Hopp til innhold

– Tildelingen av VM til Russland og Qatar etterforskes

Tildelingene av VM i fotball til Russland og Qatar er en del av det føderale amerikanske politiet FBIs etterforskning av FIFA-saken, hevder kilder til Reuters.

Sepp Blatter

OMSTRIDT VALG: Sepp Blatter under tildelingen av VM til Qatar.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Opplysningene kommer fra en anonym tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters onsdag kveld.

Det er foreløpig sparsomt med opplysninger om saken, men ifølge kildene til nyhetsbyrået forsøker politiet å finne ut hvordan tildelingene foregikk i FIFA.

Tjenestemannen sier denne etterforskningen er bredere enn siktelsene som ble kunngjort forrige uke. Blant spørsmålene FBI undersøker er hvordan FIFA, som i mange år var ledet av Sepp Blatter, ble forvaltet, skriver NTB.

I tillegg til etterforskningen i USA, har også sveitsiske myndigheter gjort det kjent at de etterforsker tildelingen av VM-sluttspillene til Russland i 2018 og Qatar i 2022.

Gransket tildelingene

Michael Garcia

TRAKK SEG I PROTEST: Michael Garcia.

Foto: Walter Bieri / Ap

Russland ble overraskende valgt som VM-vert i 2018, og det har vært spekulert i om tildelingen av dette mesterskapet og Qatar 2022 ikke gikk riktig for seg.

FIFA opprettet en egen granskingskommisjon med den amerikanske advokaten Michael Garcia som leder.

FIFA nektet imidlertid å offentleggjøre rapporten, men FIFAs etiske komité la til slutt frem et utdrag av rapporten og en konklusjon som frikjente både Qatar og Russland for korrupsjonsanklagene.

Dette vakte sterke reaksjoner, og Garcia valgte å trekke seg som leder av kommisjonen.

Les også: FIFA må offentleggjere heile Garcia-rapporten

– Kjenner til tvilsomme hendelser

Qatar fikk mesterskapet i konkurranse med USA, Japan, Sør-Korea og Australia. Russland slo England, Nederland/Belgia og Spania/Portugal i kampen om VM 2018.

Frank Lowy, formann i Australias fotballforbund, sa tidligere onsdag at han kjenner til tvilsomme hendelser i forbindelse med søknadsprosessen om å arrangere VM i 2022.

– Australia var blant landene som søkte mesterskapet. Vår søknad var ren, men jeg vet at andre ikke gjorde det på samme måte. Jeg har delt det jeg vet med myndighetene, inkludert Michael Garcia som ledet etterforskningen av søknadsprosessen, sier Lowy i et åpent brev.

– Følges nøye av bankene

Blatter kunngjorde overraskende sin avgang tirsdag kun fire dager etter at han ble gjenvalgt som FIFA-president.

Bare timer etter Blatters kunngjøring meldte New York Times og ABC News at Blatter ble etterforsket av FBI for korrupsjon.

Tidligere onsdag ble det også kjent at Interpol har sendt ut etterlysning av seks FIFA-topper. Blant de etterlyste er Jack Warner og Nicolas Leoz.

Store amerikanske og europeiske banker sier nå at de skal følge nøye med på FIFA-relaterte kontoer, og at de særlig er oppmerksomme på båndene til to regionale medlemsorganisasjoner som er fremtredende i den amerikanske siktelsen.

Bankenes tiltak kan gjøre det vanskeligere for den mektige fotballorganisasjonen å flytte penger rundt omkring i verden, skriver Reuters.

Da Sondre Kåfjord i 2011 var medlem av FIFAs etiske komité var han med å avhøre Sepp Blatter.

Fotball

 • Tromsø leier inn keeper fra Fredrikstad etter Haugaard-skade

  Tromsø har sett etter en keeperløsning etter at Jakob Haugaard skadet seg sist helg. Nå henter klubben inn Håvar Grøntvedt Jenssen på lån fra Fredrikstad.

  Tromsø bekrefter lånet av den 28 år gamle keeperen i sine mediekanaler.

  – Da keeper Jakob Haugaard måtte ut med skade i kampen mellom Tromsø og KFUM, ble vi nødt til å se oss etter erstatter til keeperteamet, sier TILs sportssjef Lars Petter Kræmer-Andressen.

  Haugaard måtte byttes ut tidlig i «midnattssolkampen» mot KFUM sist helg og må belage seg på en periode uten spill.

  Ifølge iTromsø kommer keeperen til å være ute i minst tre uker til og går trolig glipp av fem kamper til sammen, i både Eliteserien og kvalifiseringen til conferenceligaen.

  Eliteserien i fotball 2024: Portretter av Fredrikstad
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Datakaos skaper trøbbel for Manchester United

  Manchester United melder at de er rammet av det store datatøbbelet som rammer hele verden.

  De skriver at det påvirker en rekke systemer i klubben og at de blant annet ikke får solgt kampbilletter som skulle blitt sluppet fredag formiddag. Det melder de på Twitter/X.

  Sky Sports rammes også hardt av teknisk trøbbel og er enn så lenge ikke på lufta.

  Det var fredag morgen det ble meldt om IT-trøbbel over hele verden. Det skal være den siste Crowdstrike-oppdateringen som forårsaker at PC-er med Microsoft Windows verden over krasjer.

  Premier League - Manchester United v AFC Bournemouth
  Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters
 • TV 2: Tripic friskmeldes – Salvesen ute med skade

  Zlatko Tripic er tilbake fra skade og klar for spill for Viking i kampen mot Haugesund på søndag. Lars Jørgen Salvesen blir ikke klar til oppgjøret.

  Tripic måtte byttes ut med en kjenning i hamstringen i bortekampen mot KFUM Oslo 7. juli og sto over kampen da Viking slo Kristiansund sist helg.

  Nå er midtbanespilleren spilleklar mot Haugesund. Det bekrefter Viking-trener Bjarte Lunde Aarsheim til TV 2.

  – Zlatko er klar. Lars-Jørgen står over denne helgen, skriver Viking-treneren i en tekstmelding til kanalen. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2024: KFUM - Viking (1-2)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Kasper Hjulmand gir seg som dansk landslagstrener

  Det bekrefter det danske fotballforbundet.

  – Det har vært en stor ære og et privilegium å få lov til å være trener for alles landslag i fire år. Jeg har gitt alt jeg har for å oppnå suksess og for å folket til å samle seg rundt landslaget, sier Hjulmand i pressemeldingen.

  Han tok over etter at Åge Hareide var ferdig som landslagssjef i 2020. Hans største bragd var å ta Danmark til semifinalen i fotball-EM i 2021 der de ble til slutt slått ut av England.

  I sommerens EM røk laget ut i åttedelsfinalen.

  Det er ikke klart hvem som erstatter Hjulmand på permanent basis, men assistent Morten Wieghorst tar over midlertidig.

  Kasper Hjulmand
  Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
 • Israels fotballandslag får delta i OL

  Det israelske herrelandslaget i fotball får delta i OL til tross for at de er klagd inn til Fifa.

  Organisasjonen skulle i utgangspunktet ta stilling til om hvorvidt Israel skal ekskluderes fra internasjonale konkurranser torsdag, men skrev i en pressemelding at de trenger lenger tid. En beslutning er ventet senest 31. august, melder Fifa selv.

  Det betyr at OL-kvalifiserte Israel blir å se i fotballturneringen under lekene. Der skal de møte Japan, Mali og Paraguay.

  Israel
  Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Olai Bjarke Bjørnsen

15-åring debuterte som hoveddommer på seniornivå: – Det er sjeldent

Det ble en spesiell demonstrasjon mot VAR i kampen mellom LSK og KFUM.
Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group D Poland v Austria