Hviterussland: Opposisjonen truer med storstreik fra midnatt

MOSKVA (NRK): I hovedstaden Minsk deltar store menneskemengder i en ny demonstrasjon. Opposisjonen krever at president Lukasjenko må gå av innen midnatt, hvis ikke vil den sette i gang en storstreik.

STILLER ULTIMATUM: Titusenvis av mennesker demonstrerer i Minsk, melder det uavhengige nettstedet tut.by.

Titusenvis av mennesker demonstrerer i Minsk, melder det uavhengige hviterussiske nettstedet tut.by. Et annet nettsted, Nexta, skriver at mer enn 100 000 deltar i dag.

Det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti skriver at titalls mennesker har blitt arrestert og at politiet har tatt i bruk tåregass mot demonstrantene.

Tolv av metrostasjonene i sentrum av Minsk har blitt stengt mens protestene pågår.
Allerede fra morgenen av kjørte politi og militære inn busser, lastebiler og spesialkjøretøy. Også kjøretøy med vannkanoner står klare til å bli brukt mot demonstrantene.

5P2XIbfXDRY

FORBEREDT: Opprørspolitiet har sperret av gater i sentrum av Minsk for å hindre demonstranter i å ta seg fram.

Foto: AP

Opprørspoltiet har sperret av flere gater i sentrum av byen, og det mobile internettet fungerer dårlig.

Myndighetene har gitt mobilselskapene beskjed om å sette ned hastigheten, slik at det blir vanskeligere for opposisjonens søttespillere å organisere demonstrasjonen.

Les også: Krangel i FNs menneskerettsråd: – Situasjonen i Hviterussland er katastrofal

Ultimatum

Demonstrasjonen i dag kalles «Folkets ultimatum».

Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja sier i en uttalelse at det vil bli satt i gang en storstreik i Hviterussland fra midnatt hvis president Lukasjenko ikke går av innen da.

qdMX669Slyc

ULTIMATUM: Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja krever at president Lukasjenko går av inn midnatt i dag.

Foto: Emil Helms / AP

Hun krever også at det blir slutt på bruken av vold fra politiets og militærets side i forbindelse med demonstrasjonene.

Tikhanovskaja forlanger dessuten at politiske fanger blir satt fri.

Opposisjonslederen henvender seg i tillegg til dem som arbeider i politiet, militæret og statsapparatet.

– Dette er dagen der dere må velge om dere skal skifte side, om dere skal tjene folket, eller regimet, sier Tikhanovskaja.

minsk

MOBILISERING: Igjen deltok svært mange mennesker i opposisjonens markering i Minsk.

Foto: tut.by

Hun understreker at Hviterussland igjen skal bli en rettsstat.

Men Tikhanovskaja sier det er uklart hvor stor oppslutning en ny streik vil få, fordi mange er redde for å miste jobbene sine i statlige bedrifter.

Les også: Lukasjenko søker hjelp hos Putin

Nekter å gå av

Den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko hevder at han fikk 80 prosent av stemmene i presidentvalget den 9. august.

Han har konsekvent avvist kravet fra opposisjonen om å gå av, og det er liten grunn til å tro at han vil ta mer hensyn til det siste ultimatumet.

tdFGyeCjyKs

FORTSETTER: President Aleksandr Lukasjenko nekter å gå av, men sier at det kan bli aktuelt å endre grunnloven i landet.

Foto: Sergei Sheleg / AP

For to uker siden møtte han flere av de fremste representantene for opposisjonen til samtaler i fengselet der de sitter. Møtet skal ha vart i fire timer. Hensikten var muligens å etterkomme et krav fra vestlige land om å ha en dialog med opposisjonen.

Men senere har politi og militære slått hardt til mot demonstrantene, så det ser ikke ut til å være snakk om noen mykere linje mot opposisjonens støttespillere.

3Q8pSTwhWIg

TUNGT BEVÆPNET: Opprørspolitiet har ikke dempet sitt nærvær i Minsk den siste tiden.

Foto: AP

Dessuten har politiet truet med å skyte mot de mest aggressive demonstrantene.

Les også: Sammenstøt mellom politi og demonstranter i Minsk – arrestasjoner i gang

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt