NRK Meny
Normal

Imen (21): – Jeg var 10 sekunder fra døden

PARIS (NRK): 21-åringen hadde gått to skritt fra konsertlokalet Bataclan i Paris da terroristene åpnet ild blant publikum.

Imren ser endelig igjen vennene sine etter at hun måtte gjemme seg på et kjøkken i hele natt

Imen ser endelig igjen vennene sine etter at hun måtte gjemme seg på et kjøkken i hele natt.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

NRK møter Imen like i nærheten av Bataclan, der minst 80 mennesker ble drept fredag kveld.

På vei til Bataclan åpnet de væpnede mennne ild mot flere kafeer, og etterlot seg mange døde i Paris' gater.

Det var akkurat da 21 år gamle Imen og hennes mor gikk ut av konsertlokalet. To skritt senere utenfor Bataclan hørte Imen skuddlyder.

– Jeg sa til mamma: «Det var skuddlyder.» Hun sa: «Nei, det var ikke skyting». «Jo, ser du ikke at folk løper i alle retninger,» sa jeg og dro henne med meg. Vi gjemte oss under bord og på kjøkkenet i nabokafeen, forteller Imen til NRK.

Fra dette øyeblikket startet kampen om å overleve angrepene som har kostet minst 120 menneskeliv. Mens skuddene haglet i nabobygningen forsøkte å Imen og moren å klamre seg fast til livet.

– Etter hvert banket politiet på ruta til kafeen. De sa at vi skulle holde oss på gulvet, og dro videre. Så hørte vi skyting i 20 sekunder fra Bataclan. Og mens vi var inne på kjøkkenet hørte vi skyting i rundt ti minutter. Det var så skremmende, sier hun.

Konsertlokalet Bataclan

Konsertlokalet Bataclan i Paris.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Politiet var redde

Med både flere skadde og døde kropper rundt seg og midt oppi den dramatiske situasjonen fikk hun et annet syn på politifolk.

– Det kom politifolk inn til oss etter hvert. De visste ikke hva de skulle gjøre. Noen av dem sa: «Hva skal vi gjøre? Skal vi vente på presidenten eller hæren? De var så redde. Akkurat som oss. Da innså jeg at de er mennesker som oss, sier Imen.

Etter dette gikk sikkerhetsstyrkene inn i Bataclon. Da hørte Imen skudd og eksplosjoner. Gjerningsmennene skal ha sprengt seg selv selvmordsbelter.

– Veggene ristet. Det eneste jeg tenkte, var: «Jeg skal ikke dø under denne veggen.» I stedet prøvde jeg så godt jeg kunne å hjelpe de skadde og gi dem førstehjelp. Mange blødde og skrek rundt meg, sier hun.

Politisperringer

Politiet har sperret av gatene rundt Bataclan.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Jeg var 10 sekunder fra døden

Etter hvert som situasjonen ble mer avklart, dro hun og moren til til søsterens leilighet i nabogata til Bataclan.

– Søsteren min og pappa var hjemme. De ville at vi skulle holde oss der, og ikke gå ut av cafeen. De sa «Ikke gjør det, ikke beveg på deg», mens jeg sa «Jeg er her nå, jeg er i live. Jeg skal dø en dag, men ikke dag», sier hun.

Imen er nå gjenforent med vennene sine, og føler seg heldig som overlevde angrepet.

– Jeg er heldig i dag. Jeg var 10 sekunder fra døden, sier hun.

Video fra utsiden av konsertlokale under terroraksjonene

VIDEO: Skadde og drepte utenfor Bataclan fredag kveld. NB: Sterke bilder.

Tilbrakte natten hos ukjent

Par overnattet hos ukjente

Tristan og kjæresten fikk overnatte hos fremmede i nærheten av restauranten som ble angrepet.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

I Paris' gater hersker det lørdag sjokk og sorg etter fredagens terrorangrep.

Parisere prøver å ta inn all informasjon som kommer om angrepene, samtidig som de prøver å gå tilbake til normalen igjen.

Lørdag ettermiddag møtte NRK Tristan (39) og kjæresten, som var på vei hjem etter å ha tilbrakt hele natten i en ukjent leilighet.

De var 500 meter unna den kambodsjanske restauranten som ble angrepet, der 14 mennesker ble drept. De måtte søke ly hos ukjente i området for å komme seg i trygghet.

– Det var så alvorlige sikkerhetsproblemer at vi bestemte oss for å holde oss her hele natten. Det samme gjorde et annet par. Vi satt oppe og fulgte med TV-sendingene hele natten, sier Tristan til NRK.

Bekymret for reaksjoner fra franskmenn

Tristan er sjokkert over angrepene, men sier at livet går videre og at hele byen raskt må tilbake til normalen.

I sjokk i Paris

Hoggui Hadi er bekymret for reaksjonene i Paris.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Terroren rammer steder hvor man minst kan vente det. Derfor kan slike mål som denne lokale restauranten være et godt mål for terrorister, forteller Tristan og legger til at han trenger litt søvn nå.

Også Hoggui Hadi er rystet over gårsdagens samordnede angrep i byen hans. Han var hjemme i trygghet da angrepene skjedde sentralt i Paris fredag kveld.

– Det hele er forferdelig. Jeg ble veldig bekymret for hvordan det franske folkets reaksjoner vil bli etter angrepene, spesielt fordi jeg er muslim. Terrorisme kommer ikke fra religionen, men kun fra ondskapsfulle mennesker, sier Hadi til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt