Hopp til innhold

Helt jevnt etter presidentvalget i Peru

I Peru har venstresidens kandidat, Pedro Castillo, overtatt ledelsen i opptellingen etter gårsdagens presidentvalg. Etter at drøyt 94 prosent av stemmene er telt opp leder Castillo med 50,076 prosent.

Presidentkandidat i Peru, Pedro Castillo, viser frem sitt nasjonale id-kort etter å ha levert sin stemme i valglokale i Tacabamba, Cajmarca 6. juni, 2021

Presidentkandidat i Peru, Pedro Castillo, viser frem sitt nasjonale id-kort etter å ha levert sin stemme i valglokale i Tacabamba, Cajamarca 6. juni, 2021

Foto: ANDRES VALLE / AFP

Ifølge Den nasjonale valgkommisjonen har den konservative Keiko Fujimori fått 49,924 prosent av de opptalte stemmene.

Fujimori ledet klart da de første offisielle resultatene ble offentliggjort i morges. Men etter at stemmene fra landsbygda kom inn har venstresidens kandidat stadig styrket sin stilling.

Valget ble preget av strenge smittetiltak, etter at peruanske myndigheter nylig offentliggjorde en dramatisk oppgradering av koronatallene. Ifølge disse tallene har Peru nå fleste koronadøde pr. innbygger i hele verden.

Presidentkandidat Keiko Fujimori leverer sin stemme i Lima i Peru, 6. juni 2021

Perus presidentkandidat Keiko Fujimori, leverte sin stemme i Lima 6. juni 2021

Foto: Carla Patino/agencia Andina / Reuters

Dyp splittelse

Gårsdagens valg var den avgjørende valgomgangen etter at de to kandidatene fikk flest stemmer under den første omgangen, i april. Og det er to kandidater som står svært langt fra hverandre politisk.

Dette forteller om et land med enorme sosiale og økonomiske ulikheter og stor fattigdom. En stor del av høyresidens velgere har høyere inntekt og er bosatt i sentrale strøk, mens venstrekandidaten har størst oppslutning blant de fattige på landsbygda. I den siste gruppen er det en stor andel urfolk.

En viktig tema i valgkampen har vært den omfattende korrupsjonen som har preget Peru de siste to tiårene. I denne perioden er fem presidenter blitt etterforsket og dømt for korrupsjon.

Perus presidentkandidat Keiko Fujimori etter å ha avgitt sin stemme i Lima, 6. juni.2021

Perus presidentkandidat Keiko Fujimori etter å ha avgitt sin stemme i Lima, 6. juni. 2021

Foto: SEBASTIAN CASTANEDA / Reuters

Den dømte Fujimori

En av de fem presidentene var Alberto Fujimori, som ble dømt for korrupsjon og for å ha sendt dødsskvadroner som drepte 25 venstreradikale under et sosialt opprør.

Den tidligere presidenten er far til dagens presidentkandidat, og den 46 år gamle Keiko Fujimori har et betydelig omdømmeproblem på grunn av faren.

Likevel er hun svært populær for sin nyliberale økonomiske politikk. Mange peruanere støtter også hennes harde linje når det gjelder sikkerhet og bekjempelse av kriminalitet.

Vil ha mindre ulikhet

Motkandidaten Pedro Castillo er folkeskolelæreren og fagforeningsmannen som kom fra det ukjente og ble den fremste politikeren på Perus venstreside.

Han kommer fra fattige kår, og gikk til valg på et program for større sosial og økonomisk likhet i Peru.

Han har lovet å endre grunnloven for å gi staten en viktigere rolle og han vil nasjonalisere deler av den private industrien. Castillo vil også øke skattene for internasjonale selskaper som opererer i Peru.

SISTE NYTT

Siste nytt