Hopp til innhold

Historisk flygning i Saudi-Arabia: Kvinnelig trio i cockpit

Tre piloter i Royal Brunei Airlines skrev historie da de landet en Boeing 787 Dreamliner i landet der kvinner ikke får lov til å kjøre bil.

Kvinnelige piloter

Et kvinnelig crew landet et fly i Saudi-Arabia. Men de kan ikke kjøre bil fra flyplassen.

Foto: Instagram

I landet hvor kvinner ikke får kjøre bil, landet et crew med tre kvinnelige piloter en Boeing 787 Dreamliner. BBC er blant flere internasjonale medier som har omtalt saken.

Pilotene fløy fra Brunei til Jidda i vestlige Saudi-Arabia.

Erkekonservative Saudi-Arabia har fått sterk kritikk for manglende likestilling og er det eneste landet i verden som forbyr kvinner å kjøre bil.

Ikke før i fjor kunne saudiarabiske kvinner gå til urnene for første gang under lokalvalget. Det var også første gang kvinner fikk lov til å stille til valg i landet.

Men Saudi-Arabias offisielle syn på kvinnelige piloter har endret seg gradvis. I 2014 ble Hanadi al-Hindi den første kvinnen som fikk tillatelse til å fly, og siden har flere kvinner gått i hennes fotspor.

Flyselskapet Royal Brunei Airlines la ut bildet av pilotene på Instagram, og responsen har vært stor.

– Mannsdominert yrke

– Folk ser på dette som et mannsdominert yrke, sa kaptein Sharifah Czarena til avisen The Brunei Times i 2012, da hun utdannet seg til å bli pilot i England.

I 2013 ble hun den første kvinnelige piloten i flyselskapet Royal Brunei Airlines.

For få uker siden delte hun altså for første gang cockpit med to kvinnelige kollegaer, pilotene Sariana Nordin og Nadiah Pg Khashiem.

– Som en kvinne i Brunei, er dette en stor prestasjon. Det viser virkelig at den yngre generasjonen kvinner, følger drømmene sine og gjennomfører dem, sier Czarena.

Saudi-Arabia, valg

Kvinner i Saudi-Arabia har ikke lov til å kjøre bil.

Foto: FAISAL Al NASSER / Reuters

Må ha tillatelse fra mennene

Selv om det ikke er teknisk ulovlig for kvinner å kjøre i Saudi-Arabia, er det bare menn som får førerkort, og kvinner som kjører uten, kan risikere å få bot eller bli arrestert av politiet.

Saudiarabiske kvinner har lansert en rekke kampanjer, også på sosiale medier, der de har krevd lettelser i restriksjonene.

Kvinnene i Saudi-Arabia må også kle seg i svarte plagg fra topp til tå når de er utenfor hjemmet, og må ha tillatelse fra et mannlig familiemedlem for å kunne reise, jobbe eller gifte seg.

SISTE NYTT

Siste nytt