NRK Meny
Normal

– Tildelingen av VM til Russland og Qatar etterforskes

Tildelingene av VM i fotball til Russland og Qatar er en del av det føderale amerikanske politiet FBIs etterforskning av FIFA-saken, hevder kilder til Reuters.

Sepp Blatter

OMSTRIDT VALG: Sepp Blatter under tildelingen av VM til Qatar.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Opplysningene kommer fra en anonym tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters onsdag kveld.

Det er foreløpig sparsomt med opplysninger om saken, men ifølge kildene til nyhetsbyrået forsøker politiet å finne ut hvordan tildelingene foregikk i FIFA.

Tjenestemannen sier denne etterforskningen er bredere enn siktelsene som ble kunngjort forrige uke. Blant spørsmålene FBI undersøker er hvordan FIFA, som i mange år var ledet av Sepp Blatter, ble forvaltet, skriver NTB.

I tillegg til etterforskningen i USA, har også sveitsiske myndigheter gjort det kjent at de etterforsker tildelingen av VM-sluttspillene til Russland i 2018 og Qatar i 2022.

Gransket tildelingene

Michael Garcia

TRAKK SEG I PROTEST: Michael Garcia.

Foto: Walter Bieri / Ap

Russland ble overraskende valgt som VM-vert i 2018, og det har vært spekulert i om tildelingen av dette mesterskapet og Qatar 2022 ikke gikk riktig for seg.

FIFA opprettet en egen granskingskommisjon med den amerikanske advokaten Michael Garcia som leder.

FIFA nektet imidlertid å offentleggjøre rapporten, men FIFAs etiske komité la til slutt frem et utdrag av rapporten og en konklusjon som frikjente både Qatar og Russland for korrupsjonsanklagene.

Dette vakte sterke reaksjoner, og Garcia valgte å trekke seg som leder av kommisjonen.

Les også: FIFA må offentleggjere heile Garcia-rapporten

– Kjenner til tvilsomme hendelser

Qatar fikk mesterskapet i konkurranse med USA, Japan, Sør-Korea og Australia. Russland slo England, Nederland/Belgia og Spania/Portugal i kampen om VM 2018.

Frank Lowy, formann i Australias fotballforbund, sa tidligere onsdag at han kjenner til tvilsomme hendelser i forbindelse med søknadsprosessen om å arrangere VM i 2022.

– Australia var blant landene som søkte mesterskapet. Vår søknad var ren, men jeg vet at andre ikke gjorde det på samme måte. Jeg har delt det jeg vet med myndighetene, inkludert Michael Garcia som ledet etterforskningen av søknadsprosessen, sier Lowy i et åpent brev.

– Følges nøye av bankene

Blatter kunngjorde overraskende sin avgang tirsdag kun fire dager etter at han ble gjenvalgt som FIFA-president.

Bare timer etter Blatters kunngjøring meldte New York Times og ABC News at Blatter ble etterforsket av FBI for korrupsjon.

Tidligere onsdag ble det også kjent at Interpol har sendt ut etterlysning av seks FIFA-topper. Blant de etterlyste er Jack Warner og Nicolas Leoz.

Store amerikanske og europeiske banker sier nå at de skal følge nøye med på FIFA-relaterte kontoer, og at de særlig er oppmerksomme på båndene til to regionale medlemsorganisasjoner som er fremtredende i den amerikanske siktelsen.

Bankenes tiltak kan gjøre det vanskeligere for den mektige fotballorganisasjonen å flytte penger rundt omkring i verden, skriver Reuters.

Da Sondre Kåfjord i 2011 var medlem av FIFAs etiske komité var han med å avhøre Sepp Blatter.

Fotballnyheter