«Hold deg unna meg ditt kryp, gå vekk!»

Hillary Clinton medgir i en ny bok at hun fikk frysninger av Donald Trump da han fotfulgte henne rundt i studio under en TV-debatt i valgkampen.

Presidentdebatt oktober 2016

Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton ble fotfulgt rundt i studio av Donald Trump under den andre direktesendte TV-debatten mellom de to under valgkampen i oktober i fjor.

Opptrinnet fant sted under en direktesendt debatt i St. Louis 9. oktober i fjor, da Trump flere ganger gikk tett opptil ryggen på Clinton mens hun hadde mikrofonen.

I sin nye selvbiografi «Hva skjedde», som lanseres 12. september, forteller Clinton hvordan hun så vidt greide å beherske seg og mest av alt hadde lyst til å snu seg og rope «Hold deg unna meg ditt kryp, gå vekk!".

– Ubehagelig

«Jeg tenkte at dette er ikke OK. Dette var den andre debatten i presidentvalgkampen og Trump raget bak meg. To dager tidligere hadde hele verden hørt hvordan han skrøt av å beføle kvinner. Der sto vi på en liten scene og uansett hvor jeg gikk, fulgte han tett etter meg, stirret på meg og gjorde grimaser. Det var utrolig ubehagelig å kjenne at han pustet meg i nakken, jeg fikk frysninger».

«Det var et av disse øyeblikkene der du ønsker at du kunne stanse opp og spørre alle rundt deg «Vel, hva ville dere ha gjort. Forholder du deg rolig, smiler og fortsetter som om han ikke gjentatte ganger har invadert intimsonen din? Eller snur du deg, ser ham i øynene og sier høyt og klart: Hold deg unna meg ditt kryp, gå vekk!» forteller Hillary Clinton i et opptak der hun leser utdrag fra den kommende selvbiografien.

Opptaket ble sendt i programmet “Morning Joe” på tv-kanalen MSNBC i dag tidlig amerikansk tid.

Donald Trump synes det var viktigere å få frem at han kom til å slå IS, enn å snakke om skandalevideoen hvor han skryter av å kysse og ta på kvinner uten samtykke. Gjentatte ganger dro han inn IS i svarene sine da han ble konfrontert om videoen under debatten natt til mandag.

I debatten ble Trump spurt om han har respekt for kvinner: – Ingen har større respekt for kvinner enn meg, svarte Donald Trump til slutt.

– For flink til å beholde roen

Clinton skriver videre at hun beholdt roen, «godt hjulpet av et langt liv der hun har måttet håndtere vanskelige menn som har forsøkt å avfeie henne».

«Kanskje er jeg litt for flink til å beholde roen, til å bite ting i meg, til å klore meg selv i en knyttet neve og smile, mens jeg hele tiden er fast bestemt på å framstå fattet overfor omverdenen».

Laster Twitter-innhold

Amerikanske medier tok avstand

Trumps oppførsel overfor Clinton ble sammen med en rekke fornærmelser kandidatene i mellom det store temaet etter debatten. Flere amerikanske aviser hadde bildene av DonaldTrump tett innpå Hillary Clinton på sine forsider.

Eksperter på kroppsspråk analyserte tv-bildene og mente Trump forsøkte å hevde sin makt ved å vandre rundt Clinton mens hun hadde ordet.

– Trumps hvileløse gange og utålmodige bevegelser på podiet bidro til å minske oppmerksomheten rundt det Clinton sa og viste tydelig disrespekt for hennes tilstedeværelse, som "Jeg er stor, du er liten", sa David Givens til The Washington Post.

– Hvis en mann hadde gjort det samme mot meg på en gate, så hadde jeg ringt nødnummer 911, konkluderte den politiske kommentatoren og tidligere republikanske rådgiveren Nicolle Wallace til NBC News.

Vanskelig å skrive

Clinton sier boken har vært svært vanskelig å skrive. Hun reflekterer over hva som ble gjort og sagt i valgkampen, og hvor det gikk feil.

Den tidligere førstedamen og utenriksministeren føler fortsatt at hun sviktet sine velgere og støttespillere ved ikke å vinne valget, at millioner av amerikanere stolte på henne.

«Jeg lyktes ikke, og jeg må leve med det resten av livet» skriver hun ifølge The Washington Post.

SISTE NYTT

Siste nytt