Hopp til innhold

Venter det store smellet i Kenya

En av verdens mest utrygge byer, Nairobi, har nå fått en enda større trussel hengende over seg.

I Nairobi sjekkes folk på de store kjøpesentrene

På de store kjøpesentrene i Nairobi sjekkes alle av sikkerhetsvakter før de få gå inn.

Foto: Khalil Senosi / Ap

Lars Sigurd Sunnanå i Nairobi
Foto: NRK

Ukens korrespondentbrev er postlagt i Nairobi

Livet er ikke som det pleier å være, her i Nairobi.

I alle fall ikke når jeg og min kone skal ut og handle, eller når vi tar turen til en av restaurantene i byen for å unne oss en god lunsj eller middag.

For nå er vi bedt om å være ekstra forsiktige om vi besøker populære kjøpesentre og bevertningssteder der det til daglig kommer mange utlendinger fra den store skaren av FN-ansatte, diplomater og internasjonale hjelpearbeidere i Kenyas hovedstad.

Nairobi er generelt ikke noen trygg by. Det er best å vokte sine skritt etter mørkets frembrudd. Kvelds- og nattestid bør en helst ikke gå på gaten om en vil sikre seg mot å bli overfalt og ranet. I en by med enorm fattigdom, er kriminaliteten tilsvarende høy.

Men det er risiko i en helt annen målestokk som nå henger over oss.

Megasmellen

Både det britiske utenriksdepartementet og den amerikanske ambassaden kunngjorde for noen dager siden at planleggingen av en svært alvorlig terrorhandling skal være inne i en avsluttende fase.

Den kenyanske sikkerhetstjenesten har fått opplysninger om at fremtredende medlemmer av den islamistiske opprørsbevegelsen al-Shabab skal ha tatt seg inn i Kenya fra Somalia for å gjennomføre en større bombeaksjon. Det er snakk om somaliere som står høyt oppe på det amerikanske, føderale politiets liste over ettersøkte terrorister.


Det er tette bånd mellom al-Shabab og terrororganisasjonen al-Qaida, som i en selvmordsaksjon i august 1998 kjørte en lastebil fullastet med sprengstoff inn foran den amerikanske ambassaden i Nairobi. Eksplosjonen som fulgte, drepte to hundre og tolv mennesker, mens rundt fire tusen ble skadet.

USAs ambassade i Nairobi

I 1998 kjørte en lastebil fullastet med sprengstoff inn foran den amerikanske ambassaden i Nairobi.

Foto: Sayyid Azim / Ap


Så sent som under verdensmesterskapet i fotball i Sør-Afrika i forfjor slo al-Shabab til i Kampala i Uganda. Da ble syttiseks mennesker drept i bombeangrep på et par barer i byen, der de fulgte fjernsynsoverføringen av en av kampene.

Soldater fra Uganda deltar i den fredsbevarende styrken som den afrikanske unionen har sendt til Somalia for å slåss mot den islamistiske opprørsbevegelsen, og det var derfor bombene gikk av som hevn i Kampala.

Vil bekjempe al-Shabab

Det er en repetisjon, med tilsvarende bombeangrep - her i Nairobi - mange frykter etter at den kenyanske hæren rykket inn i Somalia for tre måneder siden.

Målet var da å nedkjempe al-Shabab en gang for alle, og det skulle gå fort, fikk vi høre fra Kenyas forsvarsminister. Men foreløpig synes ikke krigføringen å ha vært noen stor suksess.

Hærledelsen startet invasjonen omtrent samtidig med at regntiden endelig kom i de tørkerammede områdene på Afrikas horn. Og dermed kjørte Kenyas stridsvogner, pansrede personellkjøretøyer og lastebiler seg sørgelig fast i somalisk, nærmest bunnløs søle.

Nå tørker landskapet opp igjen, og den militære fremdriften er trolig blitt bedre, skal en tro bulletinene fra det kenyanske forsvarsdepartementet.

Men al-Shabab er fortsatt langt fra nedkjempet, og bevegelsen har oppfordret alle muslimer i Kenya til jihad, hellig krig, mot myndighetene her. Observatører som følger terrorbildet på Afrikas horn, tror ikke at oppfordringen bare blir fulgt med at det blir slengt inn noen håndgranater her og der.

De er overrasket over at et stort, koordinert bombeangrep flere steder i Nairobi ennå ikke har funnet sted.

Vred nesen på sikkerhetsvakt

Hvor gode sikkerhetstiltakene er blitt rundt om i byen, kan nok diskuteres. Mange garasjeanlegg under hoteller og kjøpesentre er stengt, og det kryr av vakter fra private sikkerhetsfirmaer ved innkjørsler og innganger.

Biler saumfares for eksplosiver, og det er full sjekk av lommer og vesker for å komme inn.

Akkurat nå er avisene fulle av oppslag om Kenyas assisterende høyesterettsjustitiarius, Nancy Baraza.

Hun var på handletur nyttårsaften, og på vei inn til ett av Nairobis mer mondene kjøpesentre ble hun stanset av en kvinnelig sikkerhetsvakt som fulgte pålagte rutiner og ville sjekke henne. Det falt åpenbart ikke i god jord hos den høye dommer. Hun nektet.

I diskusjonen som oppstod, skal Baraza ha blitt så opphisset over den kvinnelige sikkerhetsvaktens manglende forståelse for hennes posisjon i rettsvesenet at hun først vred nesen rundt på henne.

Men så gikk hun til bilen sin og hentet en pistol. Den skal den assisterende høyesterettsjustitiariusen ha rettet mot hodet til den arme vakten med klar beskjed om at hun måtte forstå livets alvor og hvem som var hva i Kenya.

Det ble ikke løsnet noe skudd, og Baraza benekter fremstillingen. Men det har vært full politietterforskning, og det er foretatt en rekke vitneavhør. I tillegg er video-opptak av hendelsen utlevert fra kjøpesenteret.

Kenya venter i spenning på utfallet. Det er mange år siden en høyesterettsdommer måtte gå av. Siste gang gjaldt det en dommer som hadde hugd ned og drept en pågående advokat med et sverd.

Nancy Baraza er likevel ikke den eneste som sliter med omdømmet for tiden. I det siste har det også gått hardt ut over en rekke rektorer og overlærere. Rett før nyttår kom resultatene fra den landsomfattende avgangseksamenen i grunnskolen, og da sprakk det for mange foreldre rundt om i Kenya etter at deres håpefulle ikke hadde fått gode nok karakterer til å komme seg inn på videregående skoler.

Kjeppjager lærere

Avisene har brakt det ene oppslaget etter det andre om lærere – helst rektorer – som er blitt kjeppjaget, slått og banket opp – og fått sine kontorer stengt - av rasende foreldre som har ment at de har vært fullstendig udugelige i jobben.

Lærerlaget i Kenya prøver nå å skaffe seg en oversikt over hvor mange av dets medlemmer som har fått pryl, og har bedt politiet om å gripe inn og få stilt de mest illsinte av foreldrene for retten.

Noen er allerede blitt halt inn.

En mor, hvis tretten år gamle sønn hadde strøket og som nå må gå siste år om igjen, fikk i forgårs en bot på to tusen shilling – ett hundre og førti kroner – i byretten i Nyandarua for å ha gått løs på guttens lærer med en stokk.
Retten refset moren for hennes oppførsel – overfor elevene på skolen var den absolutt ikke noe eksempel til etterfølgelse, heter det i dommen.

Fikk en støkk

Det hele roer seg nok ned i den kenyanske grunnskolen. Det er verre med al-Shabab og hva dens ytterliggående islamister pønsker på i Nairobi. Selvsagt tar min kone og jeg og de fleste av våre venner bombetrusselen med fatning. Vi fortsetter å leve så normalt som mulig. Men den ligger i underbevisstheten.

Sist lørdag hadde vi lunsj på ArtCafe i bydelen Westlands i Nairobi. Restauranten på terrassen til et stort kjøpesenter er den kanskje mest populære blant utlendingene her, og den er alltid fullpakket.

Vi hadde fått maten på bordet, da det smalt. Noen av gjestene kastet seg på gulvet og andre var på full fart vekk fra terrassen, da det gikk opp for oss at det ikke var al-Shabab denne gang.

Det var rett og slett en liten transformator utenfor nabobygningen som hadde fått et illebefinnende og eksplodert.

Men det satte en støkk i oss, det må innrømmes.