Hopp til innhold

Theresa May danner ny regjering

Theresa May har møtt dronningen og bedt om å få danne ny regjering. Hun sier hun vil sikre Brexit-forhandlingene sammen med de nordirske unionistene.

Theresa May utenfor Downing Street nr. 10

Theresa May bekreftet utenfor statsministerboligen i Downing Street at hun har bedt dronningen om å få danne regjering.

Foto: Ben Stansall / AFP

Det var ventet at May skulle møte pressen allerede i formiddag, men i stedet kjørte statsministeren rett til dronning Elizabeth da hun kom ut av Downing street, uten å svare på spørsmål.

Etter 15 minutter med dronningen, kom May tilbake til statsministerboligen, der hun bekreftet at hun skal danne ny regjering, denne gangen i koalisjon.

– Som det største partiet, er det naturlig at De konservative og unionistene danner regjering, sa May i sin redegjørelse.

Skal sikre brexit-avtale

I uttalelsen la May vekt på at landet trenger stabilitet og sikkerhet i de kompliserte tidene med Brexit-forhandlinger og i kampen mot terror.

Samtidig lovet hun at hun kommer til å sikre en vellykket Brexit, og et nytt partnerskap med EU som gagner Storbritannia, slik velgerne har bedt om.

– Det skal vi levere, lovet May.

Før hun gikk inn igjen – uten å svare på spørsmål – avsluttet hun med å si: «let's get to work».

May på vei ut av døra i Downing street i blå drakt

PÅ VEI: Statsminister Theresa May på vei ut av statsministerboligen for å møte dronning Elizabeth.

Foto: Ben Stansall / AFP

Krav om å trekke seg

Statsminister Theresa May og De konservative greide ikke å oppnå parlamentsflertall etter gårsdagens valg i Storbritannia, og hun ble presset fra flere hold til å trekke seg etter nederlaget.

Både Liberaldemokratenes leder Tim Farron, lederen av Det skotske nasjonalistpartiet Nicola Sturgeon og Labour-leder Jeremy Corbyn har alle bedt henne trekke seg etter valget i går.

– May har mistet all autoritet og kredibilitet, sier Sturgeon ifølge nyhetsbyrået AP.

Den sittende statsministeren, som var den som ba om nyvalg som gjorde at hun mistet flertallet, valgte derimot å bli sittende.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump kan vinne valget i 2024. Vi har snakket med to av de som var hans nærmeste medarbeidere om hva en ny presidentperiode med Donald Trump vil bety
Programleder Eline Buvarp Aardal.

Tidligere topprådgiver om fire nye Trump-år: – Som sist, bare verre

NRK har spurt tre republikanske ringrever: Hvordan blir en runde to med Trump?