NRK Meny
Normal

Tegnspråktolken under Mandela-seremonien skal ha vært falsk

Tegnspråktolken tolket for døve ører med tulletegnspråk, hevder det sørafrikanske døveforbundet.

Døvetolk under Mandela-seremoni

Mannen til høyre var angivelig tegnspråktolk, men håndbevegelsene hans skal ikke ha gitt mening for døve som ønsket å få med seg blant andre Obamas tale.

Foto: Evan Vucci / Ap

Den ikke navngitte mannen stod side om side med statsledere og andre prominente gjester under tirsdagens minneseremoni for avdøde Nelson Mandela.

Mannen oversatte tilsynelatende gjestenes taler til tegnspråk.

Tegnspråktolken tolket for døve ører med tulletegnspråk, hevder det sørafrikanske døveforbundet.

Problemet var at ingen forstod hva han forsøkte å si.

– Ga ingen mening

– Han bevegde hendene, men bevegelsene ga ingen mening, sier leder av det sørafrikanske døveforbundet Bruno Druchen til nyhetsbyrået AP.

Druchen og to andre tegnspråkeksperter sier mannen verken brukte det amerikanske eller noen av Sør-Afrikas elleve varianter av språket, opplyser organisasjonen.

Også hans kone, parlamentsmedlemmet Wilma Newhoudt-Druchen, sier at mannen ikke kommuniserte noe som helst med hånd og armbevegelsene.

Hun er i likhet med ektemannen også døv, og fikk ikke med seg noe av det som ble sagt under seremonien.

– Et sirkus

En tegnspråktolk nyhetsbyrået har snakket med er opprørt over det hun så under minneseremonien.

– Det var forferdelig, et sirkus. Virkelig, virkelig ille. Kun han selv kan ha forstått de håndbevegelsene, sier Nicole Du Toit på telefon til AP.

Den britiske døvebloggen Limpingchicken har lagt ut et opptak fra seremonien på Youtube hvor de har lagt på det som skal være reell tegnspråktolking. Det er tydelig at tolken på scenen er i utakt med det som skal være korrekt tolking.

Charlie Swinbourne på bloggen sier han undret seg over tegnspråktolkens oppførsel.

– «Tolken» brukte et språk jeg aldri har sett før. Det var en rar, repeterende rytme i bevegelsene hans. Tegnene kom i grupper på tre og fire og innimellom svingte han på skuldrene, skriver Swinbourne.

– Det mest oppsiktsvekkende var at strukturen på hånd- og kroppsbevegelsene ikke så ut til å endre seg, uansett hva talerne sa, skriver bloggeren.

Vil komme med uttalelse

Fra hele verden har det kommet reaksjoner, og inntrykket fra døveorganisasjoner og døve og hørselhemmede tv-seere var at mannen ikke var tolk og kun viftet tilfeldig med hendene og kroppen.

Nyhetsbyrået AP har forsøkt å få en kommentar fra den sørafrikanske regjeringen, uten å lykkes.

De opplyser derimot at de vil komme med en uttalelse på et senere tidspunkt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt