NRK Meny
Normal

Hva skjedde med Gaddafis amasoner?

De vakre kvinnene som alltid reiste kun få meter bak den libyske eks-diktatoren forduftet etterhvert som opprøret intensiverte.

Gaddafi begrunnet det kvinnelige livvakt-valget slik:

«Når kvinner får trent og lært seg kampsport, kan de beskytte seg selv og unngå å bli ofre, slik de er i mange andre arabiske land.»

Skulle ofre sine liv, om nødvendig

Ifølge ryktene var de om lag 40 kvinnene i Gaddafis elitegruppe trent i våpenbruk og nærkamp. Noen mener han hadde strenge regler om at kvinnene skulle være jomfuer, og at de måtte avlegge kyskhetsløfter før de ble utvalgt. De ble kalt «De revolusjonære nonnene», i tillegg til Gaddafis «amasoner».

Amasonene var Gaddafis private livvakter. De var opplært til å drepe og trent til å kunne gi sitt eget liv om nødvendig, for å beskytte landets leder.

En av hans kvinner skal angivelig ha kastet seg foran diktatoren da han ble beskutt, og mistet selv livet.

Les også: De skal ofre livet for Gaddafi

– Kan ha gått i dekning

Etter at opprøret oppstod, ble han imidlertid observert uten kvinnene ved sin side. Og da han til slutt ble fanget og skutt i sin fødeby Sirte i forrige uke, kom det ingen rapporter om kvinner i hans følge, som var villige til å ofre seg for sjefen.

Les også: Gaddafi begravet på hemmelig sted

Til nå har det vært ingen spor etter Gaddafis livvakter, som en gang skal ha bestått av hele 400 vakre kvinner.

Libya-ekspert Knut Vikør, ved Universitetet i Bergen, sier det har vært lite snakk om amasonene også under kampene i landet.

– Det kan hende de har blitt med dem som flyktet til naboland, eller de kan ha gått i dekning. Muligens har de også blitt drept da Tripoli falt, sier Vikør til NRK.no.

Frie tøyler

– Amasonene utgjorde ingen militær del av Gaddafis styrker, sier NUPI-forsker Helge Lurås, til NRK.no.

Isteden var de mer symbolske for Gaddafi, som var en eksentrisk mann, mener Lurås.

– Mange falt fra veldig raskt, uten at Gaddafi gjorde noe for at de skulle bli.

De kvinnelige livvaktene så ut til å ha frie tøyler, sammenlignet med andre muslimske samfunn, når det kom til klesdrakt og sminke - men de fikk ofte trøbbel når de fulgte Gaddafi inn i land der de overskred grensene for den tradisjonelle kvinnerollen.

En skal for eksempel ha blitt nektet adgang under et møte i Den arabiske liga i Sharm el-Sheikh i Egypt. Hun måtte holdes igjen med makt fordi hun nektet å slippe Gaddafi ut av syne.

– Ble voldtatt av Gaddafis menn

Kvinnene har fulgt Gaddafi i over 20 år, og mange har sett på gruppen som en glamorøs gjeng, totalt hengiven til sin leder.

I september kom det imidlertid fram at mange av kvinnene på ingen måte levde et glamorøst liv, men at flere hadde blitt tvunget inn i gruppa, hvor de hadde blitt misbrukt og voldtatt av Gaddafi og hans menn.

Nisrine Gheriyanih forteller at hun visste når det ville skje.

– De brukte å hente oss og ta oss med nedover korridoren, sier hun til avisa The Guardian.

– Du måtte være høy, vakker med langt hår

19-åringen sitter nå fengslet, sammen med flere andre kvinner fra Gaddafis større kvinnegruppe. Nisrine Abdul Hadi, en annen 19-åring, sier hun ble arrestert, anklaget for å ha levert forsyninger til de Gaddafi-lojale styrkene.

Hun forteller at kvinnene var satt til å gjøre tre ting under opprøret som oppstod. De skulle støtte den mannlige hæren, stå vakt, og kjempe om nødvendig.

19-åringene var del av en større kvinnelig hær, 77 Brigade unit, som støttet Gaddafi. De var imidlertid ikke blant hans aller nærmeste.

– Du måtte være høy, vakker og ha langt hår, forteller 52 år gamle Jamila Calipha al-Arun.

– Jeg ble aldri valgt. De hadde andre regler enn oss. De var elite-jentene, og det var rundt 400 av dem i over 10 år.

– Mest til pynt

Vikør sier til NRK.no at det ikke har vært rapporter om amasonene fra de siste kampene i Libya.

– Så de var nok mest til pynt.

Lurås tror de har flyktet fra landet, for historiene trolig vil hefte ved dem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt