Øyenvitne: – De skjøt oss som fugler

«Et blodbad». «Som scener fra helvete». Slik blir det blodigste angrepet i Frankrike siden annen verdenskrig beskrevet av øyenvitner.

Folk trøster hverandre utenfor konsertlokalet Bataclan

BATACLAN: Folk trøster hverandre utenfor konsertlokalet Bataclan, der minst 100 mennesker ble drept.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters/NTB Scanpix

Konserten med det amerikanske bandet Eagles of Death Metal i konsertsalen Bataclan i Paris gikk mot slutten da bevæpnede menn stormet bygningen.

– De rørte seg ikke. De bare sto der, i den bakre delen av konsertsalen, og skjøt på oss. Som om vi var fugler, sier radioreporteren Julien Pearce, som var på konserten, til CNN.

Etter at politiet gikk inn i konsertlokalet ble det hørt skudd- og eksplosjonslyder. Da sprengte gjerningsmennene seg i luften med selvmordsbelter. En av dem skal ifølge et vitne ha sagt at angrepet var president François Hollandes skyld.

En av ofrene i Paris
Foto: Kamil Zihnioglu / AP/NTB Scanpix

– Som en scene fra helvete

Pearce sier at en angriperne hadde på seg svarte klær. Han beskriver dem som svært rolige og unge. Selv om Pearce ikke hørte de væpnede mennene si noe, hevder et annet vitne at angriperne ropte «Allahu akbar» (Gud er stor) mens de skjøt.

– Det var som en scene fra helvete. Konserten ble avbrutt, og alle lå på gulvet mens de fortsatte å skyte på mennesker, sier en person til Radio France.

Angrepene skjedde på seks steder samtidig. En mann som var vitne til angrepet ved Rue de la Fontaine-au-Roi, der minst fem personer ble drept, beskriver angrepet som «profesjonelt».

Minst 127 personer ble drept og 180 er såret etter fredagens samordnende terrorangrep. Minst 100 av dem ble drept i konsertlokalet Bataclan.

Fleire augevitne blir intervjua rett etter dramaet inne på konserthuset.

SE VIDEO: Se de første reaksjonene til noen av de overlevende etter angrepene i Paris.

To angrepslag

Hendelsesforløpet er fremdeles uklart, men det kan se ut som at angriperne delte seg i to. Det ene laget gikk til angrep på fotballarenaen Stade de France, der flere av dem sprengte seg selv i luften utenfor.

Gruppe nummer to gikk mot Bataclan. De skal ha skutt vilt mot restauranter og forbipasserende på vei til konsertlokalet. Flesteparten av terroristenes ofre, ble drept der.

– Jeg hørte lyden av det jeg trodde var en kinaputt, så jeg snudde meg. Da så jeg to personer – de kan ikke har vært mer enn 25 år gamle – med kalasjnikover. Hele salen la seg ned, og de bare fortsatte å skyte. Innimellom stoppet de opp et øyeblikk for de begynte å skyte på ny, forteller en som var til stede til avisen Le Monde.

Kvinne evakueres fra området ved Bataclan cafe i Paris

EVAKUERER: En kvinne blir evakuert fra konsertlokalet Bataclan. Over 100 mennesker skal være drept inne i konsertlokalet.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

– Kastet eksplosiver på gislene

Konserten skal ha vært utsolgt. Lokalet rommer cirka 1600 mennesker. Også andre vitner ved Bataclan sa at angriperne fyrte løs inn i folkemengden mens de ropte «Allahu akbar». Rundt halv elleve meldte nyhetsbyrået AFP at det var tatt gisler inne i konsertlokalet.

De skal ifølge nyhetsbyrået AFP ha sagt at de gjorde dette på grunn av Frankrikes militæroperasjon i Syria. Et vitne sier at han oppfattet terroristene som svært unge og at de oppførte seg relativt rolig.

Rundt klokken halv ett stormet politiet konserthallen. Tre av terroristene skal ha sprengt seg selv da politiet gikk inn, melder The Guardian.

En fjerde terrorist skal ha sprengt seg selv i luften ute på gaten, i det han ble skutt av politiet. Politikilder beskriver en kaotisk og grusom situasjon til nyhetsbyrået Ap:

– Angriperne hadde kastet eksplosiver på gislene, sa en av politikildene.

Prøvde å få folk til å spille død

Mens skuddene haglet i konsertsalen sier Pearce at han forsøkte å få folk rundt ham til å gjemme seg og spille død.

– Flere av dem som var rundt meg, ventet til angriperne ladet sine våpen. Så løp de inn til et tomt rom som ikke hadde noen utgang. De var fanget, sier Pearce.

Men Pearce og flere andre kom seg ut etter hvert. En stund hersket det også usikkerhet om hvordan det gikk med det amerikanske bandet. Ifølge Michael Dorio, broren til bandets trommeslager, er bandmedlemmene i sikkerhet.

– Han og resten av bandet hørte skuddene før de så noe som helst. Så sluttet de å spille og gikk backstage. Og kom seg ut av lokalet så fort de kunne, legger Dorio til.

Barn i Agartala i India viser solidaritet med ofrene etter terroangrepene i Paris
Foto: JAYANTA DEY / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.