Hopp til innhold

Høyreekstremist forbereder fotball-VM

En kjent russisk høyreekstremist er blitt plassert i den offisielle komiteen som planlegger fotball-VM i Russland om to år. En uheldig miks mellom bråkmakere og fotballedere i Russland, mener tidligere Nupi-forsker.

FILES-FBL-2016-EURO-RUS-POLICE-DIPLOMACY-VIOLENCE

Alexandr Sjprygin holdt flagget høyt på flyplassen da han måtte forlate Frankrike etter å ha blitt utvist på grunn av bråk.

Foto: VASILY MAXIMOV / Afp

Aleksandr Sjprygin var blant de 43 russerne som ble pågrepet etter at russiske og engelske fotballsupportere barket sammen i et masseslagsmål i Marseille i forkant av EM-kampen mellom England og Russland i forrige måned.

Sjprygin er supporterleder, men også en kjent ledestjerne i det høyreekstreme miljøet.

Nå sitter han i komiteen som russiske myndigheter har satt ned for å forberede fotball-VM i Russland i 2018, ifølge AFP.

– Russiske supportere kjennetegnes for å være mer politisk nasjonalistisk inspirert og voldelige enn for eksempel engelskmennene, Aleksander Sjprygin er et uttrykk for det, sier Andreas Selliaas, sportsblogger og tidligere forsker på Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Patriotisme

Selv ser Sjprygin for seg følgende drømmescenario foran en av VM-kampene om to år:

– Nasjonalsangen spilles, og elleve brødre står stolte side ved side og synger. Tårene renner nedover kinnene deres og skaper en følelse av patriotisme. Jeg ville likt at alle de spillerne har slaviske ansikter, sa Sjprygin, ifølge The Guardian.

SOCCER-EURO-ENG-RUS/

Engelske supportere prøver å komme seg unna bråket som oppstod etter kampen mellom England og Russland på Stade Vélodrome i Marseille.

Foto: Eddie Keogh / Reuters

Han benektet i etterkant over avisen Daily Mail at uttalelsen var uttrykk for høyreekstreme holdninger og sammenlignet nazisme med patriotisme og kjærlighet til eget land.

– Det er et kjent fenomen at en del supportermiljøer i Russland er voldelige og tilknyttet høyreradikale og nynazistiske bevegelser som har tett kontakt med politiske ledere på ytre høyre, sier Selliaas.

Andreas Selliaas

Andreas Selliaas, sportsblogger og tidligere forsker på Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Foto: NRK

Samme fly

I tillegg kommer de fra klubber som har tett kontakt med de hemmelige tjenestene og militære ledere.

– Når flere av bråkmakerne reiser på samme fly som fotballedere i Russland, skjønner man at dette er en uheldig miks, hevder sportsbloggeren.

Bildene fra opptøyene i Marseille viser at fotballpøblene hadde nasjonalistiske slagord på T-skjortene, og ropte slagord «Russike vrepjod» som betyr «Fremad, russere», et velkjent slagord blant radikale nasjonalister.

SOCCER-EURO-ENG-RUS/SECURITY

Mye å gjøre for fransk politi i Marseille, der engelske og russiske supportere kjempet mot hverandre.

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters

Roste volden

I Russland var det flere medier som roste innsatsen til de voldelige fotballsupporterne. Blant dem var toppolitikeren Igor Lebedev, visepresident i det russiske parlamentet Dumaen, ifølge The Guardian.

Lebedev er parlamentsmedlem for det høyreorienterte partiet Liberaldemokratene og sitter også i styret for det russiske fotballforbundet.

Russia Soccer Euro 2016 Russian Hooligans Igor Lebedev

Igor Lebedev sitter i styret for den russiske fotball union.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Twitter skrev han blant annet:

«Jeg ser ikke noe galt med at fansen slåss. Tvert imot, godt gjort gutter, keep it up!»

«Jeg forstår ikke de politikere og tjenestemenn som kritiserer våre fans. Vi skal forsvare dem, og så kan vi ordne det når de kommer hjem.»

Uakseptabelt

Sjprygin arbeider for Lebedev. De to ble ikke støttet fra det offisielle Kreml. Myndighetene oppfordret sine supportere til ikke å la seg provosere og tok samtidig sterk avstand fra det de kalte «opptøyer» i Marseille.

– Dette er helt uakseptabelt. Vi regner med at russiske statsborgere og fans følger lovene i det landet de befinner seg, sa en talsmann for Kreml, Dmitrij Peskov.

– Vi kan bare oppfordre våre fans til ikke å reagere på noen form for provokasjoner.

Putin lo

Få dager etterpå sådde president Vladimir Putin tvil ved de russiske supporternes fotballvold. I uttalelsene under en økonomikonferanse i St. Petersburg lo han bort russernes rolle i volden.

– Men jeg forstår oppriktig ikke hvordan 200 av våre supportere kunne banke opp flere tusen engelske, sa han til høy latter og applaus fra publikum, sa Putin.

RUSSIA-FORUM/PUTIN-ECONOMY

Russlands president, Vladimir Putin, skapte latter i salen under sin tale i St. Petersburg, Russland 17. september 2016.

Foto: GRIGORY DUKOR / Reuters

Tre russiske fotballsupportere ble dømt i den franske domstolen til fengsel i inntil to år for uroen i Marseille. 20 russere ble bortvist, en av dem var Aleksandr Sjprygin.

Få dager etterpå var han imidlertid igjen i Frankrike og postet bilde av seg selv på Facebook foran stadion i Toulouse, der Russland møtte Wales. Sjprygin ble på nytt pågrepet og sendt hjem til Russland, der han har tvitret videre om EM på sin Twitter-konto.

SOCCER-EURO-RUS-WAL/

Før nasjonalsangene til Russland og Wales spilles på Stadium Toulouse, Frankrike.

Foto: VINCENT KESSLER / Reuters

Rasisme rapport

En rasisme-rapport fra FARE (Football Against Racism in Europe) og forskningssenteret SOVA, basert i Russland, har registrert diskriminerende oppførsel på stadioner. Rapporten viser at rasismeproblemet er økende i russisk fotball, men også at høyreekstreme, voldelige fotballfans, såkalte ultras, er en utfordring.

FBL-EURO-2016-FANS

En supporter i Lens gater i Nord-Frankrike ikledd den velkjente ultras genseren.

Foto: LEON NEAL / Afp
  • I 2014/15-sesongen registrerte de 92 tilfeller, mot 83 i de to foregående sesongene til sammen. De fleste av tilfellene plasseres på ytre høyrefløy eller beskrives som nynazistiske ytringer.
  • Ti tilfeller av rasisme mot svarte spillere, mot fem i de to forrige årene. Hulk, den brasilianske stjernespissen på Zenit St. Petersburg, har sagt at han blir utsatt for rasisme i nesten hver eneste kamp i Russland.
  • Rapporten påpeker at russiske myndigheter neglisjerer økende rasisme og unnlater å gjøre noe med problemet.

Ultras

I rapportene fra SOVA og FARE slås det fast at medlemmer av ultrasgruppene drar til fronten i Ukraina for å kjempe for den prorussiske utbryterrepublikken.

forsker

Johannes Due Enstad, postdoktor i Russland-studier ved Universitetet i Oslo

– Vi har sett en tilstrømning av frivillige russere over grensen til Ukraina. Blant dem er det en del som tilhører supportermiljøer og organiserte ultras, sier Johannes Due Enstad, postdoktor i Russland-studier ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

Terrorgrupper

Han forteller om en betydelig overlapp mellom radikale nasjonalister, høyreekstreme og fotballsupportermiljøer og sier det finnes eksempler på voldelige hooligans som har gått over til høyreekstreme terrorgrupper.

Enstad sier at den russiske grenen av Europas høyreekstreme bevegelse helt klart er den mest voldelige.

Det er registrert minst 600 dødsofre de siste ti årene, og postdoktoren tror mørketallene er store.

Øst-Europa

– Også i andre østeuropeiske land er fotballhooligans mer politisk orientert enn den engelske fotballpøbelen. Vi ser også eksempler på hvordan de brukes av politiske partier, hevder Andreas Selliaas.

Ungarn er det landet hvor han mener koblingene mellom politiske partier og fotballvold er spesielt tett akkurat nå.

Hungary Migrants Referendum

Fotballfrelst og statsminister i Ungarn, Viktor Orbán.

Foto: Tamas Kovacs / Ap

– Partiet Fidesz bruker for eksempel fotballhooligans som bodyguards, sier Selliaas.

Statsminister Viktor Orbán leder det nasjonalkonservative partiet, Fidesz, som har flertall i parlamentet. Han er en stor fotballfan som har fått bygget en fotballstadion rett ved eget hus til en prislapp på 150 millioner kroner.

– Jeg vet også om eksempler der hooligans blir leid eller instruert av andre politiske partier til å skape bråk, før de samme partiene kan kreve mer politi for å ordne opp i gatebråket, forteller sportsbloggeren.

Ungarns grensegjerde mot Serbia

Et 175 km langt gjerdet stenger grensen mellom Ungarn og Serbia.

Foto: Sandor Ujvari / Ap

Ungarns gjerde

Flyktningkrisen som førte til at Ungarn bygget et fire meter høyt gjerde for å holde flyktningene ute, har skapt enda større grobunn for høyreekstrem nasjonalisme i Ungarn.

Den fotballfrelste statsministeren i landet har forsvart det kontroversielle gjerdet mot Serbia med et tydelig budskap til sine støttespillere i fjor høst om at «det kristne Europa må forsvares, flyktningstrømmen må stoppes.»

– Den tydeligste frammarsjen av høyreekstreme ser vi i dag i Ungarn der det høyreekstreme partiet Jobbik ligger på 20 prosent på meningsmålingene, sier Cathrine Thorleifsson til Adresseavisen. Hun er forsker ved Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo.

Nasjonalisme

Men også i land som Serbia, Kroatia, Ukraina og Polen leser man hvordan fotballvold, ispes nasjonalisme og rasisme. Men Selliaas forteller hvordan nasjonalisme og vold blant fotballsupportere har spilt en sentral rolle også historisk i flere av disse landene.

Ungarn

Ungarske supportere fikk likevel fylle tribunen i EM-kvalifiseringskampen mot Norge. Før kampen truet UEFA med å stenge alle tilskuere ute etter tribunebråk.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Krigen på Balkan skal ha startet på en fotballtribune i en kamp mellom Røde Stjerne og Dinamo Zagreb, ett år før den militære konflikten brøt ut. Supporterlederen for Røde Stjerne Beograd, Arkan, var også en sentral skikkelse på serbisk side i Balkan-krigen, der det ble drevet etnisk rensking, forteller Selliaas.

VM 2018

EM i Frankrike er over. Neste store mesterskap er VM som arrangeres i Russland i 2018, som konkurrerte ut England og fellessøknader fra Belgia/Nederland og Spania/Portugal. Russland er direkte kvalifisert som vertsland. I tillegg får 31 andre land plass i sluttspillet.

WC-2018-STADIUM-NIZHNY-NOVGOROD

Her bygges den nye stadion Nizhny Novgorod, som skal stå ferdig til fotball VM.

Foto: VASILY MAXIMOV / Afp

Planleggingen er godt i gang, og overvåkes blant annet av den kontroversielle Aleksander Sjprygin og hans støttespiller i det russiske parlamentet.

Hvem som får slippe inn i landet og på arenaene i forbindelse med VM-arrangementet er uklart, men det har kommet noen signaler.

– Vladimir Putin sagt at det skal være visumfritt for alle som skal til Russland under VM. Men jeg tror det vil være streng kontroll på hvem som slipper inn i landet, og hvem som får billetter, sier Selliaas.

– Det blir også interessant å se om hva de velger med tanke på sikkerhetsarbeidet. Flere autoritære regimer bruker å «rydde opp» før mesterskapet når det gjelder dem som er kritiske til myndighetene som dissidenter, men vil de også rydde opp når det gjelder fotballhooligans? spør sportsbloggeren.

Allerede neste år får vi en pekepinn på hva Vladimir Putin og russiske myndigheter legger opp til. Da er det prøve-VM i Russland.

SISTE NYTT

Siste nytt