Hopp til innhold
Urix forklarer

En stygg og dyster forestilling

ST. LOUIS (NRK): Han kalte henne djevelen selv og sa han at vil sette henne i fengsel. Likevel viste Donald Trump i natt nok en gang at valgkampen hans slett ikke er over. Men hva sitter velgere som ikke har bestemt seg igjen med med etter den mørkeste debatten i amerikansk valgkamphistorie?

Donald Trump mente at Hillary Clinton burde settes i fengsel, og sa at om han ble president, skulle han sørge for at hun straffeforfølges. Clinton mente Trump ikke er egnet til å være president og mener videoen som er lekket fra 2005 viser alt om hvordan han egentlig er som person. Debatten natt til mandag norsk til var preget av angrep og harde anklager.

DEN ANDRE PRESIDENTDEBATTEN: Donald Trump og Hillary Clinton møttes til debatt i St. Louis klokka 3 i natt norsk tid.

Aldri før har amerikanerne sett en så stygg duell en måned før de skal bestemme seg. Avbrytelsene og de ufine beskyldningene haglet, og Trump og Clinton tok hverandre ikke engang i hånda da de møttes. Det var velgerne som hadde fått i oppgave å stille spørsmål som reddet nattens forestilling fra totalt freakshow.

Ikke minst Carl Becker som stilte det aller siste:

– Kan dere si en positiv ting om hverandre?, ville han vite.

Clinton sa at han mente Trump hadde gjort en god jobb med barna sine. Trump sa han liker at Clinton er en slåsskjempe som ikke gir seg. Og det er det ingen av de to som gjør i den mest negative og splittende valgkampen amerikanerne har opplevd.

Appellerte til fansen

Trump gikk hardt ut fra start etter to katastrofedøgn, og han gjorde det etter manges mening bedre enn forventet.

Det tok bare et par minutter før den vulgære videoen der han snakker om hva han kan gjøre med kvinner ble et tema.

CNN-programleder Anderson Cooper sa at det Trump snakker om i videoen er seksuelle overgrep.

Trump avviste dette, men han la seg flat nok en gang og ba velgerne tilgi "garderobesnakket" hans.

Deretter gikk han over til å tegne et dystert bilde av en verden der IS kutter hodet av folk og det er behov for en sterk leder.

– Med Hillary får dere bare prat og ingen handling, sa Trump.

Han gjorde ikke mange forsøk på å nå nye velgergrupper, men han snakket selvsikkert til dem som allerede støtter ham.

Han brukte ordet katastrofe ni ganger og var effektiv i sine angrep på Hillary Clinton som en som bare snakker og ikke handler.

Trump trengte imidlertid å overbevise andre velgergrupper enn hvite, frustrerte menn i natt.

– Ingen har større respekt for kvinner enn meg, sa han.

Men det vel usikkert om det vil overbevise mange kvinner om å stemme på ham.

Hele videoen fra 2005.

VIDEO: I et lydopptak fra 2005 skryter Donald Trump av hvordan han som kjendis kan gjøre hva han vil med kvinner.

Donald Trump synes det var viktigere å få frem at han kom til å slå IS, enn å snakke om skandalevideoen hvor han skryter av å kysse og ta på kvinner uten samtykke. Gjentatte ganger dro han inn IS i svarene sine da han ble konfrontert om videoen under debatten natt til mandag.

MENER HAN HAR RESPEKT FOR KVINNER: – Ingen har større respekt for kvinner enn meg, sa Donald Trump.

Uengasjerende Clinton

Hillary Clinton var langt mindre energisk og optimistisk enn i debatten for to uker siden.

Hun så skremt og alvorstung ut da hun kom på scenen, vel vitende om at Trump hadde invitert fire kvinner som har beskyldt hennes egen mann for seksuelle tilnærmelser.

Hun begynte med å love at hun vil være president for alle amerikanere og gjentok Michelle Obamas mye siterte slagord fra landsmøte i juli: – Når de går lavt, går vi høyt.

Men etterpå levde hun ikke opp til sitt løfte. Hun angrep Trump og konkluderte med at valgkampen hans er i ferd med å gå opp i røyk.

US-VOTE-DEBATE

FAMILIE PÅ DEBATT: Donald Trumps kone Melania (f.v.), datteren hans Ivanka og sønnene Eric og Donald Trump Jr. var tilstede under debatten.

Foto: TASOS KATOPODIS / Afp

Om kvinneuttalelsene til Trump sa hun:

– Som alle andre har jeg tenkt mye de siste 48 timene. Jeg har vært uenig med tidligere republikanske presidentkandidater, men jeg har aldri stilt spørsmål om de var i stand til å bli president. Det gjør jeg nå, sa hun.

Hun vant debatten etter mange amerikanske kommentatorers mening, men det burde ikke være så vanskelig midt i stormen Trump står i.

Clinton har sittet helt stille i båten siden fredag kveld da skandalevideoen med Trumps sexprat ble offentliggjort. Den er naturligvis en gavepakke til henne.

Men langt inn i det demokratiske partiet snakkes det stadig oftere om at det er utrolig at hun ikke leder mye mer på målingene. Hillary Clinton slet i natt igjen med å skape engasjement og kontakt med velgerne. De syntes i ansiktene på velgerne som stilte spørsmål.

Natt til mandag norsk tid møttes Donald Trump og Hillary Clinton til debatt.

DEBATT: Se nattas debatt i sin helhet her.

Uenig med egen visepresident

Trump har fått mange mot seg de siste dagene. Også hans egen visepresidentkandidat Mike Pence som ba ham vise amerikanerne hva som bor i hjertet hans i nattens debatt.

Trump viste i stedet at han kommer til å slåss til siste dag av valgkampen uansett hvor mange i partiet som snur seg mot ham, og han motsa også Mike Pences syn på krigen i Syria og sa at IS må knuses og at USA må samarbeide med Assad-regimet for å få det til.

Trump beskyldte også programlederne for avbryte ham mer enn Clinton og være på parti med henne, noe han kan ha litt rett i og som er nettopp det kjernetilhengerne hans ønsker å høre.

Hva nå?

US-VOTE-DEBATE

FØR DEBATT: Bill Clinton hilser på Donald Trumps datter Ivanka før debatten.

Foto: TASOS KATOPODIS / Afp

Et ekstremt polarisert USA beveger seg nå videre i valgkampen. Splittelsen er langt dypere enn for noen dager siden fordi enda flere i det republikanse partiet flykter fra Trump.

Nattens debatt ga ikke republikanere som lurer på om de skal trekke støtten til Trump mange svar.

Den viste imidlertid hvorfor Donald Trump er blitt presidentkandidat. Det er fordi han gang på gang klarer å reise seg og nå fram til sine mens partiet han representerer sliter langt mer med entusiasmen.

I spinrommet, der støttespillere kommenterer kandidatene, glimret mange med sitt fravær. Blant annet lederen for det republikanske partiapparatet Reince Priebus som har bedt om at valgkampfinansierinng til Trump fra partiet blir fjernet og flyttet til kongresskandidater etter at den vulgære videoen ble offentliggjort.

Årets amerikanske presidentvalg ligner ikke på noe vi har sett før. Etter å ha barrikadert seg i Trump Tower i et par dager, kom en selvsikker Trump på scenen igjen i natt og leverte det tilhengerne hans ønsker.

Han klarer neppe å bli valgt til verdens mektigste jobb bare med disse velgernes stemmer. Men i natt ble det nok en gang tydelig at motkandidaten hans også har mye og forsvare og sliter med å nå fram.

SISTE NYTT

Siste nytt