Her er partiet som sikrer May makta

Det nordirske unionspartiet (DUP) blir redningen for De konservative og statsminister Theresa May etter et katastrofevalg. Men hvem består DUP av og hva står på deres agenda?

Theresa May hos dronning Elizabeth

Fredag ettermiddag var Theresa May hos dronning Elizabeth i Buckingham Palace for å få det formelle oppdraget med å danne regjering.

Foto: Dominic Lipinski / Pa Photos

De konservative mistet flertallet i det britiske underhuset etter valget. Istedenfor å trekke seg etter nederlaget, valgte statsminister Theresa May å danne en regjering med Det nordirske demokratiske unionspartiet (DUP).

– Få briter har nok hørt om dette partiet som nå kommer til å få en prominent rolle i Theresa Mays nye regjering, sier førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder.

Hva er DUP?

Jan Erik Mustad

Jan Erik Mustad er i London for å følge det britiske valget

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Det nordirske demokratiske unionspartiet (DUP) ble stiftet av Ian Paisley i 1971. Partiet hadde tidlig en sterk britiskvennlig linje og var imot de katolske republikanerne.

I dag er DUP det største partiet i Nord-Irland og har 10 seter i underhuset. Akkurat nok seter til å gi De konservative og Theresa May et knapt flertall i underhuset.

– DUP er et lite parti. De har ikke vært på det britiske politiske kartet, før nå, i denne høyt spesielle situasjonen hvor de plutselig skal være med for å sikre flertallet for den sittende statsministeren, sier Mustad.

Han mener det er naturlig at Theresa May henvender seg til DUP for å skape et regjeringsplattform med et lite flertall.

– Det er veldig naturlig for DUP å støtte en konservativ regjering. De har tradisjonelt vært et parti som har støttet unionen med Storbritannia. De er tilhengere av det konservative og det britiske samholdet. sier Mustad.

Hvem er leder for DUP?

Leader of the Democratic Unionist Party (DUP) Arlene Foster addresses journalists in Belfast

DUP-leder Arlene Foster er pro-union og pro-brexit.

Foto: Stringer / Reuters

46 år gamle Arlene Foster er førsteminister i DUP.

Foster er pro-union og pro-brexit. Hun er også konservativ og la i fjor ned veto mot ethvert lovforslag om å tillate ekteskap mellom likekjønnede i Nord-Irland.

DUP-lederen sa på en pressekonferanse fredag at de vil starte samtaler med De konservative for å sikre at Theresa May fortsetter som statsminister.

– Målet er å undersøke hvordan det kan være mulig å bringe stabilitet til vår nasjon i denne høyst utfordrende tiden, sier Foster til BBC.

Hva står på DUPs agenda?

Mustad tror at Theresa May må belage seg på å gi noe tilbake til DUP for støtten.

Her er noe av det som kan stå på ønskelista til DUP når de skal forhandle med May:

En mildere brexit: DUP var for å melde seg ut av EU, men ønsker en mildere brexit.

– DUP vil ikke at Storbritannia bryter med det indre markedet i EU. De vil fortsatt ha en såkalt myk grense til Irland, for å sikre fri flyt av varer, tjenester og arbeidskraft, sier Mustad.

Bedre økonomiske vilkår: DUP ønsker flere og større investeringer og bedre skattevilkår for bedrifter i Nord-Irland.

– De kommer nok til å be om mer penger fra sentrale myndigheter for å kunne investere mer i business og helsevesen, tror Mustad.

SISTE NYTT

Siste nytt