– Tildelingen av VM til Russland og Qatar etterforskes

Tildelingene av VM i fotball til Russland og Qatar er en del av det føderale amerikanske politiet FBIs etterforskning av FIFA-saken, hevder kilder til Reuters.

Sepp Blatter

OMSTRIDT VALG: Sepp Blatter under tildelingen av VM til Qatar.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Opplysningene kommer fra en anonym tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters onsdag kveld.

Det er foreløpig sparsomt med opplysninger om saken, men ifølge kildene til nyhetsbyrået forsøker politiet å finne ut hvordan tildelingene foregikk i FIFA.

Tjenestemannen sier denne etterforskningen er bredere enn siktelsene som ble kunngjort forrige uke. Blant spørsmålene FBI undersøker er hvordan FIFA, som i mange år var ledet av Sepp Blatter, ble forvaltet, skriver NTB.

I tillegg til etterforskningen i USA, har også sveitsiske myndigheter gjort det kjent at de etterforsker tildelingen av VM-sluttspillene til Russland i 2018 og Qatar i 2022.

Gransket tildelingene

Michael Garcia

TRAKK SEG I PROTEST: Michael Garcia.

Foto: Walter Bieri / Ap

Russland ble overraskende valgt som VM-vert i 2018, og det har vært spekulert i om tildelingen av dette mesterskapet og Qatar 2022 ikke gikk riktig for seg.

FIFA opprettet en egen granskingskommisjon med den amerikanske advokaten Michael Garcia som leder.

FIFA nektet imidlertid å offentleggjøre rapporten, men FIFAs etiske komité la til slutt frem et utdrag av rapporten og en konklusjon som frikjente både Qatar og Russland for korrupsjonsanklagene.

Dette vakte sterke reaksjoner, og Garcia valgte å trekke seg som leder av kommisjonen.

Les også: FIFA må offentleggjere heile Garcia-rapporten

– Kjenner til tvilsomme hendelser

Qatar fikk mesterskapet i konkurranse med USA, Japan, Sør-Korea og Australia. Russland slo England, Nederland/Belgia og Spania/Portugal i kampen om VM 2018.

Frank Lowy, formann i Australias fotballforbund, sa tidligere onsdag at han kjenner til tvilsomme hendelser i forbindelse med søknadsprosessen om å arrangere VM i 2022.

– Australia var blant landene som søkte mesterskapet. Vår søknad var ren, men jeg vet at andre ikke gjorde det på samme måte. Jeg har delt det jeg vet med myndighetene, inkludert Michael Garcia som ledet etterforskningen av søknadsprosessen, sier Lowy i et åpent brev.

– Følges nøye av bankene

Blatter kunngjorde overraskende sin avgang tirsdag kun fire dager etter at han ble gjenvalgt som FIFA-president.

Bare timer etter Blatters kunngjøring meldte New York Times og ABC News at Blatter ble etterforsket av FBI for korrupsjon.

Tidligere onsdag ble det også kjent at Interpol har sendt ut etterlysning av seks FIFA-topper. Blant de etterlyste er Jack Warner og Nicolas Leoz.

Store amerikanske og europeiske banker sier nå at de skal følge nøye med på FIFA-relaterte kontoer, og at de særlig er oppmerksomme på båndene til to regionale medlemsorganisasjoner som er fremtredende i den amerikanske siktelsen.

Bankenes tiltak kan gjøre det vanskeligere for den mektige fotballorganisasjonen å flytte penger rundt omkring i verden, skriver Reuters.

Da Sondre Kåfjord i 2011 var medlem av FIFAs etiske komité var han med å avhøre Sepp Blatter.

Fotball

 • Sendte Chelsea til semifinale

  Guro Reiten tok ansvar da Chelsea var på vei ut av ligacupen. Med ett mål og to assist senket hun Manchester City i kvartfinalen.

  Reiten startet på benken, men kom inn for Erin Cuthbert etter en drøy time. Hun la opp til utligningsmålet i det 90. minutt, scoret ledermålet i 1. ekstraomgang og serverte igjen da Sophie Ingle fastsatte resultatet til 4-2.

  Dermed fikk Chelsea revansj for tre tidligere bortetap mot Manchester City i ligacupen og er klar for semifinale mot West Ham eller Durham.

  Maren Mjelde spilte hele kampen i Chelsea-forsvaret, men det var Reiten og de andre innbytterne som spilte hovedrollene da tittelforsvareren tok seg videre.

  Guro Reiten
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Sjokktap for Real Madrid

  Real Madrid gikk på en ordentlig cup-mine i Spania onsdag. Nivå tre-laget Alcoyano måtte tåle en utvisning, men vant 2-1 etter ekstraomganger.

  Etter 115 spilte minutter scoret Juanan Casanova seiersmålet som sørget for en skikkelig skrell. Real Madrid stilte med mange førstelagsstjerner fra start, men maktet ikke å slå laget som til daglig spiller i Segunda B-divisjonen.

  Martin Ødegaard var imidlertid ikke med. Det var storoppslag i spanske medier inn mot kampen om at nordmannen ønsker seg et utlånt etter å ha blitt vraket fra Real-troppen flere ganger.

  Oppgjøret startet oppskriftsmessig for gjestene fra Madrid. Eder Militao scoret på overtid i første omgang og sørget dermed for 1-0-ledelse til pause.

  N4alSodTR50
  Foto: Jose Breton / AP
 • Tok omstridt målrekord

  Ronaldo scoret sitt 760. mål i karrieren da Juventus slo Napoli 2-0 i den italienske supercupen. Det gjør ham angivelig til tidens mestscorende på toppnivå.

  Dermed gikk han forbi Bican og tok det de fleste statistikere anerkjenner som den offisielle målrekorden. Den er imidlertid noe omstridt, ettersom den brasilianske storscoreren Pelè selv mener han har rekorden.

  Klubben Pelé spilte for, Santos, mener Brasil-legenden stoppet på 1091 mål for klubben. Om dette skulle stemme må Ronaldo score flere hundre mål til for å ta ham igjen.

  Cristiano Ronaldo
  Foto: MIGUEL MEDINA / AFP
 • Sørloth målløs i seier

  Alexander Sørloth fikk sjansen fra start for RB Leipzig hjemme mot Union Berlin. Trønderen spilte hele kampen, men klarte ikke å tegne seg på scoringslisten.

  Han var nære en målgivende pasning etter 37 minutter, men Christopher Nkunku blåste ballen over mål. Sørloth selv var nærmest scoring like før slutt, men avslutningen gikk skled av foten og forsvant langt til side for mål.

  Kampens eneste mål ble scoret av svenske Emil Forsberg 20 minutter før slutt. Kveldens seier befester RB Leipzig som nummer to på tabellen, fire poeng bak ledende Bayern München.

  Alexander Sørloth
  Foto: Annegret Hilse / AFP
 • Sævik ble matchvinner

  Wolfsburgs damelag slo Eintracht Frankfurt 3-2 i dag. Der ble norske Karina Sævik avgjørende, da hun scoret det avgjørende tredjemålet tre minutter før slutt. Sævik spilte hele kampen, mens Ingrid Syrstad Engen satt hele kampen på benken for de hvite- og grønnkledde.