Hopp til innhold

Siste reise for 104-åring

David Goodall har levd et langt liv. Nå finner han ikke lenger glede med livet og har reist til Sveits for å få hjelp til å dø.

David Goodall har reist til Sveits for å få hjelp til å dø

Det ser ut som en minnestund med den nærmeste familien til stede, men denne gangen er hovedpersonen også der.

Dette er en av de siste gangene 104 år gamle Goodall er sammen med familien.

Minnestund med familien

MINNESTUND: David Goodalls nærmeste familie er samlet. FOTO: Australian Broadcasting corporation/Reuters

Foto: Reuters

Bursdagsønske: å dø

– Jeg gledet meg over livet frem til jeg var rundt 90 år gammel, men ikke nå lenger. Det sier den anerkjente britiskfødte forskeren David Goodall til Australian Broadcasting corporation.

I april ble Goodall 104 år gammel, og hans eneste ønske, var å få lov til å avslutte livet. Kringkasteren ABC var til stede på feiringen, og da sa Goodall at han angrer på at han har nådd en så høy alder.

I april gjorde 104-åringen det klart at han vil dø. 
VIDEO: Australian Broadcasting corporation

– Jeg er ikke lykkelig og jeg vil dø. Det er egentlig ikke noe trist. Det som er trist, er hvis man blir hindret. Jeg mener at en gammel mann som meg burde ha fulle borgerrettigheter som inkluderer retten til å dø, sa han.

Debatt om aktiv dødshjelp

Han har satt i gang en ny debatt etter at han bestemte seg for å reise til den sveitsiske byen Basel for å avslutte livet ved hjelp av assistert selvmord.

I den australske delstaten Western Australia er det ikke tillatt med assistert selvmord, men delstaten Victoria var først ut med å legalisere dette i 2017. Loven trer ikke i kraft før i juni 2019, og gjelder bare for personer som er dødelig syke og som ikke kan regne med å leve mer enn i seks måneder.

Andre delstater i Australia har diskutert det kontroversielle temaet de siste årene, men forslagene har alltid blitt stemt ned, sist i New South Wales i fjor.

Sjekket inn for siste gang

Nå har Goodall lagt ut på sin siste reise.

Hjulpet av barnebarna, sjekket han inn på flyplassen i Perth onsdag. Han har også med seg en representant for organisasjonen Exit International, som jobber for at mennesker selv skal få bestemme når de vil dø.

Forskeren David Goodall på sin siste reise

SISTE REISE: 104-åringen reiser til Sveits for å hjelp til å avslutte livet. FOTO: Australian Broadcasting corporation/Reuters

Foto: Reuters

Organisasjonen har samlet inn rundt 120.000 kroner for å betale for turen. David Goodall har selv, ifølge organisasjonen, vært medlem i mange år. Det er også samlet inn penger for at Goodall og hjelperen hans skulle få oppgradert billettene på flyet til Sveits.

Goodall har vært aktiv nesten helt til det siste, og understreker at han på ingen måte er dødssyk. Han har bare ikke lyst til å leve lenger.

104-åringen er økolog og botaniker, og jobbet inntil for kort tid siden på Edith Cowan-universitetet, der han også er æresmedlem. Men til slutt satte helsen en stopper for arbeidet.

Han ble i tillegg hedret med en australsk orden i 2016 for sitt arbeid som forsker og forfatter.

Får støtte fra familien

– Det kommer til å bli rart. Det kommer til å bli tøft. Det sier datteren hans, Karen Goodall-Smith.

Likevel støtter familien valget hans. Datteren sier at 104 år er en anstendig alder, og at faren har levd et bra liv.

– Uansett hva som skjer, uansett hva slags valg som blir gjort, så er det opp til ham selv, sa hun i forbindelse med feiringen av bursdagen i april.