Hopp til innhold

I dag begynner rettssaken etter Boston-bombene

19 måneder etter bombeangrepet mot Boston Marathon, begynner rettssaken mot 21 år gamle Dzjokhar Tsarnajev.

Dzjokhar Tsarnajev

TILTALT: Det er ikke klart om Dzjokhar Tsarnajev vil forklare seg under rettssaken.

Foto: Handout / Afp

Tre mennesker ble drept og over 260 skadet da to bomber ble utløst like etter hverandre, i nærheten av mållinjen til Boston Marathon mandag 15. april 2013.

Løpere ble fortsatt tatt imot av heiende familie og venner i det de krysset mållinjen, før panikk og kaos oppsto i sekundene etter at bombene gikk av.

Terrorangrepet er det verste på amerikansk jord siden 11. september, og i dag begynner rettssaken mot eneste tiltalte. 21 år gamle Dzjokhar Tsarnajev.

Nekter straffskyld

Det første som skal skje er utvelgelsen av en jury. 1200 personer skal bli til 12, før rettssaken kommer skikkelig i gang. Det er ventet at denne utvelgelsen vil ta flere uker, og at rettssaken kan ta flere måneder. 21 år gamle Tsarnajev må være til stede i retten mens saken pågår.

Tiltalen inneholder 30 punkter mot Tsarnajev. 17 er så alvorlige at de alene kan gi dødsstraff eller livstid i fengsel, skriver New York Times. Blant annet er 21-åringen tiltalt for drap og bruk av masseødeleggelsesvåpen.

Aktor har sagt de vil legge ned påstand om dødsstraff, selv om Massachussets ikke har denne type straff. Fordi Tsarnajev er siktet etter føderale lover, er det likevel mulig å dømme ham til døden.

Selv har 21-åringen nektet straffskyld på alle punkter.

Video der vi ser og hører smellene, to etter hverandre.

FANGET EKSPLOSJONEN: Videokameraer i målområdet filmet da bombene gikk av ved mållinjen til Boston Marathon.

– Påvirket av broren

Påtalemyndigheten mener Dzjokhar Tsarnajev samarbeidet med storebror Tamerlan i planleggingen og gjennomføringen av terrorangrepet. Tamerlan Tsarnajev ble skutt og drept etter en massiv politijakt. Dzjokhar ble pågrepet et døgn senere, men ble alvorlig skadet.

Ifølge CNN er det ventet at aktor vil fremstille den tiltalte 21-åringen som en målrettet drapsmann som var inspirert av jihadistisk litteratur.

Tsarnajevs forsvarere vil imidlertid forsøke å vise hvordan 21-åringen ble påvirket og nærmest hjernevasket av storebroren, som skal ha vært hjernen bak terrorangrepet. Forsvarerne har også forsøkt å få saken utsatt og flyttet fra Boston, fordi de mener det vil være umulig å finne upartiske jurymedlemmer.

Dette er blitt avslått, senest før helgen.

Overlevende og pårørende i salen

Mange ble berørt av hendelsen 15. april 2013, og forbereder seg på tøffe dager nå som rettssaken settes i gang.

Boston Marathon

KAOTISK: Politi og helsepersonell hjelper skadde og sårede kort tid etter at bomben gikk av.

Foto: Charles Krupa / Ap

– Vi må gjenoppleve alt. Det har vært en læringsprosess. Jeg har lyst til å tro at jeg får noen svar, og forstår hvorfor det skjedde. Men det tror jeg ikke vil skje, sier Heather Abbott, som måtte amputere det ene benet etter terrorangrepet, til the Boston Globe.

Hun sier det ikke er viktig om Tsarnajev får dødsstraff eller livstid i fengsel.

– Det gir meg uansett ikke benet mitt tilbake, sier Abbott.

SISTE NYTT

Siste nytt