NRK Meny
Normal

De skal ofre livet for Gaddafi

Libyas leder omgir seg med en personlig livgarde av gjennomtrente, vakre og livsfarlige kvinner. Minst én av dem er aldri mer enn et skritt unna.

Kvinnelige soldater i Libya

Kvinnelige libyske soldater synger og klapper under en militærparade i Tripoli i 1999. De såkalte amasonene kan snart måtte forsvare Gaddafis liv med sitt eget.

Foto: Waleed el Mehelemy / REUTERS

Gaddafis livvakt i Sharm el-Sheikh

Hun måtte stanses med makt da hun ville følge sjefen inn i kongresshallen.

Foto: A.A. Naby / REUTERS
Gaddafi, Omar el Bashir og en av Amasonene

Hun er aldri langt unna Gaddafi - her i Sudan med beduin-hodeklede, sammen med president Omar el Bashir.

Foto: Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters
Berlusconi, Gaddafi og amasoner

Silvio Berlusconi hadde neppe noe imot at Gaddafi hadde meg seg en gruppe Amasoner til Roma i juni 2009.

Foto: Alessandro Bianchi / REUTERS
Amasoner på jobb i Roma

Amasoner på jobb i Roma.

Foto: Tony Gentile / REUTERS
Amasone, Hosni Mubarak og Muammar al-Gaddafi

I lykkeligere tider: Hosni Mubarak og Muammar al-Gaddafi i Kairo i 2002 - selvsagt med Amasone.

Foto: Amr Nabil / AP

– Gaddafi har ikke mye til overs for Libyas forsvar, han har aldri villet ha en sterk hær, sa en avhoppet jagerflyger til NRKs Midtøsten-korrespondent i dag.

Libyas leder har trolig vært redd for at landets hær skulle ta makten gjennom et kupp. På seg selv kjenner man andre – det var sånn han kom til makten for over 40 år siden.

LES OGSÅ: Frykter Gaddafi vil bombe

LES OGSÅ: Gaddafi - en falmet afrikansk helt

Opplært til å drepe

Derfor har Gaddafi gjennom årene bygget opp sine egne brigader, utenfor landets flyvåpen, hær og marine. Brigadene består av folk han stoler fullt og fast på fra hans egen klan. Det skal ha vært disse som ble sendt ut på gatene for å skyte med skarpt mot opprørerne nylig. Og det er de som passer på Gaddafi nå.

Aller nærmest ham befinner de såkalte Amasonene seg – hans personlige livvaktstyrke som bare består av kvinner. Opplært til å drepe, trenet til å gi sitt eget liv om nødvendig for å beskytte landets leder. Den dagen kan snart komme, hvis Gaddafi ikke lytter til folket og går av.

Mye av det vi har hørt om Amasonene er aldri blitt bekreftet - eller avkreftet - og det kan se ut som om Gaddafi har villet ha det sånn. Men vi vet at de har militær bakgrunn, er topptrente og våpenkyndige.

Elitegruppen består av mellom 30 og 40 kvinner. Kandidatene gjennomgår omfattende trening i våpenbruk og nærkamp på et spesielt militærakademi, og blir deretter håndplukket av Muammar al-Gaddafi selv.

- Må avlegge kyskhetsløfte

Det er angivelig bare jomfruer som slipper gjennom nåløyet, ifølge blant annet Wikipedia . Også andre kilder hevder at alle amasoner må avlegge kyskhetsløfte. Samtidig går selvsagt ryktene om at de egentlig er hans private harem, uten at det noen gang er blitt bekreftet.

De kvinnelige livvaktene får oppføre seg og kle seg på måter som ellers ikke er akseptert i et muslimsk samfunn – i vestlige uniformer, kombinert med sminke, til og med observert med høyhælte militærstøvler. Gaddafi har alltid en gruppe med seg når han reiser, og de vekker oppsikt hvor de kommer.

Amasonene er ikke alltid like velkomne i andre muslimske land, der de overskrider grensene for den tradisjonelle kvinnerollen med flere kilometer.

Men de er opplært til å bli på post uansett. På et møte i Den arabiske liga i egyptiske Sharm el-Sheikh, ble Gaddafis kvinnelige livvakt nektet å komme inn i selve kongressalen. Hun måtte holdes igjen med makt fordi hun nektet å slippe Gaddafi ut av syne.

– Unngår å bli ofre

Noen ser Amasonene som Gaddafis utilsiktede bidrag til kvinnefrigjøring og likestilling.

Resten av Libyas kvinner har imidlertid ikke merket mye til den frigjøringen - statslederen har for eksempel etterlyst «en verdensrevolusjon som kan få kvinnen tilbake til hennes naturlige rolle i livet, så hun ikke lenger behøver å utføre en manns plikter for å oppnå likestilling».

Samtidig begrunner han valget av kvinnelige krigere slik:

«Når kvinner får trent og lært seg kampsport, kan de beskytte seg selv og unngå å bli ofre, slik de er i mange andre arabiske land.»

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt