Hopp til innhold

Hun var den eneste som skjønte hva paven sa

Giovanna Chirri er journalist i det italienske nyhetsbyrået ANSA og var den som brakte nyheten om paven Benedict XVIs avgang, takket være gamle latinkunnskaper.

Det var den italienske journalisten Giovanna Chirri som aller først forstod at paven annonserte at han abdiserer.

Italienske Giovanna Chirri forteller om scoopet sitt.

Det som så ut til å bli en vanlig dag på jobben, endte med et verdensscoop for den erfarne byråjournalisten.

Det å overvåke en av pavens mange taler til sine kardinaler, vist på videolink på Vatikanets presserom, er ingen oppgave man normalt hopper i taket av. Kun Giovanna Chirri og tre andre møtte opp.

Paven var på slutten av den ordinære talen, da han fikk stukket til seg en papirlapp av en av kardinalene og startet å lese høyt – på latin.

Av de fire journalistene i presserommet, var det kun Chirri, takket være gamle kunnskaper, som oppfattet hva han sa. De andre satt og ventet på at seansen skulle bli ferdig og en oversettelse til italiensk og engelsk bli levert ut.

Kunngjorde avgangen

På et punkt snakket paven om kardinalkollegiet.

Chirri forstod at han sa han var trett, at presset var for mye – og at han kom til å gå av.

– Han nevnte datoen for avgangen og sa deretter at det nå måtte bli en ny konklave.

– Den ene delen av hodet mitt sa «du forstod ikke helt hva han sa», den andre delen sa «hei, han sa det!», forteller journalisten.

Selv kardinalene som paven talte til, var uforberedt på hva som skulle komme.

Federico Lombardi

Vatikanets talsmann Federico Lombardi ringte tilbake og bekreftet at paven hadde kunngjort sin avgang.

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Chirri styrtet ut av rommet, for å få en bekreftelse av Vatikanets pressetalsmann, kardinal Federico Lombardi men lyktes ikke å få tak i ham.

I en opphetet samtale med sin redaktør, insisterte Chirri på at hun var sikker på at hun hadde hørt riktig og at ANSA kunne gå ut med nyheten.

Midt i diskusjonen ringte kardinal Federico Lombardi tilbake. Han kunne bekrefte at jo, paven hadde nettopp sagt at han ville gå av.

Verden rundt

Da sendte ANSA ut en hastemelding, som ble plukket opp av større byråer og gikk verden rundt.

– Benedict XVI's latin er veldig enkel å skjønne, tvitret Giovanna Chirri tilbake da kolleger gratulerte henne med scoopet.

– Dette er beviselig et argument for at også fremtidige journalister trenger skolering i språk og kultur, klukkler Luigi Contu, informasjonssjef i det italienske nyhetsbyrået til AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt