IAEA bekrefter atomreaktor i Syria

Det internasjonale atomenergibyrået innrømmer for første gang at Syria forsøkte å bygge et kjernekraftverk i 2007.

Yukiya Amano

Sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået, Yukiya Amano, sier at han er helt sikker på at anlegget i Syria var en påbegynt atomreaktor.

Foto: Michel Euler / Ap

Planene om et atomkraftanlegg ble imidlertid spolert da israelske krigsfly bombet en byggeplass i den syriske ørkenen. Her skulle det bygges et kjernekraftverk, trolig av nordkoreansk type. De påbegynte reaktorene ble ødelagt i det israelske angrepet.

Tidligere rapporter fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har antydet at det strategiske målet til krigsflyene kan ha vært en atomreaktor. Torsdag sa IAEA-sjef Yukiya Amano at det ikke er tvil om at var en påbegynt atomreaktor.

– Anlegget som ble ødelagt av Israel var en atomreaktor som var under bygging, svarte han på spørsmål fra en reporter fra nyhetsbyrået AP.

Tydeligere enn tidligere

Amano kommenterte hendelsen under en pressekonferanse som i utgangspunktet skulle handle om atomkatastrofen ved Fukushima-kraftverket i mars.

Tidligere har IAEA vært langt mer forsiktige når de har uttalt seg om saken. Israelske myndigheter har aldri kommentert hendelsen offentlig, de har heller ikke bekrefta at de sto bak angrepet.

Nå som IAEA står sammen med USA, som allerede for tre år siden fastslo at bombemålet var en atomreaktor, vil presset på Syria øke, skriver AP. Både IAEA og USA krever at landet blir mer åpen om sine atomaktiviteter.

Benekter atomaktivitet

Ifølge AP benekter Syria anklager om enhver atomaktivitet eller interesse i å utvikle atomvåpen.

Det at de nekter IAEAs inspektører adgang til området som ble bomba, har imidlertid økt mistanken om landet har noe å skjule.

IAEA har også planer om å undersøke andre steder i Syria med mulig atomaktivitet, men byrået har problemer med å få adgang til disse områdene på grunn av deres militære karakter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt