Hopp til innhold

Dette vil Donald Trump gjøre i løpet av sine 100 første dager som president

USAs neste president Donald Trump sier han vil gå inn for å trekke USA fra handelsavtalen TPP «på dag én» når han inntar Det hvite hus.

Donald Trump snakker om sin første dag som president

– Jeg har bedt mitt overgangsteam om å lage en liste over administrative tiltak vi kan ta på dag én, for å gjenopprette lovene våre og få tilbake jobbene våre, sier Trump i en video hvor han gir en oversikt over prioriterte områder de første 100 dagene.

– Innen handel kommer jeg til å kunngjøre vår hensikt om å trekke oss ut fra stillehavssamarbeidet TPP, som er en potensiell katastrofe for landet vårt. I stedet vil vi forhandle rettferdige, bilaterale handelsavtaler som fører jobber og industri tilbake på amerikansk jord, sier han.

Trump har tidligere kalt stillehavssamarbeidet TPP for en «fryktelig avtale» som vil «voldta» USA ved å flytte arbeidsplasser til land med billigere arbeidskraft.

Japans statsminister Shinzo Abe sier avtalen mellom de 12 landene vil være «meningsløs» uten USA. Samtidig sier han at avtalen ikke kan reforhandles.

– Det vil forstyrre den viktige balansen av fordeler, sier han i en tale under sitt besøk i Argentina.

President Barack Obama insisterte på at TPP langt fra er dødt under en pressekonferanse etter APEC-toppmøtet i Peru søndag.

Undersøke visumsvindel og oppheve miljø-restriksjoner

Donald Trump fokuserte på noen få områder da han kom med gjorde det klart hva han vil gjøre i løpet av sine første 100 dager i Det hvite hus.

I tillegg til å trekke USA fra TTP-forhandlingene, vil han avblåse miljømessige restriksjoner president Barack Obama har innført, hindre dataangrep mot amerikansk infrastruktur, be arbeidsdepartementet etterforske visumsvindel og innføre nye lobbyist-forbud, ifølge CNN.

Kanalen understreker at disse løftene er enkle å innfri, ettersom de bare krever en signatur fra presidenten og ikke godkjenning i Kongressen.

  • Dataangrep: Trump vil instruere forsvarsdepartementet til å lage en plan som skal beskytte amerikansk infrastruktur mot dataangrep «og andre angrep».
  • Energi: Trump sier han vil oppheve noen av restriksjonene på energiproduksjon i USA, inkludert skifergass og det han betegner som rent kull. Han mener dette kommer til å skape mange millioner godt betalte jobber. – Det er det vi vil ha, det er det vi har ventet på, sier Trump.
  • Arbeidsvisum: Trump gjør det klart at han skal be USAs arbeidsdepartement undersøke visumsvindel blant utenlandske arbeidere.
  • Lobbyist-forbud: Trump vil innføre et forbud mot å drive lobbyvirksomhet i løpet av de fem første årene etter at man har sluttet i topp-politikken.
  • Forenkling: – For hver nye statlige regulering, må to gamle reguleringer fjernes, sier Trump.

Trump mer populær enn før valget

Samtidig som Trump kom med sine løfter for den første tiden som president, kan han registrere at populariteten hans blant amerikanske velgere har steget i dagene etter valget.

I en ny måling blant registrerte velgere sier 46 prosent at de har et meget positivt eller litt positivt syn på den kommende presidenten.

Det er en fremgang på ni prosentpoeng fra dagene fram mot valget, da 37 prosent mente det samme, skriver nettmagasinet Politico.

SISTE NYTT

Siste nytt