India ber YouTube sensurere voldtektsdokumentar

India har bedt YouTube om å fjerne alle lenker til en dokumentarfilm om en gjengvoldtekt og mord som skjedde i New Dehli i 2012. I India er det forbudt å vise filmen.

India Rape

Voldtekter og overgrep mot kvinner har fått stor oppmerksomhet i India de siste årene. Her fra en markering i New Dehli. Nå vil India hindre YouTube fra å sende en dokumentar om et offer for gjengvoldtekt.

Foto: Tsering Topgyal / Ap

I dokumentaren «Indias Datter» vises et intervju med Mukesh Singh, en av fire menn som ble dømt for voldtekt og tortur av 23-år gamle Joyti Singh, som ble overfalt på en offentlig buss i desember 2012.

Mukesh Singh anklager offeret for voldtekten, og mener at kvinner må bære hovedansvaret for voldtekter.

Skal vises på kvinnedagen

Filmen skal etter planen vises i syv land førstkommende søndag i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen. Dokumentaren skulle også vises i India, men myndighetene fikk medhold i retten om å forby visning av filmen.

Mange indere har likevel sett filmen på YouTubes nettsider, og filmen har skapt heftig debatt om kjønnsforskjeller i India. Myndighetene i landet har nå bedt YouTube om å fjerne alle lenker til dokumentaren fra sine nettsider.

– Vi videresendte den rettslige klagen til Youtube og ba dem om å rette seg etter denne, sier en ansatt i Indias kommunikasjon- og IT departement til Reuters.

Dømde for valdtekt og drap i New Delhi.

Mukesh Singh (t.h) ble sammen med Akshay Thakur, Vinay Sharma og Pawan Gupta dømt til døden for voldtekt og drap i India.

Foto: Uncredited / Ap

Klart nei fra Youtube

Indias forespørsel til om å fjerne dokumentaren fra nettet ble ikke positivt mottatt hos Google som eier YouTube.

– Vi mener tilgang på informasjon er grunnleggende for er fritt samfunn, sa en talsperson for Google til Reuters. Vi fortsetter å fjerne innhold som strider mot våre retningslinjer når vi får beskjed om dette.

NRK viser dokumentaren

NRK skal etter planen sende Dokumentaren Indias datter Mandag 23. mars kl. 2130.

– Filmen har vakt enormt oppmerksomhet i India, og mange har tatt avstand fra handlingene og holdningene som kommer til uttrykk i filmen, sier dokumentarfilminnkjøper i NRK, Tore Tomter,

Tomter mener filmen gir et bredt bilde av voldtektssaken i India og samfunnets reaksjoner

– Filmskaperen har klart å komme i kontakt med alle involverte i saken, familien til jenta, advokaten og voldtektsmennene. Filmen viser mye mer enn en spesiell sak. Den viser hvordan det indiske samfunnet reagerer på en spesiell sak. Det er derfor India reagerer så sterkt på filmen, fordi den viser en del av India som de ikke ønsker å vise fram, sier Tomter.

Hør mer om denne saken på NRK P2 i Urix på lørdag 7. mars.

SISTE NYTT

Siste nytt