NRK Meny
Normal

Stopper produksjon av henrettelsesgift

Det eneste amerikanske selskapet som produserer det beroligende middelet natriumtiopental, som anvendes i henrettelser i USA, vil nå avslutte produksjonen av stoffet.

Dødsseng, dødsstraff

Mangel på stoffet som brukes når det gjennomføres dødsstraff i USA kan føre til at henrettelser blir utsatt.

Foto: DAVID J. PHILLIP / AP

Natriumtiopental er påbudt brukt i alle gifthenrettelser i USA, og det har i lang tid vært mangel på det.

Men Hospira, selskapet som produserer det beroligende middelet, vil nå avslutte produksjonen.

Selskapets plan var opprinnelig å øke produksjonen ved dets fabrikk i Liscate i Italia, men så dukket det opp et krav fra Italias nasjonalforsamling om at selskapet måtte garantere at middelet ikke ble anvendt i henrettelser.

Det kunne selskapet ikke garantere, og dermed blir produksjonen avsluttet.

Natriumtiopental anvendes sammen med to andre legemidler i amerikanske gifthenrettelser. Mangel på stoffet kan føre til at henrettelser blir utsatt.

Støtter dødsstraff

I november kom det frem i en meningsmåling at nesten to av tre amerikanere støtter bruken av dødsstraff, og annenhver amerikaner mener at flere bør henrettes.

46 personer er blitt henrettet i USA i 2010. Det er en jevn nedgang i bruken av dødsstraff i det amerikanske rettsapparatet, ifølge organisasjonen Death Penalty Information Centre (DPIC).

Færre henrettelser

To av tre land i verden har avskaffet dødsstraff, mens 58 land, ifølge Amnesty International, fortsatt har dødsstraff i sitt lovverk. Mange av disse landene har imidlertid ikke praktisert dødsstraff på mange år.

I 2009 ble det ifølge menneskerettighetsorganisasjonen henrettet minst 714 fanger i 18 land, men Kina er da holdt utenfor.

Kina henrettet ifølge Amnesty trolig flere tusen dødsdømte i fjor, men myndighetene i Beijing oppgir ikke hvor mange det var snakk om.

Over 90 prosent av alle henrettelser finner sted i Kina, Iran, Irak, Saudi-Arabia og USA.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt