så selv om kroatene mener at det var et historisk øyeblikk ved midnatt, så har det et avslappet forholdt til EU-medlemskapet, sier Balkan-ekspert og professor ved Universitetet, Svein Mønnesland, til NRK på telefon fra Kroatia.

EUs tredje fattigste

Det er et Kroatia som er inne i sin verste økonomiske krise siden landet ble selvstendig i 1991 som nå er blitt medlem av EU.

Med et bruttonasjonalprodukt per innbygger som er 39 prosent under gjennomsnittet i EU, blir Kroatia det tredje fattigste landet i EU.

Bare Bulgaria og Romania er fattigere av de 28 EU-landene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Heiser EU-flagg i Kroatia

En kroatisk politimann og en toller heiste ved midnatt EU-flagget på grensen mot Slovenia.

Foto: Nikola Solic / AP

300.000 arbeidsløse

Kroatia har i dag 300.000 arbeidsløse, en arbeidsløshet på rundt 20 prosent.

25 Kunas-mynt

En ny 25 Kunas-mynt med 28 EU-stjerner på ble tatt i bruk i Kroatia mandag. Selv om landet går inn i EU går det ikke inn i Euro-valutasamarbeidet.

Foto: Antonio Bronic / Reuters

Bare de kriserammede landene Spania (26,9 prosent) og Hellas (26,8 prosent) er verre rammet. Det viser dagens ferske tall fra EUs statistikkbyrå Eurostat.

Landet har vært i stagnasjon eller tilbakegang de siste fire årene. Særlig er landets viktige turistindustri og industrien kraftig rammet.

Innbyggerne har eller ikke den store entusiasmen knyttet til medlemskapet.

Da Kroatia holdt folkeavstemning om medlemskapet 22. januar 2012 stemte over 66 prosent ja. Nå viser meningsmåling en oppslutning på rundt 50 prosent for EU-medlemskapet.

– 300.000 arbeidsløse. Hvorfor skulle de feire? Har EU noen tryllestav som kan få alle problemer til å forsvinne?, skriver én på den kroatiske regjeringens Facebook-side.

Svein Mønnesland bekrefter at det ikke er noen aktiv «nei-side» i landet, men at likegyldigheten rår.

– Det er ingen politisk konflikt om medlemskapet. Det er mer en oppgitthet, en likegyldighet. Mange sier at «verre kan det vel ikke bli, kanskje det kan bli bedre», sier Mønnesland til NRK.

Får innreise uten pass

Tabloid-avisen Jutarnji List advarer også om å tro at medlemskapet skal bringe raske forandringer.

– Det er den viktigste begivenheten i landets historie, men det er absurd å vente seg at et bedre liv vil komme med en gang landet er blitt medlem av EU, skriver avisen under tittelen «God morgen, borgere av Den europeiske union».

På ett område kommer likevel kroatene til å merke umiddelbare og positive forandringer.

– Vanlige folk vil merke øyeblikkelig at de nå kan reise rundt i Europa uten pass, sier Svein Mønnesland til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt