Hundrevis kan være levende begravd

Tyfonen "Morakot" har rammet mer enn ni millioner mennesker i kystprovinsene i Kina, og drept minst 50 mennesker i Taiwan.

Tyfonen Morakot

Redningsarbeidere hjelper en gammel mann i sikkerhet i Taiwan.

Foto: HO / AFP

"Marakot" feide først inn over Filippinene og Taiwan, før den til sist nådde Kina søndag ettermiddag.

Uværet har hittil krevd minst 90 dødsofre, de fleste av dem i Taiwan. I tillegg fryktes det at flere hundre personer har omkommet i jordskred som er forårsaka av tyfonen.

1,4 millioner på flukt

I Kina er mer enn 1,4 millioner mennesker tvunget på flukt etter at tyfonen ankom landet, opplyser kinesiske myndigheter til CNN .

38 kinesere har mistet livet, mens 62 fortsatt er savna. Mer enn 6.000 hus har blitt ødelagte av stormen.

"Morakot" utløste flere jordskred i det østlige Kina som har ødelagt hus, oversvømmet landsbyer og begravd et ukjent antall mennesker levende.

Begravd levende

"Morakots" herjinger har gått hardest ut over Taiwan. Taiwanske myndigheter bekrefter at antall døde har økt til 50, i tillegg er 50 personer savna. Disse tallene inkluderer ikke personene som er savna etter jordskredet i Shiao Lin. Dødstallet forventes å være langt høyere i virkeligheten.

Tirsdag formiddag fant taiwanske redningsarbeidere rundt 700 overlevende i tre landsbyer sør på øya. Om lag 300 av disse skal være reddet fra områder i Shiao Lin. Alle er nå brakt i sikkerhet på steder som ligger høyere og er mindre berørt av uværet. Planen er at de skal flys ut av katastrofeområdet i løpet av onsdag morgen.

Offisielle kilder har antar t mer enn 100 mennesker ble begravd levende da tyfonen rammet landsbyene i Taiwan.

De materielle skadene i Taiwan er beregnet til mer enn sju milliarder taiwandollar, som tilsvarer 1,33 milliarder kroner, mens skadeomfanget på fastlandet er satt til 9,7 milliarder yuan, som vil si 8,8 milliarder kroner. Men dette er kun foreløpige tall.

Rømte til fjells

Flere jordskred har rammet fjellandsbyen Hsiaolin i Taiwan.

Ifølge BBC har flere av innbyggerne i landsbyen rømt til mer høytliggende områder i landsbyen for å slippe unna tyfonen. Om lag 150 av disse er nå hentet ut og brakt i sikkerhet.

De overlevende har anslått at flere hundre av medborgerne deres fremdeles er begravd i sine egne hjem.

Humanitær hjelp

- Det største behovet nå er flere provisoriske telt, mat og rent drikkevann til de som måtte evakueres fra hjemmene sine, sier Hank Du, som er direktør for den humanitære organisasjonen World Vision i Taiwan.

- Vi vil også hjelpe barn i sikkerhet, og tilby dem et trygt sted der de kan oppholde seg, sier han videre til CNN.

Organisasjonen distribuerer mat, vaskemuligheter, reinfrakker og andre tilbud til de som er verst berørt av tyfonen.

"Morakot" er den verste stormen som har rammet Taiwan på 50 år. Tyfonen etterlot seg mer enn to meter med regn i helga, før den fortsatte mot det kinesiske fastlandet. Det opplyser China Daily.

Farlig redningsarbeid

Redningsarbeidet i katastrofeområdet er risikorfylt. Et redningshelikopter med tre personer om bord krasjet under en redningsoperasjon i Pingtung. Det er ikke kjent om de de to pilotene og teknikeren overlevde ulykka.

Helikopteret hadde levert mat til katastrofeområdene, samt drevet redningsarbeid til de berørte landsbyene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt