Hopp til innhold
Kronikk

En islamistbevegelse i desperasjon

Angrepet på et kjøpesenter i Nairobi, Kenya er et desperat spark fra en islamistbevegelse i full oppløsning.

APTOPIX Kenya Mall Attack Nairobi

Terrorister kastet granater og åpnet ild i et angrep mot ikke-muslimer på kjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya lørdag. Minst 69 personer er så langt drept av terroristene, mens 63 er savnet. Her forlater kenyanske spesialsoldater kjøpesenteret lørdag.

Foto: Jonathan Kalan / Ap

Den andre uken i juni i år kokte det over i ledelsen for den somaliske gruppen Al-Shabaab. Gruppens ledelse var samlet i kystbyen Barawe da en lenge latent konflikt mellom en del av medlemmene slo ut i åpent og blodig oppgjør. Etter en liten ukes kamper lå deler av ledelsen igjen på slagmarken, andre hadde flyktet.

Blant dem var en av grunnleggerne, 78 år gamle Sjeik Hassan Dahir Aweys som senere meldte seg for somaliske myndigheter i Mogadishu. Aweys er somaliske islamistgruppers «gudfar», han var også med å grunde Al-Shabaabs forgjengere Ittihad al-Islamiya på nittitallet. På tronen i den inntil nå kollektivt ledede militsgruppen, satt Ahmed Abdi Godane, en autoritær skikkelse med tilnavnet Mukhtar Abu Zubeir. Mukthar Abu Zubeir har militærtrening fra Afghanistan.

LES OGSÅ: – Terroristene har ingen steder å flykte

«Ungdommen»

Det såkalte Godane-kuppet, var verken første eller siste slag i det som kan se ut som imploderingen av Somalias mest kjente islamistgruppe. Al-Shabaab, «Ungdommen» på arabisk ble stiftet i 2006 som en militant og radikal gruppe til støtte for Unionen av islamske domstoler (kjent under det engelske akronymet UIC).

Omverdenen så et potensielt islamistisk terrornettverk.

Maren Sæbø

Domstolene var kort fortalt et slags parallelt rettssystem, basert på kombinasjon av de tradisjonelle somaliske lovene, xeer, og sharia, som hadde vokst seg sterke i fravær av noe annet fungerende rettssystem. Den internasjonalt støttede overgangsregjeringen hadde liten makt, og domstolene hadde dermed en del folkelig støtte.

Men omverdenen så derimot et potensielt islamistisk terrornettverk, og i 2006 ble Somalia invadert av nabolandet Etiopia til støtte for overgangsregjeringen.
Invasjonen hadde mer enn stilltiende aksept fra USA og andre vestlige land. Paradoksalt nok førte dette til opprettelsen av Al-Shabaab, og at man nettopp fikk det bolverket av terrorister man fryktet. Med Al-Shabaab ble både domstolene og kampen mot de invaderende etiopiske styrkene og overgangsregjeringen radikalisert. Harde kamper fulgte, al-Shabaab lyktes å ta kontroll over store deler av de sentrale og søndre delene av Somalia, inkludert en rekke viktige havnebyer. Året etter landet de første styrkene fra den Afrikanske Union i Somalia.

Stadig mer brutale

Den afrikanske styrken i Somalia, kjent som AMISOM, har senere slått Al-Shabaab på retrett. Etiopia trakk seg formelt ut i 2009. AMISOM, som i dag består av rundt 17.000 mann, har hatt personell fra flere naboland, deriblant Kenya og Uganda. I ly av økt motstand ble Al-Shabaab stadig mer brutale, og mistet også sin støtte i de islamske domstolene, som i dag er en del av de nye myndighetene i Mogadishu. I 2011 rammet en alvorlig tørke de områdene Al-Shabaab kontrollerte. Organisasjonen, som hadde nektet alle internasjonale hjelpeorganisasjoner å operere i sine områder, måtte åpne opp for nødhjelp.

Men skaden var skjedd, store deler av befolkningen ga militsen skylda for at mange sultet ihjel.

Maren Sæbø

Men skaden var skjedd, store deler av befolkningen ga militsen skylda for at mange sultet ihjel. Mye av befolkningen i Al-Shabaabs kjerneområder flyktet også til nabolandet Kenya, for å få hjelp. Det følgende året ble militsen presset lenger vekk fra Mogadishu, fra havnebyen Kismayo og fra grenseområdene mot Kenya.

Mistet folkelig støtte

Da Godane-kuppet inntraff i juni hadde altså Al-Shabaab mistet både områder og folkelig støtte. Man regnet med at militsen på dette tidspunktet hadde et sted mellom 7000 og 9000 mann, en del av disse er tilreisende jihadister uten lokal forankring. Lokal forankring derimot har Al-Shabaabs tidligere talsmann Mukthar Robow, som tilhører den mektige Rahanweyn-klanen i militsens kjerneområde. Robow gikk åpent ut mot Godane og har siden forsvunnet, antagelig tilbake til sitt eget klanområde. Det kan bety at Godane, som er fra nord i landet, har mistet store deler av Al-Shabaabs fotsoldater.

Godane har også lagt seg ut med noen av de tilreisende jihadistene, og sto bak mordet på det twitrende amerikanske al-Shabaabmedlemmet Omar Hammani tidligere denne måneden. Et drap som har vakt internasjonal oppsikt ettersom Hammani var konvertitt fra småbyen Daphne i Alabama. Forholdet til Al-Qa’ida skal også være kjølig, på tross av at Godane har vært ett av Al-Shabaabs bindeledd med det internasjonale terrornettverket. Derimot har Godane støtte hos den radikale kenyanske imamen Sjeik Hassan Hussein Adam, som i juli utstedte en fatwa mot Godanes rivaler. Godane skal altså ha noe støtte i Kenya.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Flere bombeangrep

Den somaliske analytikeren Hassan Abukar framholder Godane-kuppet som et eksempel på hvordan revolusjonen spiser sine egne barn, han er også blant dem som nå har advart om at man vil se flere spektakulære angrep fra en milits i krise. Det har vært et oppsving i bombeangrep i Somalia de siste månedene.

Den somaliske analytikeren Hassan Abukar framholder Godane-kuppet som et eksempel på hvordan revolusjonen spiser sine egne barn.

Maren Sæbø

På tross av det anstrengte forholdet Godane for tiden har med Al-Qa’ida og fremmede jihadis som amerikaneren Hammadi, har Godane også vært blant de i Al-Shabaabs ledelse som har vært opptatt av å internasjonalisere militsens kamp. Han har nå også kvittet seg med de som var mest imot dette, som Sjeik Aweys.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

En milits i full oppløsning

Et ukjent antall kenyanere og ugandere har trent med Al-Shabaab de siste årene, for så å ta med seg den somaliske krigen «hjem». I 2010 smalt det i Kampala, hovedstaden i Uganda. En serie bomber gikk av på utesteder som viste finalen i fotball-VM på storskjerm. 74 mennesker ble drept i dette angrepet som skal ha vært initiert av nettopp Ahmed Abdi Godane.

Nå ser det altså ut som om samme mann har minst like mange liv på samvittigheten i Kenya. Angrepet vil neppe gjøre militsen mer populær verken i Kenya, blant Kenyas rundt en million somaliere eller innad i Somalia. Det i seg selv kan tyde på at Al-Shabaab – en milits som en gang hadde, og brydde seg om, sin folkelige forankring – nå er i full oppløsning.