Hellas: - Bekymret for barna som flyttes fra flyktningeleir

Redd Barna er bekymret for barna som flyttes fra den provisoriske flyktningeleiren på grensa mellom Hellas og Makedonia. Organisasjonen har ikke fått tilgang til de nye leirene.

TOPSHOT-GREECE-EUROPE-MIGRANTS

BARN FLYTTES: Halvparten av dem som flyttes fra den midlertidige flyktningeleiren på grensa til Makedonia er barn.

Foto: SAKIS MITROLIDIS / Afp

– Vi er bekymret for mangel på helt grunnleggende fasiliteter på de nye områdene, dit barn og voksne nå flyttes til. Vi har tidligere erfart at flyktninger har blitt holdt innesperret på områder som minner mest om tomme varehus, helt uten sanitærtilbud, steder å oppbevare mat eller områder der barn kan være trygge, sier informasjonsrådgiver i Redd Barna, David Brændeland.

Det er rundt 8.500 flyktninger og migranter i den provisoriske og overbefolkede leiren i Idomeni på grensa mellom Hellas og Makedonia. Rundt 40 prosent av dem er barn. De har levd under svært kummerlige forhold i vinter og hjelpeorganisasjoner har slitt med å gi dem tilstrekkelig mat og helsehjelp.

Les mer: Gresk politi startet tømming av flyktningleir ved Makedonia

Barn som reiser aleine

I dag startet flere hundre greske politifolk å flytte dem til statlige mottaksleire som er etablert i tidligere industrianlegg og miliærleire.

Redd Barna internasjonalt er spesielt bekymret for situasjonen til noen hundre barn som reiser aleine:

– De har allerede hatt traumatiske opplevelser fra krigsområder som Afghanistan, Syria og Irak og på flukten til Europa, sier Gabriel Casini som er talsmann for Redd Barna i Hellas til NRK. Han frykter de kan få nye traumer ved å bli tvangsflyttet av politiet.

Greske myndigheter har oppfordret migrantene om å reise frivillig og de er forløpig fornøyd med evakueringen:

– Evakueringen foregår uten problemer, sier Giorgos Kyritsis, en talsmann for regjeringa til nyhetsbyrået Reuters.

8400 mennesker skal flyttes fra Idomeni ved grensen til Makedonia til andre mottak i landet.

LEIR TØMMES: Den midlertidige flyktningeleiren ryddes etter at migrantene har blitt flyttet til en statlig mottaksleir.

APTOPIX Greece Migrants

LEIR TØMMES: Den midlertidige flyktningeleiren ryddes etter at migrantene har blitt flyttet til en statlig mottaksleir.

Foto: Yannis Kolesidis / Ap

Nektet tilgang

Redd Barna har ikke fått tilgang til de nye leirene for å sjekke forholdene. Men etter en del argumentering etter først å ha blitt nektet adgang ett av stedene, fikk en person fra organisasjonen til slutt slippe inn sammen med folk fra en gresk hjelpeorganisasjon de samarbeider med. Men det er ikke nok til å få oversikt over situasjonen, mener Redd Barna. De er også redde for hvordan det går med barnefamiliene som flyttes:

– Vi vil ikke at familier skal splittes og vi vil være sikre på at barn ikke kommer bort fra sine familier, sier Casini.

EUROPE-MIGRANTS/GREECE-IDOMENI

FAMILIER KAN BLI SPLITTET: Redd Barna er redd barnefamilier kan bli splittet når de blir flyttet til nye leire.

Foto: POOL / Reuters

Stengte grenser

Det er mennesker som har flyktet fra krig, forfølgelse og fattigdom i Midtøsten og Asia som har strandet i leiren i Idomeni etter at Makedonia og Balkan innførte strengere regler for å hindre dem i å reise videre nordover i Europa. Men mange har nektet å gi opp håpet om å komme lenger nordover.

Totalt er det mer enn 54.000 flyktninger og migranter i Hellas, ifølge anslag fra myndighetene. Casini i Redd Barna, mener at de som flyttes, ikke er sikret juridisk hjelp i de nye leirene, fordi greske myndigheter ikke har kapasitet til å behandle så mange søknader.

– Vi frykter at de blir sendt til steder hvor situasjonen ikke er bedre enn i Idomeni, avslutter Casini.

Les mer: Rapport: Smuglernettverk bak nesten alle flyktningene

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt