Normal

IAEA: - Iran har ikke atomvåpen

Nobels fredsprisvinner og FNs ledende atomvåpenovervåker Mohamed ElBaradei nekter for at Iran lager atomvåpen.

IAEA-sjef Mohammed El Baradei

IAEA-sjef Mohammed El Baradei.

Foto: TAUSEEF MUSTAFA / AFP

- Jeg har ikke fått informasjon om at det er et konkret, aktivt atomvåpenprogram som pågår i Iran, sier ElBaradei, direktør i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), til CNN i dag.

Samtidig advarer han mot at USAs trusler mot Iran, som de siste månedene har lignet mer og mer på forberedelsene på at USA kommer til å bombe landet, er med på å helle bensin på bålet.

- Diplomati og inspeksjoner

- Selv om Iran skulle vært i gang med et atomvåpenprogram, er de minst et par år unna å ha atomvåpen, sier ElBaradei med henvisning til vurderinger fra amerikanske tjenestemenn.

- Akkurat nå må vi jobbe videre med diplomatiske løsninger. Jeg ser ingen andre løsninger enn gjennom diplomati og videre inspeksjoner, sier El Baradei.

Det hvite hus: - Ingen likhet med Irak-invasjonen

Det hvite hus nektet fredag for likehetene mellom retorikken den amerikanske administrasjonen bruker overfor Iran og uttalelsene de kom med foran invasjonen av Irak. Nylige amerikanske sanksjoner mot Teheran og økende advarsler mot landet, gjør det lett for eksperter og kommentatorer å sammenligne situasjonen med tiden foran den USA-ledede invasjonen av Irak i 2003.

- Vi er forpliktet til den diplomatiske prosessen, sier talsmann Tony Fratto i Det hvite hus til journalister i dag.

- Vi vil ikke se bort fra noen muligheter, men den diplomatiske prosessen er den vi ønsker skal fortsette, sier Fratto, samtidig som han mener det er «uklokt» å se helt bort fra bruken av makt.

Bush spår tredje verdenskrig

De siste månedene har president George W. Bush spådd den tredje verdenskrig og en atom-holocaust dersom myndighetene i Teheran får atomvåpen i hendene.

Visepresident Dick Cheney har advart Iran mot «alvorlige konsekvenser» hvis de trosser internasjonale krav om å stanse atomarbeidet - er ekko fra FNs resolusjon som Washington i 2003 sa rettferdiggjorde krigen i Irak.

ElBaradei sier i dag at hvis USA har mer informasjon enn IAEA om Irans atomambisjoner, så «vil jeg svært gjerne lese det og handle på bakgrunn av informasjonen».

- Men har vi sett at Iran har atommateriale som kan brukes til atomvåpen? Nei. Har vi sett et aktivt atomvåpenprogram? Nei, sier ElBaradei.

LES OGSÅ: USA med nye Iran-sanksjoner

President George W. Bush
Foto: SAUL LOEB / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt