Nord-Korea: – Sprengte hydrogenbombe

Nordkoreanske myndigheter sier de har utført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe. FNs sikkerhetsråd kaller inn til hastemøte etter sprengningen, ifølge Reuters.

Kim Jong Un

PRØVESPRENGNING: Nord-Koreas president Kim Jong-un sier landet har gjennomført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.

Foto: © KCNA KCNA / Reuters / Reuters

Testingen skal ha blitt utført nær Punggye-ri, der Nord-Korea har utført atomprøvesprengninger tidligere. Jordskjelvet som er målt til en styrke på 5,1 er registrert av myndighetene i Sør-Korea og det amerikanske jordskjelvsenteret.

Det var nettsiden til Kinas jordskjelvsenter som først varslet om at den seismiske aktiviteten like i nærheten av Nord-Koreas atomprøve-anlegg nord i landet kunne skyldes en eksplosjon.

– Med denne vellykkede prøvesprengningen av vår historiske hydrogenbombe har vi sluttet oss til de avanserte atomstater, ble det meldt på statlig fjernsyn i Nord-Korea.

Nordkoreanske myndigheter sier de har utført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.

Prøvesprengningen ble annonsert på statlig tv i Nord-Korea i dag.

Sår tvil om hydrogenbomba

Meteorologisk institutt i Sør-Korea mener sier skjelvet fant sted nær like under bakken, mens det amerikanske jordskjelvsenteret, USGS, opplyser at det hadde en dybde på 10 kilometer.

Sørkoreansk etterretning er usikre på om det faktisk er en hydrogenbombe som ble prøvesprengt, ifølge nyhetsbyrået Yonhap. Meteorologisk institutt i landet melder samtidig at det ikke er målt noen stråling etter sprengningen.

Meteorologisk institutt Japan

Meteorologisk institutt i Japans direktør Yohei Hasegawa viser hvor sterkt skjelvet som fulgte etter sprengningen var, på en pressekonferanse.

Foto: ISSEI KATO / Reuters

Nord-Korea har tidligere utført fire atomprøvesprengninger. Den forrige, som fant sted i februar 2013, utløste et lignende skjelv som ble målt til 4,9.

Prøvesprengingen kommer to dager før president Kim Jong-Uns bursdag, og skal være beordret av presidenten selv.

Før jul hintet han om at landet har utviklet en hydrogenbombe under et besøk i Pyeongchang, der han hyllet bestefaren Kim Il-sung. Flere eksperter stilte seg da tvilende.

– Alvorlig trussel mot sikkerheten

FNs sikkerhetsråd planlegger onsdag et hastemøte for å diskutere den siste prøvesprengningen fra Nord-Korea, forteller anonyme kilder til nyhetsbyrået Reuters.

Shinzo Abe

Japans statsminister Shinzo Abe fordømmer Nord-Koreas prøvesprenging.

Foto: ›Œ´‘P F, ›å´‘P F, å´ P F / Ap

Ifølge kildene kommer møtet sannsynligvis til å finne sted rundt klokken 17.00 norsk tid, og kommer sannsynligvis til å foregå bak lukkede dører. Det er fremdeles usikkert om Sikkerhetsrådet kommer til å gjennomføre noen tiltak etter nordkoreanernes prøvesprengning.

Japans statsminister Shinzo Abe sier prøvesprengningen er en trussel mot landets sikkerhet, og at Japan absolutt ikke tolererer slike hendelser.

Også i Sør-Korea vekker prøvesprengningen reaksjoner. Landets forsvarsminister sier landet nå trapper opp overvåkningen av Nord-Korea etter prøvesprengningen.

Utenriksminister i Norge Børge Brende fordømmer også sprengningen, og sier det er svært alvorlig at Nord-Korea velger å gjøre dette.

Børge Brende om prøvesprengning i Nord-Korea

​Vil ikke gi seg

Nordkoreanske myndigheter sier i en uttalelse etter prøvesprengningen onsdag at de kommer til å fortsette med atomprogrammet sitt for å kunne «beskytte seg mot den fiendtlige politikken til USA».

I nordkoreanske statlige medier ble det forsikret om at atomprogrammet skulle «opprettholdes så lenge USA sto på sin aggressive linje», skriver Reuters.

Myndighetene opplyste også om at Nord-Korea kommer til å være en ansvarlig atomnasjon, og lovet å ikke bruke sine atomvåpen med mindre landets uavhengighet ble truet.

Hydrogenbombe Nord-Korea

Statlig fjernsyn i Nord-Korea annonserte sprengningen.

Foto: JUNG YEON-JE / Afp

Kan ikke bekrefte sprengningen

USA sier de ikke kan bekrefte nordkoreanernes påstander om vellykkede prøvesprengninger av hydrogenbomben, men opplyser om at de vil overvåke situasjonen.

– Vi kan ikke bekrefte disse påstandene på nåværende tidspunkt, men vi fordommer alle brudd på FNs sikkerhetsråds resolusjoner, og ber igjen Nord-Korea om å følge internasjonale forpliktelser og bestemmelser, sier talsmann for USAs Nasjonale sikkerhetsråd, Ned Price.

SISTE NYTT

Siste nytt