Hopp til innhold

Hviterussland – nordmenns neste weekendreisemål?

MOSKVA (NRK): Fra 11. februar vil det være mulig for nordmenn å reise uten visum til Hviterusslands hovedstad Minsk. Landet som ofte har vært betegnet som Europas siste diktatur, åpnes for turister som ønsker nye og annerledes opplevelser.

Mir ligger ca 95 km vest for Minsk

Mir er en liten by omtrent 95 kilometer vest for hovedstaden Minsk. Hviterussland kan by på mange gamle slott.

Foto: Sergei Grits / AP

Aleksander Lukasjenko

Aleksander Lukasjenko overrasket alle med nye visumregler.

Foto: POOL / Reuters

Den hviterussiske presidenten Aleksander Lukasjenko kunngjorde overraskende denne uken at landet nå vil gjøre det mulig for nordmenn og innbyggere i 79 andre land å oppholde seg i landet i fem dager uten visum.

Forutsetningen er at du kommer til hovedstaden Minsk med fly.

Hviterussiske myndigheter håper at de med dette kan øke den beskjedne turisttrafikken til landet, og gjøre det lettere for utenlandske forretningsfolk å arbeide der.

Minsk

Gorkijparken i sentrum av den hviterussiske hovedstaden Minsk. Hit kan du komme uten visum fra og med 11. februar 2017

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Det har tidligere ofte vært problematisk for utlendinger å få visum til Hviterussland, blant annet fordi landet mangler ambassader i alle land. Norske borgere har derfor måtte søke visum via de hviterussiske representasjonene i Sverige og Finland.

NRK var også i en lang periode nektet journalistvisum til Hviterussland, uten at det ble oppgitt noen årsak til dette.

Lukasjenko vil forbedre sitt rykte

Men nå ønsker den hviterussiske presidenten Aleksander Lukasjenko å myke opp forholdet til Europa og Vesten, og dermed kvitte seg med ryktet som Europas siste diktatur.

Hviterussland framstår kanskje ikke i utgangspunktet som det mest spennende turistmålet, men landet har en rekke vakre gamle slott. I tillegg kan hjembyen til kunstneren Marc Chagall, Vitebsks, lokke turister.

Hovedstaden Minsk med sine store gater og sovjetarkitektur kan også pirre dem som er på jakt etter spesielle opplevelser.

Les mer om Vitebsk og Marc Chagall her

Nå kan du altså få hviterussisk visum på flyplassen i Minsk. Du må vise at du har med deg 22 euro for hver dag du skal være i landet, og en gyldig medisinsk reiseforsikring.

Har du tenkt deg til Hviterussland med tog eller bil, må du fortsatt ordne med visum på forhånd.

Se mer om Hviterussland i urix

Skaper problemer for Russland

Nabolandet Russland er bekymret over at Hviterussland nå dropper visum. Russland og Hviterussland er en del av den russiskledede Euroasiatiske Unionen, og i praksis er det ingen kontroll på grensen mellom Russland og Hviterussland.

Dermed kan du lett ta deg til Russland når du først er kommet til Minsk, selv om dette er ulovlig.

Derfor spekulerer flere russiske medier nå i om det som skjer er et pressmiddel fra Hviterussland for å få andre innrømmelser fra Moskva. Hvis Russland skulle svare med å innføre kontroll på grensen mot Hviterussland, kan hele samarbeidet i den euroasiatiske unionen falle sammen.

Vitebsk

Vitebsk, hjembyen til kunstneren Marc Chagall, er en av de mest interessante byene i Hviterussland

Foto: Morten Jentoft

Hviterussland forhandler nå om prisen på russisk olje og gass. Landet har en gjeld på rundt 400 millioner dollar. Russland har som svar på dette redusert leveransene av olje til Hviterussland. Billig russisk olje har vært en viktig del av hviterussisk økonomi, og de russiske tiltakene svir derfor kraftig.

SISTE NYTT

Siste nytt