Urix forklarer

Her er mannen som kan bli Trumps fredsmegler i Midtøsten

Ivanka Trumps mann, Jared Kushner (35), kan bli fredsmegler i Midtøsten. Men hvem er han?

US-TRUMP-CAMPAIGN-PREPARES-FOR-ELECTION-NIGHT-EVENT

Påtroppende president Donald Trump vurderer å gi svigersønnen Jared Kushner ansvar for Midtøsten. Ivanka Trump (tv).

Foto: MARK WILSON / Afp

Jared Kushner, som kom inn på det prestisjetunge Harvard Universitetet etter at faren Charles donerte 2,5 millioner dollar til skolen, kan få en viktig rolle i utformingen av USAs Midtøstenpolitikk.

– Jeg ville elske å være den som fikk til fred mellom Israel og palestinerne, og Kushner kjenner regionen, sier Donald Trump til New York Times.

USAs påtroppende president Donald Trump vurderer å utnevne svigersønnen Jared Kushner til spesialutsending for å drive fredsmegling mellom Israel og palestinerne.

Svigersønn Kushner sies også å være en av få som er sikkerhetsklarert til å være med på presidentens daglige rapporter fra etterretningsmyndigheten CIA.

Kushner sies å følge utviklingen blant ortodokse jøder nøye. Han er jøde selv, og kona, Donald Trumps datter Ivanka (35), konverterte til jødedommen etter bryllupet i 2009. Sammen har de tre barn.

Arkitekten bak Trumps valgseier

Kushner er mannen som klarte å føre svigerfaren sin til seier i presidentvalgkampen med under halvparten av budsjettet til rivalen Hillary Clinton.

Sammen med gamle venner i Silicon Valley og 100 medarbeidere i "Prosjekt "Alamo" var Kushner den som tenkte ut Donald Trumps valgkamp på sosiale medier.

GOP 2016 Trump Kushner Jared Kushner, Ivanka Trump

Til tross for liten politisk erfaring nyter Jared Kushner å ha en direkte linje til den påtroppende presidenten gjennom kona Ivanka Trump.

Foto: Evan Agostini / Ap

Det hele skal ha begynt med at han kartla politikeres holdninger til skatt og utenrikshandel. I en tid hvor det ikke var fullt så stuerent blant eliten i det republikanske partiet å støtte den ukonvensjonelle Donald Trump, lovet han anonymitet til de som kunne tenke seg å støtte svigerfaren.

De jødiske velgerne

Jared Kushner utmerket seg også som talerskriver for Donald Trump. Den første talen som Trump holdt med hjelp av manus på en skjerm var det svigersønnen som hadde skrevet. Det var heller ikke noe hvilken som helst tale, men det var talen til den mektige proisraelske lobbyorganisasjonen AIPAC i mars i år.

Rapporter om antisemittiske ytringer blant Trumps tilhengere gjorde at de trengte en forsikring om at Donald Trump var på deres side. Og det fikk de.

Kushner kommer fra en ortodoks jødisk familie i New Jersey og er den eldste sønnen til Seryl Kushner og eiendomsutvikleren Charles Kushner.

– Det er ingen som er mer pro-Israel en meg. Vi er nødt til å beskytte Israel. Israel er så viktig for oss, sa Trump til TV-kanalen CNN i forkant av talen.

USA-ELECTION/TRUMP

Donald Trump gratulerer datteren Ivanka og svigersønnen Jared Kushner under valgnatten i New York 9. november.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Mike Huckabee skal være Donald Trumps valg som ny ambassadør i Israel. Huckabee er en forkjemper for utviding av israelske bosettinger og støtter annekteringen av Vestbredden.

I valgkampen lovet Donald Trump å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Rik på eiendom, akkurat som svigerfar Trump

Jareds far er en av de mest innflytelsesrike eiendomsutviklerne New Jersey. Og sønnen skulle tidlig krøkes.

Allerede som 26 åring kjøpere han en kontorblokk på 5th Avenue i New York for rekordsummen 1,8 milliarder dollar.

Men Jared Kushner som ble beskyldt for å ha kjøpt seg til en fin utdannelse, trengte kulturell kapital.

USA-TRUMP/JAPAN

Det kan bli flere utenrikspolitiske møter for Donald Trumps svigersønn Jared Kushner og datteren Ivanka Trump. Her er de sammen med Japans statsminister Shinzo Abe i Trump Tower 17. november.

Foto: HANDOUT / Reuters

Som 25-åring kjøpte han ukeavisa The New York Observer. Med Jared ved rattet ble avisen tabloid, og en for kritisk redaktør fikk sparken.

Avisen var en av få aviser som gikk ut og støttet Trump i valgkampen, men endte til slutt opp med ikke støtte noen kandidat i det hele tatt.

Pikant skattesnusk og honningfelle

I 2005 da Jared var 24 år ble faren hans, Charles Kushner, tatt for skatteunndragelse, for å ha påvirket vitner, og for ulovlig å ha donert penger til den lokale valgkampen til Jim McGreevy i New Jersey.

Far Kushner var da en ledende støttespiller for Demokratene. Men han fryktet politiets etterforsking så mye at han skal ha betalt en kvinne for å forføre svogeren sin som han mistenkte samarbeidet med myndighetene. Samkvemmet ble videofilmet og skulle brukes som utpressing.

GOP 2016 Trump Donald Trump, Jared Kushner104

Skal vi tro Trumps svigersønn har fått råd av en ringrev i amerikansk politikk, Henry Kissinger? Jared Kushner er på vei ut fra huset til tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver 1969–1975 og utenriksminister 1973–1977 under presidentene Richard Nixon og Gerald Ford 18. mai.

Foto: Mary Altaffer / Ap

Charles Kushner fikk to år, og sønnen fløy og besøkte ham i fengselet i Alabama i helgene.

Mannen som sendte Jareds far Charles Kushner i fengsel var ingen ringere enn Chris Christie, som senere ble en av Donald Trumps nære valgkampmedarbeidere.

Chris Christie, som nå er guvernør i New Jersey, ble av Trump vraket som visepresidentkandidat i sommer.

Da Ivanka Trump gifter seg med Jared Kushner er det to eiendomsimperier som på mange måter smelter sammen.

Kanskje får også svigersønnen en viktig utenrikspolitisk rolle i den nye Trump-administrasjonen neste år.

Kommentatorer har allerede begynt å ta i bruk ordet nepotisme.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt